Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

США пропонують як зменшити фальсифікацію виборів в Україні

Понеділок, 12 липня 2004, 11:48
США наголошують на необхідності підготовки окрім міжнародних також вітчизняних спостерігачів за виборами президента України в жовтні 2004 року.

Заклик такого змісту передав постійній раді ОБСЄ у Відні дипломат Джеймс Кокс, який представляє в цій організації Сполучені Штати Америки.

Серед іншого він вказав, що в Україні бракуватиме міжнародних спостерігачів, тому підбір і підготовку вітчизняних спостерігачів міг би здійснювати діючий при ОБСЄ Офіс демократичних інституцій та прав людини.

Офіс демократичних інституцій і прав людини готує приблизно 50 довготермінових та 600 короткотермінових міжнародних спостерігачів. До участі у місії спостереження можливо ще буде залучено приблизно сотню парламентарів та працівників офісу ОБСЄ у Києві.

Однак в Україні нараховуватиметься понад 30 000 виборчих дільниць. "Попри присутність багатьох міжнародних спостерігачів, ці вибори належать і повинні належати українцям. Ними вирішуватиметься їх майбутнє. Отож було б лише логічно, якби вони відігравали безпосередню роль у день голосування", - зазначив Джеймс Кокс.

Кокс сказав про занепокоєння пропозиціями України надати журналістам статус вітчизняних спостерігачів.

"Ми стурбовані високою ймовірністю того, що людині із статусом "журналіста", замість "офіційного спостерігача" буде важче здійснювати спостереження в день голосування. Тому ми вважаємо, що підбір та підготовка групи вітчизняних спостерігачів, які б співпрацювали з міжнародною командою Офісу демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ, була б в найкращих інтересах України", - сказав він.

А між тим американський сенатор Бен Найтгорс Кемпбелл закликав Конгрес пiдтримати резолюцiю про вибори в Українi.

Кемпбелл звернувся з листом до сенаторів, де висловлює сподівання, що підтримка резолюції Конгресу, яка закликає владу України гарантувати демократичні вибори, надішле недвозначний і своєчасний сигнал українському керівництву про розчарування американськими законодавцями темпами та рівнем демократичних реформ в Україні.

"Україна лишається на роздоріжжі", - говориться далі у листі. "На жаль, передвиборча ситуація в Україні викликає зростаюче занепокоєння у Сполучених Штатах та серед світового співтовариства".

Сенатор Кемпбелл згадав головні проблемні питання, відзначені у резолюції: зростаючий контроль і маніпуляція медіа в країні; спроби властей обмежити доступ до міжнародних мовників, включаючи "Голос Америки" і Радіо "Свобода"; обмеження права вільних зборів і на проведення вільної і чесної політичної кампанії.

Радіо "Голос Америки"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
17:47
Росіяни поцілили біля залізничного вокзалу в Балаклії на Харківщині: семеро постраждалих
17:37
Порносайт для котів: зоозахисники в оригінальний спосіб закликали стерилізувати тварин
17:30
Світові продажі Toyota вперше перетнули позначку у 10 мільйонів авто за рік
17:21
відеоУ передмісті Херсона дрони росіян атакували рятувальників: двоє поранених
17:06
фото15 років тюрми отримав російський агент "Лексус", який шпигував на Харківщині
17:06
В якій європейській країні діти найбільше зловживають алкоголем – дослідження
Усі новини...