Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Демократичні кебаби для Кучми

Понеділок, 28 червня 2004, 23:09
У вівторок – останній у президентській кар’єрі Леоніда Кучми раут у товаристві перших осіб планети. Місце дії – Стамбул, огороджений від іншого людства клапоть землі в кілька квадратних кілометрів. Тут у Міжнародному центрі виставок і зібрань відбувається самміт НАТО, другий день якого почнеться з України.

Комісія Україна-НАТО в Стамбулі триватиме 75 хвилин – на чверть години коротше, ніж Рада співробітництва НАТО-Росія. Щоправда, Кучма спілкуватиметься з лідерами 26 країн. А росіяни – лише з міністрами закордонних справ.

Очікується, що саме на засіданні комісії "Україна-НАТО" відбудеться довгоочікувана зустріч Кучми і Буша-сина. Точніше, це буде обмін думками за одним столом, де також сидітимуть багато інших президентів і прем’єрів.

До цього Кучма і Буш бачилися, якщо не зраджує пам’ять, лише два рази – на минулому самміті НАТО в Празі кілька секунд під час гала-прийому, а також кілька хвилин на сесії ООН у Нью-Йорку. Все інше – лише листування. З подяками про неоціненний "внесок України у демократизацію постсаддамівського Іраку".

Що ж, військова присутність на Близькому Сході вилилася у дипломатичні дивіденди у Малій Азії. Щоправда, сумнівно, що стамбульська комісія "Україна-НАТО" буде перенасичена компліментами. У день відкриття самміту Альянсу вийшов спецвипуск газети Turkish Daily News. На чотирнадцятій сторінці – заява Роберта Брадтке, заступника помічника Держсекретаря США з європейських і євразійських відносин. Серед іншого – фраза, з якої можна зрозуміти настрій Буша на розмову з Кучмою:

"Для прогресу в інтеграції до НАТО найважливіша річ – це виконання Україною зобов’язань у царині демократичних реформ і верховенства права. Вибори президента України восени будуть визначальним моментом у просуванні до членства в НАТО. На самміті НАТО голови держав та урядів планують підняти необхідність чесних та вільних виборів разом перед президентом Кучмою", - заявив Брадтке.

Після комісії Україна-НАТО у вівторок відбудеться ще два заходи – ланч та велике і маловажливе зібрання Ради євроатлантичного партнерства. Там засідають лідери НАТО, балканських країн та СНД. Всіх їх об’єднує участь у програмі "Партнерство заради миру".

Саме на цьому круглому столі в 2002 Кучму було публічно принижено в зв’язку із "кольчужним скандалом". Президентів розсадили відповідно до назв країн французькою мовою. Таким чином від українського гаранта "відсадили" британського прем’єра Блера. Бо якби розсадка була за англійським алфавітом, то лідери Ukraine та United Kingdom були б сусідами.

Зараз, як запевнив "Українську правду" один із речників НАТО Роберт Пшель, розсадка буде "англійська". Тобто сидітимуть пліч-о-пліч президент Туреччини Сезер, потім Кучма, потім Блер, потім Буш, а за ним президент Узбекистану Карімов.

Джерела "УП" у складі української делегації обіцяють, що крім просто сусідства за столом у Кучми мають відбутися ще й окремі переговори з Блером: "Ця зустріч чітко запланована".

Крім того, у Стамбулі Кучма має переговорити з президентами Македонії та Словаччини, а також прем’єрами Голландії та Іспанії. А, ну ще компанію Кучмі доповнювати Берлусконі. Відомо, що вони разом сиділи на концерті перед початком гала-вечері. До речі, італійський прем’єр був одним із небагатьох, хто розмовляв із Кучмою і в Празі два роки тому.

Цього року з Кучмою до Стамбулу прилетіли міністри закордонних справ Грищенко та оборони Марчук, секретар Радбезу Радченко, а також Віктор Медведчук власною персоною. Кучма має завдячувати саме цьому пану за принаймні половину стусанів, які отримає Україна.

