Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президентство Кучми не сприяє вступу України до НАТО - експерт

Вівторок, 29 червня 2004, 16:28
Президентство Леоніда Кучми не сприяє вступу України до Північноатлантичного альянсу.

Таку думку висловив фахівець з питань оборони Алекс Ватанка з "Jane's Defence Review" в інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі.

"Якщо вони [українські лідери] серйозно ставляться до членства в НАТО, їм ще треба дуже багато зробити, аби НАТО серйозно розглянуло членство країни з такою великою територією і такою історією, як Україна", - сказав експерт.

"Тут існують політичні перешкоди. Президентство пана Кучми безперечно не сприяє Україні в цій справі. Це дуже суперечливе управління, і американці з європейцями дивитимуться на Україну з деякою підозрою", - зазначив Ватанка.

За його словами, деякі східно-європейські країни, які нещодавно вступили в НАТО, можливо, мають іншу думку, але НАТО загалом "поки що абсолютно не поспішає приймати до себе Україну".

"В таких організаціях, як НАТО і Європейський Союз відчувають втому після нещодавньої величезної хвилі розширення, коли їх членами стали багато нових країн. Отож, членство в НАТО України не планується, принаймні у найближчі 10 років", - зауважив експерт.

Він наголосив, що найголовніше в цьому питанні втілення реформ, і лише після цього можна буде говорити про вступ НАТО.

"Зараз ситуація в Україні - не в найкращій формі, тому не варто спотворювати уявлення, неправильно використовувати свої ресурси і політичний капітал. Що стосується членів НАТО, то зараз вони не розглядають питання про прийняття України", - наголосив Ватанка.

На запитання, наскільки на просування України до НАТО впливають стосунки Захід-Росія, Ватанка зазначив: "якщо НАТО змінить свою думку стосовно України, якщо відносини між НАТО, чи Америкою і Росією настільки погіршаться, що Америка скажімо захоче використати Україну як анти -російську карту, тоді вся сцена цілком зміниться".

"У цьому випадку українці можуть розраховувати на підтримку і допомогу, і це дозволить їм вступити до альянсу набагато швидше. Але зараз про це не ідеться", - додав Ватанка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування