Посол США попереджає, чим може завершитися реверс "Одеса-Броди"

Понеділок, 12 липня 2004, 16:26
Посол США Джон Гербст заявляє, що запуск "Одеса-Броди" у реверс для транспортування російської нафти негативно позначиться на відносинах України із Заходом.

"Якщо справді рішення прийняте змінити напрямок нафтогону, це не може не позначитись на добробуті українців і налагодженні відносин між Україною і західними країнами", - сказав Гербст в ефірі радіо "Свобода".

За його словами, реверс "не тільки позначиться на енергетичній незалежності України, але й на її ділових стосунках з західними партнерами".

Як відомо, минулого тижня Кабмін вилучив зі своєї постанови слова про тільки європейське використання "Одеса-Броди", а компанія "Укртранснафта" отримала дозвіл на укладення угоди з російською ТНК на реверсивну прокачку нафти з Бродів до Одеси.

Водночас, за словами Гербста, "поки що мені не цілком зрозуміло". "Я думаю, що більшості українців так само не повністю зрозуміло, що відбувається наразі з нафтогоном "Одеса-Броди".

Гербст сказав, що Україні немає сенсу вводити реверс. "Нема ніяких ознак того, що якщо "Одеса-Броди" буде повернений в зворотному напрямку, то нафта потече через Україну. Якщо напрямок буде змінено, то нафта, яка зараз іде через Придніпровський нафтогін чи залізницею, піде з Броди до Одеси".

"І звичайно, ті звіти, які ми читаємо, та інформація про рішення зміни напрямку не містять ніяких деталей цієї угоди, яка мається на увазі. Але прем’єр-міністр Янукович зацікавлений в процвітанні країни, і він розуміє стратегічну цінність направлення каспійської нафти на Захід", - наголосив Гербст.

"Буде дуже прикро, якщо буде прийняте рішення, яке суперечить національним інтересам", - додав посол.

В той же час і Європейська Комісія заявила стурбованість впливом рішення про реверсе на більш тривале використання "Одеса-Броди".

Там також відзначили збільшення ризиків для навколишнього середовища в районі Чорного моря і протоки Босфор, а також енергетичної безпеки ресурсів, що поставляються в Україну і Центральну Європу, зазначає Інтерфакс-Україна.

Тим часом російсько-британська компанія ТНК-ВР заявила, що планує щорічно прокачувати по "Одеса-Броди" у реверсі 1,3-1,4 млн. тонн нафти.

Як повідомив керівник компанії Олександр Городецький, 9 млн. тонн нафти в рік, запропоновані раніше, прокачає ряд російських компаній, між якими цей обсяг буде розподілений пропорційно. На частку ТНК-ВР припаде близько 15%.

Крім ТНК-ВР, готовність прокачувати нафту по "Одеса-Броди" в реверсному режимі виявили ЛУКОЙЛ, ЮКОС, "Сибнефть", "Славнефть", сказав Городецький.

Читайте також:

Янукович хоче заповнити Одеса-Броди нафтою ТНК

КАБМІН ТАЄМНО НАМАГАЄТЬСЯ ВІДМІНИТИ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ НАПРЯМОК "ОДЕСА-БРОДИ"?

Польща обіцяє добудувати "Одеса-Броди" до Плоцька. Тільки б він не пішов на реверс

ЯНУКОВИЧ ТАКИ ЗДАВ "ОДЕСА-БРОДИ" РОСІЇ?

Янукович хоче качати нафту по "Одеса-Броди" і до Одеси, і до Бродів

"ОДЕСА-БРОДИ" ПРАЦЮВАТИМЕ НА РЕВЕРС. ТНК ПЕРЕМОГЛА

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News