Що загоїть амбіції Тігіпка?

П'ятниця, 16 липня 2004, 21:46
Питання про те, чи не є Сергій Тігіпко лише номінальним керівником виборчого штабу Януковича, його "обличчям", тоді як реально справами кандидата у президенти від влади керує "донецька" команда, лідер "Трудової України" перевів на жарт: "Вам подобається таке обличчя?". І тут же скомандував: "Все, пішли далі", вимагаючи наступного запитання.

А питання, знаючи "важкопроникність" донецької групи для сторонніх, виникло не на порожньому місці. Слабо віриться, що "донецькі" так от просто віддали все на відкуп "соратнику-чужинцю". Тим паче, що в інтерв'ю "Українській правді" кілька днів тому Тігіпко підтверджував, що й "кістяк штабу" Януковича складає саме його партія, а його заступниками у штабі є заступники по партії "Трудова Україна".

З іншого боку, змушує замислитися певна, скажімо так, невідповідність між заявами лідера "трудовиків" кількамісячної давнини й сьогочасними реаліями.

Для цього, не заглиблюючись надміру в історію, достатньо переглянути на партійному сайті останні інтерв'ю лідера "Трудової України".

Так, чи не Сергій Тігіпко заявляв, що, аби заручитися підтримкою "трудовиків", "на з'їзд повинен прийти кандидат або його довірений представник і сказати: так, я під цим підписуюсь".

На з'їзді "Трудової України" у п'ятницю був голова політвиконкому Партії регіонів Володимир Рибак. Але – нічого не обіцяв. Просто привітав, побажав "успіху і плідної роботи". Та ще подякував Тігіпкові за те, що той очолив штаб (питання, наскільки етичним було по відношенню до однопартійців очолювати штаб кандидата ще до ухвалення з'їздом відповідного рішення про його підтримку, залишимо на розсуд самого Тігіпка).

Натомість "порівняльним аналізом" програми кандидата і політичного маніфесту "Трудової України", ухваленого на попередньому з'їзді, довелося зайнятися у своєму виступі заступнику Тігіпка, нардепу Юлію Йоффе. Як і слід було очікувати – відмінностей між баченням Януковича і "трудовиків" не було. А звідси й висновок – схвалити рішення президії політради партії щодо підтримки Януковича кандидатом у президенти.

У виступі Йоффе було, за великим рахунком, два месиджі: 1) потрібно придушити власні амбіції і заради вищої спільної мети не висувати власного кандидата; 2) не можна підтримувати "неправильного" кандидата. Причому в останньому – за шаблонами типу "месія", "розділити Україну на Схід і Захід", - чомусь легко вгадувався Ющенко. Так ніби він і справді розглядався у партії як одна з альтернативних фігур...

Натомість перша теза, мабуть, й справді хвилювала "низовиків" "Трудової України". Надто вже часто нагадували виступаючі з регіонів про те, що їхня партія добровільно відмовилася від самостійної участі в виборах-2004. Навіть застереження на адресу Партії регіонів пролунали – не почати розбиратися, "хто головніший" серед підтримувачів Януковича.

Більше того, підкреслювання самодостатності власної партії прозвучало і з уст самого Тігіпка: "Якщо мене запитати, чи вірю я в нашу партію, чи змогли б ми провести вдалу президентську кампанію – так, я вірю".

І самодостатності власної – також: "Якщо мене спитати, чи загоїлися мої власні амбіції, я відразу можу сказати – ні, не загоїлися".

Попри те, лідер закликав, а з'їзд з настроєм "спокійної сили" підтримав кандидатуру "жорсткого, але справедливого" (за висловом Тігіпка) чинного прем'єр-міністра. Як уже говорилося, ніхто від Януковича під програмою "трудовиків" не "підписувався". І навіть, як сказав на післяз'їздовій прес-конференції сам Тігіпко, ніхто не обіцяв ніяких посад.

Принаймні, щодо працевлаштування після перемоги самого Тігіпка у нього з прем'єром "розмов не було". Хоча ще кілька місяців тому Сергій Леонідович говорив про кадрові домовленості як необхідну передумову підтримки "єдиного кандидата".

Фахово підготовленим до посади прем'єр-міністра – "особливо після гарної школи в Національному банку" – вважає себе Тігіпко і нині. Хоч і "не образиться", якщо при президентові Януковичеві прем'єром стане хтось інший.

Разом з тим Тігіпко зауважує, що "прем'єр-міністр буде обиратися, коли буде новий формат більшості, і в любому випадку цей формат буде змінений після виборів 2004 року". А ще додає, що "буде дуже важливо, пройде чи ні Конституційна реформа".

Правда, ще наприкінці квітня Тігіпко казав: "Не думаю, що вдасться сьогодні знову говорити серйозно про голосування по політичній реформі до президентських виборів, не той час. І не потрібно, на мій погляд, цього робити".

Тепер же саме з політреформою лідер "Трудової України" пов'язує єдину ситуацію, коли партія може відмовитися від підтримки прем'єра-кандидата у президенти – "якщо Янукович і Партія регіонів України не підтримають Конституційну реформу".

Правда, Тігіпко переконаний, що "такого не буде". "Про це в нас абсолютно чіткі домовленості – і Янукович, і "Регіони України" будуть підтримувати Конституційну реформу", - каже він.

Тігіпко вірить, що роботу штабу вдасться організувати так, "щоб кожна партія знайшла можливість розкритися і допомогти серйозно на виборах". "Я не боюся того, що "Трудова Україна" десь загубиться по дорозі. Ви побачите нас в 2006, і в парламенті в 2006 побачите", - переконує Тігіпко.

Тігіпко не конкретизує, в чому секрет такого спокою лідера не найпотужнішої і не найпопулярнішої сьогодні партії. Яка, до того ж, не використає можливості власної "розкрутки" через президентські вибори.

"Я не бачив, я не чув про такого чоловіка, який би сказав: "Янукович сказав – і не зробив", - розповідає Тігіпко.

Можна лише гадати, яким чином це пов'язується з обіцянками Януковича, партія якого на виборах-2006 буде, найпевніше, суперницею "Трудової України".

Читайте також:

Партія Тігіпка підтримала Януковича, бо в його опонента у оточенні - "радикали"

Янукович готовий до дебатів. Тігіпко попросить, щоб Ющенка показали по ТБ

ТІГІПКО МАЄ КОМПРОМАТ НА ЮЩЕНКА?

Тігіпко пропонує Ющенку "без реклами" домовитися про чесні вибори

"Трудова Україна": затяжний старт


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування