Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Групі "Приват" пригрозили і примусили рівнятися на Пінчука, Ахметова й Таруту

Середа, 14 липня 2004, 17:41
Губернатор Дніпропетровської області Володимир Яцуба піддав різкій критиці групу "Приват" за найгірші показники роботи її підприємств за підсумками п'яти місяців поточного року.

Як повідомив Яцуба, підприємства групи "Приват" в регіоні січень-травень поточного року завершили з негативним фінансовим результатом (збитком) сумарно в розмірі 195,5 млн. грн.

У Дніпропетровській області "Приват" контролює "Південний ГЗК", "Марганецький ГЗК", "Орджонікідзевський ГЗК", "Дніпрококс", "Дніпродзержинський коксохімзавод" і "Дніпровський метзавод ім. Петровського".

Для порівняння Яцуба навів дані за п'ять місяців по "Криворіжсталі" (недавно куплений холдингом Пінчука-Ахметова), яка отримала позитивний фінансовий результат від звичайної діяльності (прибуток до оподаткування) в розмірі 1244,4 млн. грн.

ВАТ "Інгулецький ГЗК" (управляюча компанія "Смартгруп", Росія) отримав 34,2 млн. грн.

Донецька група ("Данко", Індустріальний союз Донбасу), в яку входять ДМК ім. Дзержинського, Північний ГЗК, Центральний ГЗК, Дніпровський трубний завод, отримала прибуток до оподаткування 45,9 млн. грн.

Корпорація "Інтерпайп", в яку входять Нижньодніпровський і Новомоськовський трубні заводи, Нікопольський завод феросплавів, Нікопольський завод безшовных труб ("Ніко-Тьюб"), Нікопольський завод нержавіючих труб, ЮтіСТ і "СЕТАБ-Нікополь", отримала позитивний фінрезультат у розмірі 80 млн. грн.

"Таким чином, найнеорганізованіше і найзбитковіше виробництво - в "Приватовській" групі, в якій лише два підприємства - "Суха Балка" і "Баглійкокс" завершили п'ять місяців з позитивним фінрезультатом - 200 тис. грн. і 800 тис. грн. відповідно", - констатував глава облдержадміністрації.

У зв'язку з цим Яцуба запропонував Міністерству промислової політики України питання про незадовільний фінансовий стан на підприємствах групи "Приват" винести на розгляд Кабінету міністрів для прийняття відповідних рішень.

"Треба розглянути це питання - вони ж (власники) брали на себе інвестиційні зобов'язання", - підкреслив глава облдержадміністрації.

Крім того, Яцуба зазначив, що в зв'язку зі збитковістю підприємства групи "Приват" за підсумками п'яти місяців практично не платили податок на прибуток. Крім цього, підприємства групи "Приват" мають найгірший показник з інвестування коштів на реконструкцію, модернізацію, на оновлення основних фондів і впровадження нових технологій.

Так, група "Приват" у січні-травні на ці цілі витратила 15,1 млн. грн., тоді як Донецька група - 61,7 млн. грн., корпорація "Інтерпайп" - 41,6 млн. грн., "Смартгруп" - 62,5 млн. грн., "Криворіжсталь" (Інвестиційний металургійний союз) - 422,3 млн. грн.

Як пояснив заступник міністра промислової політики Анатолій Федяев в своєму виступі на засіданні, більшу частка прибутку при реалізації продукції гірничорудних підприємств отримують посередники.

"Якщо з ГЗК залізорудна сировина відвантажується за ціною 120-140 грн. за тонну, то на комбінати вона надходить за ціною понад 300 грн. за тонну, в результаті на цьому заробляють посередники".

У зв'язку з цим він повідомив про пропозицію Міністерства економіки і Міністерства промполітики обмежити граничний рівень торгової надбавки, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як відомо, власник групи "Приват" Валерій Коломойський (так само, як і Ахметов, Пінчук і представник ІСД Тарута) в минулому році був включений у список 30 найбагатших людей Східної Європи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...