Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенка обізвали фашистом. Невідомо хто

Середа, 14 липня 2004, 20:40
Поки Ющенко і Янукович ще не почали офіційно агітаційну кампанію, їхні штаби вже розгорнули жорстку боротьбу за електорат. Їхні мечі знову схрестилися на Донеччині.

Почалося усе з того, що в понеділок прес-служба донецького штабу "Нашої України" оприлюднила дві заяви, де повідомлялося, що донецькі організації ветеранів і працівників освіти провели свої форуми і висловилися на підтримку кандидата в президенти Ющенка.

У першій заяві зокрема відзначалося, що "ветерани Донеччини цілком усвідомлюють, що майбутнє держави і його громадян зараз абсолютно залежить від виборців і переконані, що правильний вибір народу України – це Віктор Ющенко".

В другому повідомлялося, що 8 липня в Донецьку відбувся регіональний форум освітян "Освіта й наука – стратегічний резерв України". На ньому відзначалося, що для порятунку освітньої сфери оcітяни підтримають на виборах Ющенка.

Відповідь донецьких не змусила себе чекати. Наступного дня на сайті "Новини. Інтернет газета Донбасу" з'явився лист Донецької обласної ради ветеранів України, що вражав патетикою стилю й щедрістю метафор.

У ньому, зокрема, говорилося, що "10 липня 2004 року, самопроголошена Донецька обласна організація Всеукраїнського об'єднання ветеранів, що зібрала під своїм крилом ОУНівських бандитів, поліцаїв, шуцманів та інших зрадників Батьківщини, які врятувались від справедливої народної кари, від імені усіх ветеранів Донецької області насмілилась закликати жителів Донбасу віддати свої голоси вождеві сучасних націоналістів і фашистів Ющенку".

Учасники Великої Вітчизняної закликали не віддавати голоси "націоналістично налаштованим силам" і підтримати політику, "спрямовану на збереження соціальної стабільності", яку "здатна гарантувати одна людина – Віктор Федорович Янукович!".

Слідом за ним пішов менш красномовний, але не менш обурений лист "про брудну провокацію з боку блоку Віктора Ющенка "Наша Україна", покликану ввести в оману широку громадськість і використати працівників сфери у своїх вузькокорисливих політичних цілях". Освітяни також заперечували свою підтримку Ющенка.

Удар для ющенківців виявився вдвічі чуттєвіший, оскільки останні дві відповіді були розтиражовані в центральних медіа.

Неприємно та й небезпечно бути обвинуваченим і викритим у неправді вже на початку кампанії. У вівторок спробував дати пояснення ситуації депутат-заступник глави штабу Ющенка Іван Васюник.

З його відповіді випливало, що форуми таки були, але влада не бажає їх визнавати, оскільки вони пройшли не під егідою провладних профспілок. Але жодних конкретних фактів про таки існування форумів на підтримку Ющенка Васюник не навів. А варто було б.

У той же час у горьківському питанні "А чи був хлопчик?" намагалися розібратися журналісти донецького видання "Острів".

Після досить тривалих пошуків журналістам удалося установити, що обласна організація Всеукраїнського об'єднання ветеранів, яка підтримала Ющенка, таки існує, але чисельність її така, що не дає права говорити від імені усіх ветеранів регіону.

Те ж стосується і Донецького регіонального форуму освітян. За словами координатора штабу "Нашої України" Ніни Прокопович, на форумі були присутні 32(!) прихильника Віктора Ющенка, які працюють у цій сфері.

Треба визнати, що прихильники Ющенка, узагальнюючи місцеві зібрання окремих організацій до гучних титулів "ветерани Донбасу" або "освітяни регіону", явно видавали бажане за дійсне.

Щоправда, і супротивники у них, за даними "Острова" виявилися гідні.

Зокрема "Острову" так і не вдалося з'ясувати, хто підписався під викривальним для ющенківців зверненням "офіційних" ветеранів, які звинуватили його у покритті "фашистів".

У тексті звернення, розповсюдженому обласною організацією Партії регіонів підпису взагалі не було, а до голови обласної ради ветеранів видання не додзвонилося. Зате один з його заступників (видання не називає прізвище) простодушно повідомив, що "пленуму не було" і що він узагалі не в курсі.

Він же запропонував звернутися за інформацією в прес-службу обладміністрації. Там дзвінку "Острова" дуже здивувалися й заявили про непричетність до цього звернення.

Пізніше з'ясувалося, що звернення, нібито, підписано... окремими членами правління ради ветеранів.

"Тобто, офіційні "окремі члени" без колегіального рішення своєї організації, вчинили так само як ветерани-ющенківці – "насмілилися" заявляти від імені усіх ветеранів регіону про підтримку одного кандидата і назвати фашистом іншого", - пише видання.

Не менш цікавою виявилася доля антиющенківського звернення освітян, підписаного: "Донецька обласна організація профспілки працівників освіти й науки України".

Відвідавши цю профспілку, журналісти "Острова" довідалися, що її обком у найближчі дні не збирався і не міг би цього зробити, оскільки голова профспілки у відпустці, а заступник "у відрядженні на узбережжі". Члени обкому довідалися про свою заяву зі ЗМІ..

Шкода, але про ці цікаві факти довідаються тільки обивателі Інтернету, а не глядачі "не знайомих з темниками" українських центральних каналів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування