Олександр Жир готовий надати слідству диктофон і оригінали записів Мельниченка – з однією умовою

П'ятниця, 25 червня 2004, 11:48
Колишній голова тимчасової парламентської слідчої комісії у справі вбивства Георгія Гонгадзе Олександр Жир готовий передати диктофон, який використовувався майором Мельниченком для записів розмов в кабінеті президента, та записи Генпрокуратурі.

Про це Жир заявив в інтерв"ю Інституту масової інформації.

За словами Жира, ще весною минулого року він написав заяву до Генеральної прокуратури України. У ній ішлося про готовність надати слідству записуючий пристрій, який використовувався Мельниченком для записів розмов у кабінеті президента, а також записи, щодо яких були проведені експертизи фірмою "Бек Тек".

При цьому Жир ставить одну умову – "що буде забезпечено їх зберігання та забезпечений контроль з боку міжнародних організацій…, а також незалежних експертів, які були залучені до цієї експертизи".

З того часу, повідомляє Жир до нього з боку Генпрокуратури "більше ніяких запитань не було". Аж нещодавно, на початку червня його було викликано на допит в якості свідка, і Генпрокуратура наполягала на тому, щоб він надав слідству наявні у нього речові докази, а "також було поставлено питання щодо… повернення диктофону та записів до прокуратури".

"На що я чітко відповів, що слідство отримає ці речові докази для експертизи та для будь-яких інших дій лише за моїх вищезазначених умов", - каже Жир. "На жаль, така постановка питання не влаштовує слідство", - продовжує він.

За словами Жира, записи перебувають під його контролем і в цілковитій безпеці. "Записи, які експертувалися фірмою "Бек Тек" знаходяться у відповідних контейнерах. Вони запечатані цією фірмою, що унеможливлює безконтрольний допуск до них третіх осіб", - підкреслив Жир. "Тобто я добре розумію з чим маю справу і якщо будуть намагатися поставити під сумнів, що хтось і десь міг з ними щось зробити - вони виключені", - додає він.

Пояснює свої умови Жир так: "Це робиться для того, аби всі знали, що якщо ми передамо ці докази просто так, то завтра може з"явитися постанова не визнавати диктофон і записи речовими доказами, а слідом і наказ про їх знищення".

"Всі ці речі зберігаються для передачі їх правоохоронним органам, суду, коли і Генпрокурор буде інший, і Президент, а не той, що звинувачується в тяжких злочинах", - запевняє Жир.

На запитання про висновки розслідування, зробленого очолюваною ще Жиром парламентською слідчою комісією, які так і не пролунали з трибуни парламенту, екс-нардеп відповів: "Я говорив і говорю. Говорив це з трибуни Верховної Ради, у засобах масової інформації і де тільки завгодно: безпосереднім замовником вбивства є Леонід Данилович Кучма, виконавцями є міністр Кравченко і інші особи, які добре всім відомі. Я про це писав в пресі і сьогодні вам можу про це сказати : Кучма є учасником, замовником вбивства Гонгадзе – що це змінить?"

Як повідомлялося, у серпні має завершитись експертиза плівок Мельниченка, яку проводять спільно з українськими міжнародні експерти. При цьому у розпорядженні експертів немає оригіналів записів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...