Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Редактор попросив Януковича знятися з виборів

Четвер, 15 липня 2004, 20:00
Редактор донецької опозиційної газети "Острів" Євген Талишев звернувся з листом до прем'єра Віктора Януковича з закликом зняти свою кандидатуру з виборів президента.

На такий крок донецьку газету штовхнули постійні проблеми, створювані владою, що блокують її вихід у світ.

"Доводжу до відома: наш щотижневик під тиском "зверху" категорично відмовилися друкувати спочатку в Донецькій, а потім і в Луганській області", - говориться в листі редактора газети.

"Заборона ця продиктована політичними мотивами, оскільки "бойкот" оголошено винятково на період президентських виборів", - відзначається в листі.

Талишев каже, що не знає, хто конкретно змусив поліграфістів відмовитися від друкування газети, "але ми знаємо дві сили, яким дозволено в Україні безкарно зневажати Конституцію – це діюча влада і працюючий з нею в одній упряжі криміналітет".

"І обидві ці сили сьогодні зацікавлені в збереженні правлячого режиму, інтереси якого ви уповноважені представляти на нинішніх президентських виборах", - йдеться в листі.

"А якщо це не так, то доказом вашої прихильності принципам демократії, законності і чесних виборів може стати тільки одне: починаючи з наступного номера, газета "Острів" знову буде друкуватися в Донецьку - там, де знаходиться редакція щотижневика".

"А якщо ви, Віктор Федорович, не в змозі забезпечити навіть цього, то, будь ласка, не турбуйте себе передчасною кончиною на благо України", - відзначає Талишев, обіграючи гасло передвиборної кампанії Януковича "Моє життя належить народу України".

"Просто зніміть свою кандидатуру з виборів: більшої послуги українському народові ви навряд чи зможете зробити", - призиває Талишев.

Своє звернення до Януковича Талишев почав зі слів, що не може звернутися до прем'єра зі слова "шановний". "Вас я, дійсно, не можу поважати ні як главу уряду, ні як кандидата в президенти, ні як громадянина країни. І тим більше не можу поважати, як свого земляка".

"Адже "завдяки" вам і вашому найближчому оточенню слово "донецькі" стало ім'ям загальновживаним, значення якого останнім часом украй негативно сприймається жителями інших регіонів, і навіть за кордоном", - відзначає редактор донецької газети.

Талишев нагадав Януковичу його ж слова, що він хотів би, "щоб кількість незалежних журналістів зросталася і це буде умовою ефективної державної політики".

"Однак останні події, що відбуваються в Україні в цілому, і на вашій батьківщині зокрема, надають право засумніватися в тому, що ви не "женете порожняк" і ваше слово не розходиться зі справою.

"Інакше як зрозуміти і пояснити зникнення з донецьких телеекранів програм "5 каналу" і гоніння, яким піддається в Донбасі єдина опозиційна газета "Острів", що і без вашого дозволу насмілювалась, насмілюється і буде насмілюватись "говорити про реалії в нашому житті", - відзначається в листі.

Як відзначили "Українській правді" у редакції газети, №26-27 газети вдалося віддрукувати в Дніпропетровську, у видавництві "Зоря", однак після цього там відмовилися від подальшого співробітництва.

Дніпропетровське видавництво "Зоря" стало 13 поліграфічним підприємством, що відмовилося друкувати донецьку опозиційну газету "Острів" за останні три тижні.

До цього газета друкувалася в Луганську, однак і звідти їх попросили. Перед цим "Острову" відмовили в друкуванні донецькі видавництва "Редакція газети "Донбас", "Донеччина", "Новий світ", "Видавничий будинок "Схід-Україна" і ще більш 10 дрібних друкарень міст на периферії області - у Маріуполю, Макіївці, Шахтерске й інших містах.

"Українська правда"

Читайте також:

Газету, що критикує Януковича, кинули 13 разів підряд

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:04
Росіяни вдарили КАБами по промисловому об’єкту у Сумах
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
Усі новини...