Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Зачистка" України починається з Говерли

Понеділок, 19 липня 2004, 16:33
Тридцяте, ювілейне, сходження Віктора Ющенка на найвищу географічну точку України – гору Говерла (2061 метр над рівнем моря) збіглося у часі із 13-ю річницею Декларації про державний суверенітет України, а у просторі – із розгойдуванням передвиборчої кампанії. Перша обставина додала історичній події (це, звісно, про Декларацію!) дещицю політизованості, а друга – визначила основний зміст "послань".

Кольори цьогорічного підкорення Говерли – море оранжевого, трохи синього (прапори УНП), трохи камуфляжу (строї вартових від молодіжного крила КУН) і червоно-чорного, жовто-гарячі майки – Молодого Руху (НРУ) і поодинокі прапори "Батьківщини" і ХДС.

Співучасником цьогорічного екологічного сходження стала ПЗУ. Жодного впізнаваного "зеленого" партійного обличчя побачити не вдалося. Власне, у морі ющенківських прапорів було важко відшукати біло-зелені прапорці ПЗУ, але під час сходження багатьом літнім мандрівникам пощастило відпочити на новеньких дерев’яних лавицях із вирізьбленими закликами ПЗУ – на кшталт колись почутого у КВН – "Любите природу – мать вашу!"

Відсутність під час заходу жодного представника керівництва ПРП як і прапорів із бджолиною символікою один із штабістів Ющенка пояснив тим, що пеерпісти, мовляв, дотримуються логіки кампанії – і не розкручують свої партійні кольори, а виходять на заходи під помаранчовими стягами "Так! Ющенко!". Але виявилося, що у цей час Віктор Пинзеник із товаришами нашвидкуруч перейменовували свою партію, привласнивши спільний бренд "Наша Україна".

"Очистимо від сміття Говерлу, а Україну – від бруду" – таким був рефрен двох, на диво, коротких виступів лідера "Нашої України" – як на багаточисельному мітингу його прихильників на спортбазі "Заросляк", так і на пласкій гірській вершині.

Віктор Ющенко нічого нового не сказав, повторивши вже розкручену тезу про те, що наразі вибір існує між "бандитами" і "не бандитами". Судячи зі схвальної реакції, юрбі його прихильників таке просте, чорно-біле пояснення було до вподоби. Ведучі мітингів анонсували Ющенка не інакше як "майбутнього народного президента", хоча хід і логіка змагання підказують, що не варто казати гоп...

Віктор Ющенко у футболці з символікою "Нашої України", у шортах і кросівках – незважаючи на пробираючий до кісток вітер, холодний туман – викликав масове захоплення. Охороні доводилося докладати чималих зусиль, щоб зупинити дітей, їхніх мам, бабусь і "цьоць", які обов’язково прагнули "зробити знімку" з улюбленцем.

Один дід-гуцул пробився-таки до Віктора Андрійовича з величезним різьбленим портретом того ж таки Ющенка і потім довго закривав фотографам і операторам вид на "самого", бо мусив перецілуватися з усіма наявними народними депутатами і випити з ними шампанського "за перемогу".

Заради історичної правди, відзначимо, що крім християнського демократа і депутата Володимира Стретовича не довелося знайти достойників, які б справді перейнялися проголошеною метою і взяли до рук мішечки для сміття. Хоча, як повідомляє прес-служба штабу Ющенка, він спустився з Говерли з великим пакетом зі сміттям в руках.

Щоправда, на вершині Говерли був сильний туман і що робилося вже у якихось двадцяти метрах – не скажу, не бачив... Може, хтось із кількох тисяч патріотів і збирав сміття – а це в основному порожні пластикові пляшки з-під мінеральних вод, за місцем випуску яких легко вивчати географію України.

Масові сходження – це справді величезне навантаження на природу Говерли. І це не вигадки влади, не бачити цього не можна. Передусім страждає так зване підніжне "криволісся" з ялівця, кущики родондерону, чорниць, брусниць тощо. Витоптуються квіти у субальпійському поясі.

Почуття міри відмовило якомусь добродію, який видирався на гору із мегафоном. Він уголос наполегливо закликав відмовитись від цигарок ("у нас екологічна акція"), а вийшовши на пасмо – продовжував волати: "депутати Золочівщини – за Ющенка".

І це трохи псувало враження від унікальної недоторканної природи і геніальних краєвидів масиву Чорногора – смерекові і букові ліси, скелі і навіть минулорічний сніг, що подекуди зберігся. До речі, у гарну погоду з Говерли добре видно всі шість найвищих вершин Українських Карпат. І як бонус – територію Румунії.

...Після мітингу і фотографування лідер "Нашої України" спустився у супроводі депутата Віктора Балоги на поки що есдеківське Закарпаття. Це символічно. Ющенку ще чотири місяці доведеться грати у свою гру на чужому полі.

P.S. Українська географічна енциклопедія (Київ, вид-во "Українська Радянська Енциклопедія", 1989) інформує: Говерла – найвища вершина Українських Карпат і всієї України, на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. Підноситься над хребтом Чорногора. Має конусоподібну форму. На схилах – форми плейстоценовго зледеніння, каменепади. Бувають снігові лавини. Складається з пісковиків і конгломератів. Вкрита альпійськими луками, чагарниковими пустищами, подекуди – кам’яні осипища. Біля підніжжя – один із витоків Пруту, водоспад. Об’єкт туризму – у межах Карпатського біосферного заповідника.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...