 
Учасники саміту НАТО під надійною охороною
 
Члени української делегації заселилися у п’ятизірковому готелі "Інтерконтиненталь", тут же мешкають президенти Казахстану Назарбаєв та Узбекистану Карімов. Лідери західних держав ночують в інших готелях. Всі вони знаходяться у режимній зоні проведення самміту, з усіх боків відокремленій металевим парканом і поліцейськими постами.


Після 31 жовтня НАТО прочитає звіти своїх послів про Україну

У перший день самміту НАТО слово "Україна" прозвучало лише в комюніке, випущеним лідерами держав Альянсу. Це довгий документ на 14 сторінок, про Україну згадується на передостанній.

"Ми вітаємо рішучість України домогтися повної євроатлантичної інтеграції... Необхідно досягнути істотного прогресу в демократичних реформах. Ми стимулюємо Україну прискорити реалізацію цілей плану дій Україна-НАТО, особливо щодо проведення вільних і чесних виборів президента, гарантування свободи слова та втілення Оборонного бюлетеня" і т.д...

Нудний дипломатичний абзац закінчується несподівано. "Ми", тобто Буш, Блер, а також інші 24 президенти й прем’єри, "доручаємо" своїм послам, акредитованим при брюссельській штаб-квартирі Альянсу, "оцінити відносини України та НАТО, щоб подати рекомендації міністрам закордонних справ країн НАТО після виборів президента України".

Майбутнє України та НАТО – це питання кореспондент "УП" намагався з’ясувати в кількох нечужих Альянсу осіб.

Верховний представник Євросоюзу та екс-генсек НАТО Хав’єр Солана при слові "Україна" почав усміхатися і традиційно гладити бороду. "Фундаментальним є спосіб, метод, наскільки демократичними будуть президентські вибори в Україні. Це важливо, щоб оцінити, як розвиваються події в Україні", - сказав Солана у коментарі "УП".

Однак на інше питання у Солани не було відповіді: "Коли Україна може стати членом НАТО? Це питання, на яке я не можу відповісти. Ваша країна має спеціальні відносини з НАТО, з ЄС. Це близькі відносини. Але сьогодні я не можу дати відповідь щодо членства".

Для міністра закордонних справ Канади Білла Греєма Україна – це батьківщина великої частини його співгромадян. Він сказав у коментарі "УП": "Головною метою засідання комісії Україна-НАТО показати, що Альянс має не тільки спільну оборонну політику, а це Альянс націй, які поділяють спільні демократичні цінності, повагу до прав людини".

"Останні кілька місяців я дуже активно консультувався з канадцями українського походження. Під час моїх подорожей на захід Канади. Вони хочуть брати участь у моніторингових місіях під час виборів президента України, вони хочуть бачити відкритий, чесний, прозорий виборчий процес в Україні, і ми хочемо закликати українську владу і всі державні інститути організувати вибори саме в такий спосіб", - зазначив Греєм.

"На українських виборах будуть канадійські спостерігачі. Я не знаю поки їх точну чисельність. Ми якраз намагаємося винайти, хто буде фінансувати їхню місію, але кількість канадських спостерігачів буде відчутною. Буде значна кількість спостерігачів, які володіють українською мовою, і вони можуть реальний внесок у моніторинг виборчого процесу".

Міністр закордонних справ Латвії Ріхардс Пікс нещодавно повернувся з України: "Я був чотири місяці тому на конференції у Києві. Що цікаво, що і влада, і опозиція в один голос говорили, що орієнтовані на західні цінності. Однак практичні дії уряду не завжди відповідають цьому напряму".

"Латвія підтримує якнайтіснішу співпрацю України з НАТО. Також Латвія підтримує орієнтацію України на євроатлантичні цінності, про що Україна заявляла. Україна мусить ухвалити досить чітке рішення, і тоді буде видно, як ми можемо поділитися своїм досвідом на шляху до ЄС та НАТО. Наша позиція – підтримати Україну, якщо Україна обере шлях європейських, євроатлантичних цінностей".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування