Путін розпочинає рішучішу інтеграцію з Україною та ще 10 державами

Вівторок, 13 липня 2004, 11:19
Президент Росії Володимир Путін закликає своїх дипломатів до більш рішучої і енергійної політики на пострадянському просторі.

Про це повідомляє радіо "Свобода".

Путін вважає, що Росія ще не достатньо використовує ті резерви впливу, такі як історичний кредит довіри, дружба, які пов’язують народи на пострадянському просторі.

І саме це може призвести до послаблення російських позицій на пострадянському просторі. Вакууму у міжнародних відносинах не буває, нагадує Путін своїм дипломатам.

Відсутність дієвої російської політики у СНД чи навіть нічим не обґрунтовані паузи в такій політиці можуть призвести до енергійного заповнення в цій політиці іншими, більш активними державами, підкреслює Путін, хоча він не сказав, які саме держави він має на увазі.

Чого не варто робити, так це перехоплюватися сентенціями про те, що ніхто, окрім Росії не має права претендувати на лідерство на просторі СНД, підкреслив Путін, який вважає такий підхід помилковим і дезорієнтуючим для російської дипломатії.

Як вважає російський президент, лідерство потрібно постійно підкріплювати ефективною політикою. “Якщо ми визнали певні реалії, потрібно з ними рахуватися і виходити з них у нашій зовнішній політиці”, - підкреслює Путін, який однак не пояснив дипломатам, які саме реалії він має на увазі.

Путін вимагає від дипломатів усіма засобами підтримувати інтеграційні процеси, які йдуть у міжрегіональних об’єднаннях: у Євразійському Економічному Співтоваристві і ЄЕП.

А до того, вважає російський президент, потрібно надавати взаєминам країн СНД з Росією максимально приємного характеру, “не тільки для нас, але і для них”.

“Я впевнений, - підкреслює Володимир Путін, який зустрівся із російськими дипломатами, - що наполеглива робота на цьому напрямку забезпечить зростання конкурентоспроможності російської зовнішньої політики в цілому”.

У вівторок Путін своїм указом призначив міністра промисловості та енергетики Віктора Христенка спецпредставником президента з питань розвитку інтеграційного співробітництва з державами СНД, повідомляє РІА "Новости".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування