Литвин не хоче, щоб йому та іншим на виборах диктували умови

П'ятниця, 25 червня 2004, 18:35
Голова Верховної Ради Володимир Литвин виступає проти того, щоб під час виборів одна політична сила нав'язувала всім свою волю.

"Вибори – це надто важлива справа, щоб дозволити окремій політичній групі нав’язати всім свою волю. І кандидатам, і претендентам на кандидатство в президенти потрібно визначитися щодо базових цінностей", - заявив Литвин під час засідання громадсько-політичної ради при голові Верховної Ради.

Литвин вважає, що кандидати повинні були б задекларувати, що вони "не будуть виходити за межі моральних людських критеріїв".

Він висловив думку, що такий документ може бути підписаний публічно, не виключено, у Верховній Раді.

"Цікаво було б дізнатися, якою кандидати бачать країну після виборів. І вони повинні зафіксувати це у своїх програмах, аби суспільство розуміло і могло оцінити саме конкретні шляхи розвитку і покращання життя в Україні", - додав спікер.

Також, вважає Литвин, такий підхід важливий і тому, що це сприяло б "унеможливленню зведення рахунків або будь-які негативних проявів".

Литвин заявив, що "на наступний день після президентських виборів почнеться підготовка до парламентських виборів". "Це перманентний процес, і події в ньому будуть досліджуватися, аналізуватися, обговорюватися на засіданнях цієї ради", - значив Литвин.

У вступному слові Литвин також наголосив на необхідності визначитися з тим, що потрібно зробити, щоб "утримати українське суспільство в системі координат, яка побудована на базових цінностях сучасної цивілізації".

Литвин звернувся до членів Ради із пропозицією опрацювати подібні можливі базові цінності, до яких кожен з кандидатів не мав би жодних застережень, і запропонувати це як можливий елемент пакту або меморандуму про взаємодію і взаємні відносини між кандидатами на найвищу посаду.

Учасники засідання заслухали і обговорили інформацію про результати громадського моніторингу українських ЗМІ з урахуванням виборчих перегонів, яку надали представник Академії української преси Валерій Іванов і представник Комітету рівних можливостей Олександр Чекмишев.

Загальним висновком їх інформації є те, що у ЗМІ є дисбаланс в інформуванні щодо політичних процесів в Україні і в тому числі відсутній рівний доступ учасників політичного процесу до ЗМІ.

Також було заслухано доповідь представника Комітету виборців щодо шляхів запобігання можливих порушень під час виборчих перегонів. Зокрема, йшлося про необхідність забезпечення прозорості і транспарентності виборів.

Президент Фонду демократичних ініціатив Ілько Кучерів розповів про плани щодо організації і проведення загальноукраїнського екзіт-полу під час проведення виборів президента України.

Литвин підкреслив, що дуже важливою є позиція Верховної Ради України, і наголосив, що парламент робитиме все від нього залежне, щоб вибори відбулись демократично і вільно.

Водночас виступаючи в Академії наук, Литвин зазначив: "Об’єктивно постало питання проведення конституційної реформи, в основі якої - зміна повноважень президента і парламенту України в частині формування уряду".

"Недооцінка значення парламенту України є ні чим іншим, як прикрим нерозумінням змісту поняття демократії, - зазначив Литвин. - Питання не в наявності демократично обраного парламенту, а в тому, наскільки ефективно йому вдається виконувати свої функції. Саме рівень парламентаризму є одним з головних показників демократичної державної влади, а сам парламентаризм – основою демократії".

"Українська правда"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування