Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Внаслідок вибуху на шахті в Донецькій області загинули 25 гірників

Вівторок, 20 липня 2004, 10:47
25 гірників загинули внаслідок вибуху на шахті "Краснолиманська" в Донецькій області.

Вибух метану з подальшим горінням стався на горизонті 997 метрів шахти ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" (місто Родінське Червоноармійського району) о 19.55 понеділка, повідомили в Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій.

У цей момент під землею перебували 48 чоловік. 12 з них вийшли на поверхню самостійно. До третьої години ночі на поверхню було піднято тіла 25 гірників. Доля ще 11 шахтарів до 7.00 вівторка була невідома.

З 12 гірників, що вийшли на поверхню, госпіталізовано тільки одного. Решта відпущені додому.

Зараз рятувальні підрозділи продовжують гасіння пожежі на шахті. На боротьбі з вогнем зосереджено основні зусилля рятівників. Роботи ускладнені вогнем у виробках аварійної дільниці.

Пошук гірників ускладнений сильним задимленням в шахті, високою температурою, концентрацією чадного газу і віддаленістю дільниці - 4,5 км.

На місці випадку працюють 54 відділення воєнізованих гірничорятувальних загонів Міністерства палива й енергетики і 20 бригад швидкої медичної допомоги.

В Донецькій області працює урядова комісія у складі віце-прем'єра Андрія Клюєва, міністра з надзвичайних ситуацій Григорія Реви, міністра палива і енергетики Сергія Тулуба і міністра праці й соціальної політики Михайла Папієва. Вдень у вівторок на місце катастрофи вилетить прем'єр-міністр України Віктор Янукович.

На місці аварії також керівництво Донецької області - глава обладміністрації Анатолій Близнюк і начальники управлінь.

Тим часом Кабінет міністрів вже виділив 2,5 млн. грн. на допомогу потерпілим і сім'ям загиблих. Кошти виділено з резервного фонду державного бюджету.

Прокуратура Донецької області порушила кримінальну справу за фактом вибуху на шахті "Краснолиманська".

Справу порушено за частиною 2 статті 272 Кримінального кодексу - порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що призвело до загибелі людей або інших важких наслідків, повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури.

Винним в порушенні правил безпеки загрожує позбавлення волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на строк до восьми років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років.

Шахта "Краснолиманська" вважається однією з нейнебезпечніших за викидами вугілля і газу. У січні 2001 року внаслідок вибуху тут загинуло 9 гірників.

У той же час, "Краснолиманська" - одне з економічно благополучних підприємств. У грудні 2003 року на шахті почалася проходка нового повітряподавального стовбура на глибину 1200 метрів, який буде здано в експлуатацію через півтора роки. Спорудження нового стовбура дозволить "Краснолиманській", яка в основному виробила колишні запаси вугілля, збільшити виробничі потужності.

"Краснолиманська" добуває за добу 10 тис. тонн палива. У 2003 році на шахті видобули близько 2,4 млн. тонн вугілля. Вуглевидобувне підприємство введене в експлуатацію в 1958 році.

З початку року на шахтах України загинули понад 100 гірників, різного роду травми отримали близько 5 тис. У минулому році на українських шахтах загинуло понад 250 чоловік.

Це перша масштабна аварія подібного роду на українських шахтах за кілька років.

31 липня 2002 року на шахті імені Засядька (Донецька область) під час проведення підривних робіт на глибині 977 метрів стався вибух, внаслідок якого 20 шахтарів загинули і двоє отримали травми.

До цього остання велика аварія на шахті ім. Засядька сталася 19 серпня 2001 року - внаслідок вибуху метано-повітряної суміші на шахті ім. Засядька (Донецька область) загинули 55 чоловік - 45 на місці, 10 померли в лікарні. 34 гірники пройшли лікування в лікарні. 10 чоловік пропали без вісті.

24 травня 1999 року на цій же шахті сталася одна з найбільших аварій в історії країни. Тоді загинуло 50 шахтарів, 40 були травмовані.

Велика аварія сталася 6 липня 2002 року на шахті "Україна" в Донецькій області, коли внаслідок пожежі загинули 35 гірників, близько 20 шахтарів потрапили до лікарні. Звільнено 12 керівників підприємства. Прокуратура Донецької області розслідує кримінальну справу.

Найбільша за всю історію незалежної України аварія сталася в березні 2000 року на шахті ім. Баракова в Луганській області. Внаслідок вибуху метану і вугільного пилу там загинули 80 гірників.

Один мільйон тонн видобутого вугілля в Україні коштує життя в середньому 3,5 гірників.

З більш як 200 українських шахт 75% належать до підвищено небезпечних за вибухами метану і 35% - до небезпечних за вибухами вугільного пилу. 70% всіх шахт знаходяться в Донецькій області.

У 2003 році командний склад гірничорятувальної служби виявив близько 270 тис. порушень правил безпеки на підприємствах вуглепрому. Через це працівники державної воєнізованої гірничорятувальної служби 2630 разів припиняли ведення гірничих робіт.

Лікарські бригади гірничорятівників в минулому році надали допомогу 4500 гірникам, в тому числі 1500 - важко травмованим.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування