Статтю в "Індепендент" про справу Гонгадзе вивчають у Конгресі США

П'ятниця, 25 червня 2004, 10:40
Американський сенатор від штату Колорадо Бен Найтгорс Кемпбелл закликає владу України дотримуватися закону під час проведення виборів та розслідування справи Гонгадзе.

Сенатор Кемпбелл, який є співголовою Гельсінської комісії Конгресу, виступив із заявою в зв'язку з публікацією в газеті "Індепендент" про нові дані у справі Гонгадзе.

Кемпбелл говорить, що попри численні заклики Гельсінської Комісії, Держдепартаменту США та міжнародного співтовариства до проведення прозорого і об’єктивного слідства, справа про вбивство Гонгадзе залишається нерозкритою.

Сенатор заявив, що зустрічався із вдовою журналіста Мирославою і її двома доньками-близнюками. За його словами, справа Гонгадзе має глибоке гуманітарне значення людської трагедії, і водночас є прикладом очевидної зневаги українських властей до влади закону.

Кемпбел переповів у своїй заяві зміст публікації в "Індепендент" та реакцію на неї Генпрокуратури.

За словами сенатора Кемпбелла, багато з тих, хто близько ознайомлений із цією справою, висловлюють недовіру з приводу заяви Генпрокуратури про "громадянина К.", який взяв на себе убивство Гонгадзе.

Кампбелл навів один із прикладів перешкод української влади розслідуванню – це блокування намагань експертів ФБР вивчити докази, зібрані під час первісного розслідування у квітні 2002 року, після того, як Бюро отримало запрошення від тих самих властей допомогти у слідчих діях та ідентифікації останків Гонгадзе.

Парламентська комісія з розслідування вбивства рекомендувала розпочати кримінальне слідство проти президента Кучми, нагадав Кемпбелл.

Бен Найтгорс Кемпбелл констатує, що розслідування справи Гонгадзе давно запізнилося - розслідування, яке притягнуло б до відповідальності не лише тих, хто скоїв сам злочин, але всіх, замішаних у зникненні і вбивстві Гонгадзе, включно з президентом Кучмою.
"У жовтні Україну очікують важливі президентські вибори. Минулого місяця я вніс на розгляд Конгресу спільну резолюцію із закликом до українського уряду гарантувати демократичні, прозорі і чесні вибори. На жаль, передвиборча ситуація в Україні виявила серйозні проблеми", - сказав Кемпбелл.

"Голос Америки"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News