Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Держдепі США ідуть з посад фахівці, які знали Кучму

Субота, 17 липня 2004, 16:15
Останніми днями у Держдепартаменті США стався ряд подій, після яких стають смішними розповіді, що Америка працює на перемогу Ющенка. Міфи ламають кадрові перестановки у зовнішньополітичному відомстві у Вашингтоні. Змінилася практично вся команда, яка опікувалася Україною.

Пішов у відставку найбільш високопосадовий фахівець із українських питань Стівен Пайфер. Колишній посол США в Україні, він пережив у Києві президентські вибори-1999 та досконало орієнтувався в місцевих реаліях. Останні роки він працював помічником заступника держсекретаря з питань Європи та Євразії та неодноразово бував у Києві. Фактично, політика дублера Коліна Пауела Елізабет Джонс щодо України вироблялася саме ним.

Від 6 липня на місце Пайфера призначено Джона Теффта, який до цього був послом США у Литві, повідомляє агентство "Action Ukraine Report".

На новій посаді Теффт буде куратором офісів європейського бюро Держдепу, які відповідатимуть за відносини з Україною, Росією, Молдовою та Білорусією. Крім того, він буде координувати офіси політичних і регіональних відносин з питань нерозповсюдження, допомоги в експортному контролі тощо.

Новий куратор України у попередній кар'єрі нею не займався. Можливо, тільки лише коли з 1989 по 1992 рік працював заступником директора офісу СРСР у Держдепартаменті.

Зате Теффт був заступником глави дипломатичної місії в посольстві США у Москві з 1996 по 1999 роки. Він кар'єрний дипломат з 1972 року, спеціалізується на європейських відносинах. Теффт також був радником з міжнародних відносин (заступником командира) у національному військовому коледжі у Вашингтоні.

"Балтійці, які живуть у Вашингтоні, відгукуються дуже високо про службу Теффта в Литві. Він успішно врегулював ряд складних питань та допоміг Литві зробити правильне рішення у складних сферах", - зазначає "Action Ukraine Report".

Причини відходу Пайфера трактують по-різному. Деяким експертам, опитаним "УП", видалося дивним, що доволі молодий Пайфер не просто пішов з посади, а вийшов на пенсію і більше не працюватиме у Держдепі.

"Дзеркало тижня" наводить кілька версій, чому, "за чутками", Пайфер пішов. За однією, він не вжився з керівництвом, за іншою, не дочекався бажаного призначення послом в одній із держав. Водночас американські джерела "УП" вважають неймовірним для американської бюрократії, щоб кар'єрний дипломат, до того ж беземоційний Пайфер, "грюкнув дверима".

Крім Пайфера, наприкінці літа залишає свою посаду Марк Таплін, який був директором по Україні, Молдові та Білорусі у офісі з питань Європи та Євразії за часів Пайфера.

До того Таплін працював у посольстві в Києві і також чудово розумівся на подіях в Україні. На його місце прийде Карен Стюарт, яка працювала заступником глави дипмісії у посольстві США в Білорусі. Таплін же готується до продовження кар'єри в Румунії - державі, яка нещодавно вступила до НАТО.

Однак заміни Пайфера і Тапліна – не всі кадрові перестановки в "українському секторі" Держдепу. Як повідомляє "Action Ukraine Report", наприкінці тижня закінчилася служба Джулі Нуттер, яка була заступником директора та відповідальною безпосередньо за Україну в офісі України, Молдови та Білорусі.

На її місце прийде Маркус Мішелі, який до того працював у посольстві в Москві, хоча його попередня місія включала також тур до України.

Пітер Хіггінс, офіцер з економічних питань українського сектору, та доктор Пол Картер, офіцер з політичних питань українського сектору, продовжать працювати на своїх посадах у офісі України, Молдови та Білорусі.

Крім цього, нове призначення отримав інший топ-експерт Держдепу з питань України – попередній посол Карлос Паскуаль. Він залишив позицію координатора допомоги США в бюро Європи та Євразії та перейшов на високу посаду у Держдепі, пов'язану із постконфліктними державами, зазначає "Action Ukraine Report".

Новим координатором допомоги США в бюро Європи та Євразії буде заступник Паскуаля Том Адамс.

Така кадрова революція напередодні вирішальних для України президентських виборів виглядає принаймні несподівано. Однак джерела "Української правди" закликають не робити жодних висновків із перестановок, оскільки у дипломатів закінчився визначений термін роботи на посаді. А бюрократична машина не зважає на те, що десь за океаном вирішується доля 50-мільйонної держави.

Радіо "Свобода" також посилається на Держдеп, який стверджує, що перестановки не свідчить про зменшення важливості українського напрямку для США. За словами представника прес-служби відомства, визначальну роль у реагуванні на події в Україні напередодні і під час виборів відіграватиме американське посольство у Києві.

Однак, навіть враховуючи це, очевидно, що виникатимуть проблеми комунікації між американськими дипломатами в українській столиці та у Вашингтоні. Україною займатимуться люди, які спеціалізувалися на Росії та Білорусі. Зараз час відпусток, а їм треба кілька місяців, щоб увійти у курс справ щодо України. І буде добре, якщо вони встигнуть ще до виборів президента, а не після.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування