ІМІ вимагає від Васильєва працювати у справі Гонгадзе хоча б як Піскун

П'ятниця, 25 червня 2004, 12:51
Інститут масової інформації закликає Генеральну прокуратуру вжити заходів для проведення відкритого й прозорого розслідування справи журналіста Георгія Гонгадзе.

"Останні офіційні новини у розслідуванні вбивства журналіста Гонгадзе викликають занепокоєння й недовіру широкої громадськості. Очевидно, що причиною такої недовіри є стиль роботи нового керівництва Генеральної прокуратури, слідчі дії якої надійно приховані від громадськості", говориться в заяві ІМІ .

Інститут зазначає, що змушений констатувати, що дії нинішнього складу прокуратури дають підстави вважати, що "влада не лише не зацікавлена у об’єктивному розслідуванні справи Гонгадзе, а і робить все можливе, щоб українська та міжнародна громадськість ніколи не дізналася імена справжніх замовників та виконавців найрезонанснішого злочину за часи української незалежності".

В той же час ІМІ нагадує, що Генпрокуратура, очолювана екс-прокурором Станіславом Піскуном, робила "реальні кроки, які могли б засвідчувати про готовність української влади до відкритого розслідування".

Зокрема, у січні-березні 2003 році Генеральна прокуратура пішла назустріч громадським організаціям ІМІ та "Репортери без кордонів", за сприяння яких у Швейцарії була проведена незалежна міжнародна експертиза тіла загиблого журналіста, яка дала змогу ще раз переконатись, що тіло знайдене під Таращею належить саме журналісту Гонгадзе.

ІМІ також відзначає, що працівники прокуратури не уникали контактів з потерпілими у справі, а також згодились визнати Робера Менара, голову "Репортерів без кордонів", офіційним представником Лесі Гонгадзе, матері вбитого журналіста.

"Більш того, представники прокуратури відповідали на письмові запити ІМІ, а також підтримували діалог, - бодай формальний, - з іншими міжнародними та українськими правозахисними організаціями", - зазначає ІМІ.

Інститут зазначає, що українські закони та стаття Кримінального кодексу про "таємницю слідства" "не заважали Генеральній прокуратурі під керівництвом Святослава Піскуна запроваджувати елементи громадського контролю у офіційне розслідування. Але саме ці юридичні документи раптово почали заважати тій самій Генеральній прокуратурі під керівництвом Геннадія Васильєва".

ІМІ нагадує, що спільно з Національною Спілкою журналістів Великої Британії, із Міжнародною Федерацією Журналістів, британською організацією "Артикль 19", "Репортерами без кордонів" двічі звертався до Генеральної прокуратури з проханням запровадити громадський контроль над експертизою плівок, зроблених колишнім охоронцем президента Миколою Мельниченко, але їм було відмовлено.

Також прокуратура, очолювана Геннадієм Васильєвим, відмовилась від контактів з потерпілими і, "фактично, не підтримує жодних контактів із незалежними громадськими структурами".

"На тлі режиму цілковитої закритості слідства недавня заява прес-служби ГП про те, що ніби знайдено громадянина, який причетний до вбивства журналіста Гонгадзе, і який, нібито є серійним убивцею, сприймається без жодної довіри. Особливо насторожує те, що подібна заява була оприлюднена в один день із повідомленням у закордонних ЗМІ нових обставин загибелі колишнього працівника міліції Ігоря Гончарова, якого, власне, і було попередньо обвинувачено у причетності до вбивства журналіста", - зазначає ІМІ.

Зважаючи на "небажання слідчих органів робити кроки назустріч громадськості", Інститут масової інформації заявляє: "якщо Генеральна прокуратура не вживе термінових заходів, спрямованих на відкритість та прозорість слідства та дозволену законом участь в експертних оцінках незалежних дослідників, до результатів роботи Прокуратури з боку української та міжнародної спільноти не буде жодної довіри".

"Результати слідства лише надалі погіршуватимуть міжнародний імідж України, відповідальність за що повністю ляже на нинішнє керівництво Генеральної прокуратури", - наголошує ІМІ.


Читайте також:

"Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені Кучми". У Британії оприлюднені допити міліціонерів "наружки"

Реанімація справи Гонгадзе. Паралельно в Британії й Україні

ГЕНПРОКУРАТУРА: В УБИВСТВІ ГОНГАДЗЕ ЗІЗНАВСЯ "ГРОМАДЯНИН К.". Затриманий в іншій справі

ГЕНПРОКУРАТУРА ПОРУШИТЬ СПРАВУ ЧЕРЕЗ ВИТІК ІНФОРМАЦІЇ ПРО ГОНГАДЗЕ В "ІНДЕПЕНДЕНТ"?

ГОНГАДЗЕ УБИЛИ ПОСТРІЛОМ У ГОЛОВУ – ТОМУ З'ЯВИВСЯ ГРОМАДЯНИН К.

Мирослава Гонгадзе: правдивість "Індепендент" доводить зникнення паспорта Георгія

ГЕНПРОКУРАТУРА НЕ ВІРИТЬ СТАТТІ В "ІНДЕПЕНДЕНТ" ПРО СПРАВУ ГОНГАДЗЕ

ДЖЕРЕЛАМ, ЩО ДАЛИ "ВИТІК" У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ В "ІНДЕПЕНДЕНТ", ПОГРОЖУВАЛО МВС

Адвокат начальника "наружки" Пукача заявляє, що за Гонгадзе могла стежити міліція


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування