Сумські студенти оголосили війну "бєспрєдєлу СДПУ(о)"

Неділя, 27 червня 2004, 18:05
Студенти та керівники Сумського державного університету вимагають звільнення народного депутата фракції СДПУ(о) Олександра Царенка з посади ректора Сумського національного університету, а також ліквідації самого університету, який створено на базі трьох сумських вузів.

Про це йдеться в листі страйкового комітету СумДУ до президента України Кучми, поширеному в ЗМІ.

У листі на адресу президента члени страйкового комітету зазначають, що 22 червня на зборах представників трьох Сумських ВНЗ – СумДУ, СДПУ і СНАУ була зачитане розпорядження прем’єр-міністра України з цього питання, однак представників ВНЗ не було ознайомлено ні з наказом міністра освіти й науки Кременя, ні зі Статутом СНУ.

"Під час загальних зборів Олександр Царенко, якого представили як нового ректора СНУ, у брутальній формі у присутності представників Міністерства освіти і науки та облдержадміністрації вимагав проголосувати за проект статуту без ознайомлення з ним, заявивши, що замість тих, хто не проголосує він знайде інших, які проголосують", - говориться в листі.

Страйковий комітет наголошує, що вже наступного дня, 23.06.2004р всі без винятку співробітники СумДУ були усунуті від виконання своїх посадових обов’язків. Також без офіційного розпорядження зірвано Герб України та назву університету.

"Сьогодні місіонери колишнього СНАУ (очолюваного Царенком) чинять безправні дії в особливо цинічних та брутальних формах. Вилучена печатка для фіксації справ абітурієнтів, замінена штампом СНУ. Весь час лунають погрози, приниження людської гідності співробітників СумДУ, що супроводжується ненормативною лексикою та жестами", - говориться в листі.

Страйкарі відзначають, що студенти з числа іноземних громадян висловлюють стурбованість фактом можливої ліквідації СумДУ, диплом якого з 1995р. визнано в інших країнах. Адже новостворений СНУ не входить до переліку визнаних ВНЗ і його диплом в цих країнах вважатиметься недійсним.

"Студенти-іноземці вважають за доцільне відмовитись від навчання у СНУ та перейти до ВНЗ інших міст. Під загрозою опинився авторитет і престиж всесвітньо відомого навчального закладу – Сумського державного університету, а разом з тим і української науки у цілому", - говориться у зверненні до президента.

Страйковий комітет СумДУ звертається до президента України Кучми з вимогою відмінити указ № 453 від 20.04.04р про утворення Сумського національного університету на базі трьох Сумських вищих навчальних закладів – СумДУ, СДПУ і СНАУ.

Також страйковими вимагають негайного приїзду до Сум міністра освіти і науки Кременя та помічника президента з питань освіти й науки Семиноженка для переговорів щодо відміни рішення про об’єднання ВНЗ у Суми, а також повернути ректорат СумДУ до виконання своїх обов’язків.

Представники університету звертаються до громадськості та ЗМІ з проханням зупинити "бєспрєдєл СДПУ(о)" у Сумах та врятувати їх вуз. На 28 червня запланована студентська акція протесту на центральній площі Сум.

Перед цим студенти зірвали свято з нагоди створення СНУ, привітавши його словами "Студенти-не вівці! СНУ-не вуз! Царенко-не ректор!"


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування