Янукович обіцяє колись відмінити реверс "Одеса-Броди"

Вівторок, 13 липня 2004, 13:09
Рішення про використання нафтопроводу "Одеса-Броди" у реверсному режимі є тимчасовим кроком.

Про це повідомляє прес-служба Кабінету Міністрів України.

За інформацією прес-служби, "продовжуються роботи щодо формування комерційних та організаційних передумов для транспортування нафтопроводом "Одеса-Броди" легкої каспійської нафти в Європу".

Зокрема, ВАТ "Укртранснафта" розглянуто і проаналізовано пропозиції щодо постачання легкої низькосiрчаної нафти з боку ЗАТ "НК "КазМунайГаз", "COМ Петрол", українсько-казахстанської компанії "Транс-Юг", компанії "Лотос", ПКН "ОРЛЕН", компанії "Шеврон/Тексако".

Крім того, переконує Кабмін, необхідність прийняття рішення про реверсне використання нафтопроводу обумовлена неможливістю експлуатації нафтопроводу "Одеса-Броди" в напрямку на Броди впродовж найближчих трьох років. Уряд називає наступні причини:

- немає поки що нафтопроводу для виходу до північно-європейських ринків (Польща, Німеччина), термін проектування та будівництва яких становитиме щонайменше три роки (орієнтовна вартість будівництва - 500 млн. євро, при цьому для залучення інвестицій необхідні зобов’язання потенційних користувачів нафтотранспортних послуг, які на даний час відсутні);

- немає і технічної можливості перекачування легких сортів нафти існуючою системою європейських нафтопроводів (мінімальні необхідні інвестиції складають 45 млн. євро)

- недостатня ресурсна база у Каспійському регіоні, а саме: заплановані на найближчі три роки видобутки нафти розподілені за головними експортними напрямами, серед яких відсутній напрям Одеса-Броди;

- необхідно повернути 884 млн. грн., інвестованих державними підприємствами на будівництво нафтопроводу Одеса-Броди та морського нафтового терміналу "Південний", що практично простоюють більш ніж два роки.

Як вказується у прес-релізі, "пропозиція компанії ТНК-БіПі щодо використання нафтопроводу "Одеса-Броди" для транспортування російської нафти значно переважає за своїми економічними показниками пропозиції інших компаній, які передбачають транспортування цим нафтопроводом каспійської нафти в напрямку Чехії та Польщі".

Прийняття цієї пропозиції дозволяє Україні отримати дохід у сумі 91,8 млн.дол.США.

"Як відомо, пропозиція компанії ТНК-БіПі передбачає використання нафтопроводу для транспортування російської нафти "Юралс" в обсязі 9 млн.т щорічно. Крім того, компанія надає кредитну підтримку у закупівлі 425 тис.т технологічної нафти для заповнення нафтопроводу Одеса-Броди", - нагадує прес-служба Кабміну.

"Попри це, Україна підтверджує свою зацікавленість у розвитку Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору, а саме: у добудові нафтопроводу Броди-Плоцьк", - наголошується у прес-релізі уряду.

На думку української сторони, "підтвердженням послідовності дій української сторони з реалізації проекту Євразійського нафтотранспортного коридору є те, що практично завершено підготовку до підписання Установчого договору між ВАТ "Укртранснафта" та ПЕРН "Пшиязнь" про створення спільного українсько-польського підприємства "Сарматіа".

Як повідомлялося, 5 липня 2004 Кабмін вилучив зі своєї попередньої постанови норму про використання "Одеса-Броди" тільки на Європу.

"Українська правда"

Читайте також:

Янукович хоче заповнити Одеса-Броди нафтою ТНК

КАБМІН ТАЄМНО НАМАГАЄТЬСЯ ВІДМІНИТИ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ НАПРЯМОК "ОДЕСА-БРОДИ"?

Польща обіцяє добудувати "Одеса-Броди" до Плоцька. Тільки б він не пішов на реверс

ЯНУКОВИЧ ТАКИ ЗДАВ "ОДЕСА-БРОДИ" РОСІЇ?

Янукович хоче качати нафту по "Одеса-Броди" і до Одеси, і до Бродів

"ОДЕСА-БРОДИ" ПРАЦЮВАТИМЕ НА РЕВЕРС. ТНК ПЕРЕМОГЛА

Посол США попереджає, чим може завершитися реверс "Одеса-Броди"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News