Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Посол США думає, що у Кучми стався рецидив радянського мислення

Понеділок, 12 липня 2004, 15:27
Посол США Джон Гербст вважає критику президентами країн СНД діяльності ОБСЄ проявом радянського мислення.

Під час ефіру на радіо "Свобода" Гербст прокоментував заяву глав дев'яти держав Співдружності як "намагання повернути старі радянські часи".

Як відомо, президент Кучма та інші лідери СНД на неформальній зустрічі в Москві підписали заяву, в якій звинуватили ОБСЄ у відході від головних принципів та переорієнтації на моніторинг виборів, не враховуючи специфіку держав та використовуючи подвійні стандарти.

Гербст сказав у своєму коментарі, що "ОБСЄ відіграє провідну роль в зміцненні демократії". "Так само, як і за часів холодної війни її попередниця-організація відігравала таку роль, так і зараз ОБСЄ відіграє таку роль", - наголосив він.

Говорячи про майбутні вибори президента України, Гербст сказав, що "США переконані і дуже вірять", що вони будуть справедливі і рівні.

"Президент Кучма вже 10 років при владі, і за цей час досягнута чимала консолідація української незалежності та територіальної цілісності, розвиток економіки. Зараз дуже важливо, щоб цей спадок був увінчаний організацією справді відкритих і чесних виборів", - наголосив він.

"Президент Кучма запросив міжнародних спостерігачів, і це дуже важливо, щоб всі українці були націлені на дотримання правил, якими регулюються вибори, і щоб не було ніяких перешкод на їхньому шляху", - сказав посол США.

Говорячи про вибори в Мукачевому, Гербст сказав: "Звичайно, це була ганьба".

"Український народ справді має підстави для того, щоб засмучуватися тим, що відбулося. Втім, була дуже серйозна реакція на ці події. Як ви знаєте, в результаті цього, особа, яка була вибрана за дуже дивних обставин, м’яко кажучи, вирішила не залишатися на цій посаді".

"Мені здається, що Мукачеве продемонструвало те, що коли українське суспільство починає зосереджуватися, коли європейська спільнота починає зосереджуватися на якихось проблемах у виборчому процесі, звичайно, що це не може не принести результати", - зазначив посол.

Гербст також сказав, що "президент Кучма продемонстрував ознаки справжнього державного діяча, заявивши, що він не буде прагнути балотуватись на третій строк".

Під час ефіру на "Свободі" Гербст сказав, що відповідно до західних стандартів Янукович не повинен іти у відпустку з посади прем'єра на час виборів президента.

"Я думаю, що це дуже поширена практика в демократичних суспільствах, щоб люди, які зараз обіймають посаду, але балотуються на більш високу посаду, щоб такі люди виконували свої обов’язки при подорожуванні країною, чи при зустрічах з людьми. Я не вбачаю в цьому нічого дивного чи незвичайного з токи зору традиційної уяви про демократію", - сказав посол.

На питання про ставлення США до розслідування справи Гонгадзе, Гербст не погодився з думкою, що позиція Америки стала більш м’якою.

"Те, що сталось з Гонгадзе, було, справді, жахливо. І дуже багато питань навколо того, що сталось, не знайшли відповіді, розслідування не завершене. Але ми дуже хочемо, щоб це розслідування було доведено до логічного кінця. Але поки що особливих змін ми не бачимо", - додав посол США.

Читайте також про заяву Кучми та інших президентів СНД про ОБСЄ:

"Піді мною кінь чужий і кінь не той"

У Кучми побачили "брежнєвський синдром"

Спроба Кучми посваритися з ОБСЄ викликала відсіч у Единбурзі

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...