Тігіпко стане прем'єром після завоювання Януковичем центра

Вівторок, 13 липня 2004, 14:38
У випадку перемоги на президентських виборах Віктора Януковича найбільш ймовірним кандидатом на посаду прем'єра є глава Нацбанку Сергій Тігіпко, вважають політологи.

Зокрема, таку думку висловив директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Малинкович.

За словами політолога, Янукович "буде тягти свою команду, надаючи важливі посади".

"Янукович дав обіцянки і Тігіпку, і Валерію Пустовойтенку (лідер Народно-демократичної партії) і усім зі своєї команди. Напевно, Тігіпко розраховує на прем'єрство, і в нього - найбільші шанси обійняти цю посаду", - сказав він.

Говорячи про політичну перспективу голови адміністрації президента, лідера СДПУ(о) Віктора Медведчука, політолог висловив думку, що він не залишиться на своїй посаді після президентських виборів і направить діяльність на формування партії для того, щоб на наступних парламентських виборах СДПУ(о) змогла одержати до 10% голосів виборців.

"Я думаю, що він все планує на вибори 2006 року, коли його партія, одержавши 10%, стане тією золотою віссю, що об'єднає лівий і правий центри. Медведчук може розраховувати на посаду спікера", - сказав він.

Директор Європейського інституту інтеграції і розвитку Дмитро Видрін також вважає, що у випадку перемоги на виборах Януковича, Тігіпко, який очолив виборчий штаб кандидата, має "високі шанси посісти посаду прем'єра".

"Він є вже культовою фігурою, що може і повинна продемонструвати єдність регіонів", - підкреслив він.

Говорячи про політичну перспективу Медведчука, політолог висловив думку, що "здібності найбільш досвідченого політика найкраще адаптовані в парламенті".

"Думаю, у нього високий шанс стати згодом спікером", - відзначив Видрін.

У той же час він називає головною інтригою нинішніх президентських виборів боротьбу за голоси виборців у центрі України двох кандидатів.

"Буде розігруватися не ідеологічна, а територіально-географічна карта", - сказав політолог.

Видрін відзначив, що, незважаючи на зусилля претендентів позиціонувати себе як кандидатів від всієї України", у них мало часу, щоб виправити ситуацію, що склалася.

"Стереотипи за 2-3 місяця не змінюються. І так вийшло, що Ющенко асоціюється із західною Україною, а Янукович - зі східною", - сказав він.

"Це буде боротьба двох значних ментальних територій України, боротьба за центр, що являє собою якесь третє ментальне утворення. Боротьба двох ментальностей за третю ментальність - це малюнок нинішніх виборів, і інтрига полягає в тому, що той, хто зможе знайти ключове слово для "відкриття" центра, той і переможе", - сказав він.

Перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко вважає, що "офіційний розклад в штабах обох кандидатів" у президенти - Віктора Ющенко і Віктора Януковича - є примірянням майбутнього Кабінету міністрів.

"Керівники виборчих компаній будуть претендувати на значні посади в майбутньому Кабінеті. Але кандидат у президенти і президент - дві зовсім різні людини. Чи збережуться ці розклади в листопаді - усе залежить від результатів виборів", - підкреслив він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News