У Франції Януковича називають малопопулярним босом-ставлеником олігархів

Вівторок, 13 липня 2004, 13:52
Протистояння між Віктором Януковичем і Віктором Ющенком на президентських виборах визначить, " чи загрузне Україна в трясовині авторитаризму й корупції або ж вийде на шлях демократії".

Про це говориться статті французької "Le Figaro" "Битва за крісло Кучми почалася", присвяченій президентським виборам в Україні.

Видання відзначає, що атмосфера, що панує сьогодні в Києві, "до болю нагадує російське суспільство наприкінці правління Єльцина, коли його клан шукав спадкоємця, "здатного покрити всі зловживання і захистити його величезні інтереси".

"Як і російські олігархи в 1999 році, найбільші патрони української олігархії без сорому кинулися захоплювати найбільш привабливі залишки національної індустрії, поки ще не пізно", - відзначає автор статті. Як приклад, він приводить "непрозору" приватизацію "Криворіжсталі".

Видання відзначає, що на цьому тлі повинна відбудуться "жорстока сутичка", між "малопопулярним поза своєю вотчиною в Донецьку кандидатом влади, оточеним олігархами і всією бюрократичною державною машиною" Януковичем" і "красунчиком і улюбленцем Заходу" Ющенком.

"Le Figaro" пише, що "захищаючи спадщину Кучми, Янукович, цей колишній місцевий бос, ростом під два метри, намагається позбутися від жалюгідного іміджу авторитарного правителя й корупціонера, що пристав до президента, який іде".

"За деякими чутками, Янукович навіть не користується одностайною підтримкою в президентському оточенні, саме через свої слабкі спроби бути незалежним і завдяки своїй відносній фінансовій автономії", - відзначає популярне французьке видання.

У той же час, "колишній прем'єр-міністр, що перейшов в опозицію в 2001 році, Ющенко звертає погляди на Захід і обіцяє побудувати "справжню демократію".

"Супротивники обвинувачують його в популізмі, але багато хто на Заході бачить у ньому український варіант жвавого грузинського президента Саакашвілі, що зумів позбутися від агонізуючого режиму президента Шеварднадзе і провести оксамитну революцію в грудні 2003", - пише автор.

Серед переваг Ющенка "Le Figaro" називає союз з "ліберальною залізною леді" Юлією Тимошенко.

У той же час видання підкреслює, "практично тотальний контроль центральної влади і її олігархів над телеканалами і над більшістю преси, що недвозначно говорить проти Ющенка". "Le Figaro" також називає серед загроз чесним виборам можливість фальсифікації, як це було з виборами в Мукачевому, і політреформу.

Видання також відзначає вплив Москви і Вашингтона на вибори, підкреслюючи, що перша "уже на місці, зі своїми капіталами й фахівцями з виборчих технологій".

"Людина США - звичайно ж, Ющенко, але американцям далеко до таких же могутніх важелів, як у Росії. На саміті НАТО, що пройшов у Стамбулі наприкінці червня, Вашингтон, проте, ясно дав зрозуміти Кучмі, що будь-яка фальсифікація виборів надовго закриє перед Києвом двері Альянсу", - пише "Le Figaro".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News