Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тарас Стецьків: "Партія "Реформи та Порядок" не тягнула на себе ковдру. Не тягнула! Ми лише запалили вогонь!"

Вівторок, 20 липня 2004, 12:59
Підтримуючи "Громадське радіо" в боротьбі за існування, "Українська правда" розміщує на своєму cайті розшифровки його ефірів. Слухайте також аудіо


Наталка Ряба: Партія "Реформи та порядок" змінила свою назву на "Наша Україна". Деякі депутати з однойменного блоку кажуть, що почалась боротьба за прихильність Віктора Ющенка. Чому змінила назву партія, з чим це пов’язано, ми розпитаємо у члена партії "Наша Україна", народного депутата Тараса Стецьківа. Він вже в студії Громадського радіо.

Пане Тарасе, з чим пов’язане рішення змінити назву партії "Реформи та порядок"?

Тарас Стецьків:
Це пов’язане з прагненням стимулювати об’єднавчий процес, про який говорять впродовж двох років, але дуже мало роблять. Справа в тому, що під час парламентської виборчої кампанії всі учасники блоку, в тому числі і провідні партії заявляли, що після парламентських виборів вони будуть форсованим чином сприяти і працювати на стороні єдиної партії.

Пройшло два роки, і практика показала, чимдалі справа йшла до президентської кампанії, бажаючих ставало все менше й менше. Тим не менше, у квітні цього року був створений оргкомітет зі створення об’єднаної партії, який очолив Віктор Ющенко. І навіть після створення цього оргкомітету більшість провідних учасників блоку проявляли таку мляву активність з точки зору створення партії. А між тим, є цілковито ясним, що якщо об’єднано партія не буде створена до кінця цього року, то вона не буде створена ніколи.

Ну, тут навіть є вимога закону, що партія може бути створено і зареєстрована хоча б за рік до парламентських виборів. То крайня точка – це березень наступного року. Зрозуміло, що паралельно з президентською кампанією треба було рухати, не дуже афішуючи, процес створення єдиної партії. І рішення ПРП – це до певної міри спроба стимулювати, якщо ви хочете, в доброму розумінні спровокувати, пришвидшити процес створення єдиної партії.

Таким чином, партія ніби давала сигнал, що кожен має визначитися: він іде в цей об’днавчий процес, чи йому цей процес не подобається. Адже не секрет, що в середовищі багатьох провідних партій, чільних партій блоку "Наша Україна", домінувала та точка зору, що ці партії самодостатні. І бажання об’єднатися, втративши назву, скажімо, "Народний рух України", і так далі, не було.

І повинна була бути якась дія, дія достатньо резонансна, яка б цей процес стимулювала. І я визнаю, що це рішення багатьох настроїло на такий мінорний лад, багатьох настроїло на критичний лад, але, тим не менш, воно заставить всіх дуже добре подумати і визначитися.

Олександр Лащенко: Пане Тарасе, а от директора Ценру політичних досліджень і конфліктології, пана Михайла Погребинського, це рішення, щодо перейменування ПРП на "Наша Україна", настроїло на оптимістичний лад. Такий крок він назвав, цитую: "геніальною ідеєю".

Михайло Погребинський: "Я вважаю, що це суперполіттехнологічний хід. ПРП має зараз рейтинг 2,3 відсотка, "Наша Україна" – 23. От що значить одним рішенням підвищити рейтинг партії на 20 відсотків. Я вважаю, що зараз буде черга Мін'юст заборонити їм з боку Костенка і Тарасюка взяти таку назву. Це цікаво буде подивитися, але ідея – геніальна. Я просто в захваті був, коли я її не придумав. Це вони самі придумали".

Олександр Лащенко: Пане Тарасе, ви поділяєте це захоплення пана Михайла Погребинського?

Тарас Стецьків:
Пан Михайло Погребинський говорив одне, а думав насправді про інше. В частині сказаного – я поділяю його думку. Так, без сумніву, це носить елементи до певної міри збільшити своє електоральне поле за рахунок вдалої назви. Але пан Погребинський, очевидно, радів з іншого приводу.

Він, очевидно, мав на увазі, що політтехнологам Банкової чи політтехнологам єдиного кандидата від влади вдасться розпалити це полум’я, яке, на їхню думку, є запаленим рішенням з’їзду партії "Реформи та порядок". Стравити Рух із ПРП, стравити Ющенка і ПРП, і так далі, і тому подібне. Ось з чого радів, на мою думку, Михайло Погребинський.

Олександр Лащенко Він марно радів, Ви вважаєте?

Тарас Стецьків:
Я думаю, що він марно радів. Я думаю, що він радів марно. Що думаючи над таким рішенням і приймаючи його, ми, очевидно, провели широке поле консультацій, очевидно, добилися розуміння такого рішення, в тому числі і в найвищому керівництві блоку "Наша Україна".

Олександр Лащенко: Пане Тарасе, але ж Ваш колега по блоку "Наша Україна", Олександр Гудима, сказав, що рішення про зміну назви ПРП прийняли передчасно, після похмілля нібито. "Партія "Реформи та порядок" повинна вибачитися і сказати, що вони помилилися, бо думали, що надворі листопад чи грудень," - заявив, я знову цитую, Олександр Гудима, на західній інформаційній корпорації. Отже, Ви згодні з ним?

Тарас Стецьків:
Пан Олександр Гудима часто робить епатажні заяви, це не новина для мене. Має право на такі заяви. Я, як політик такого самого рангу, він - голова обласної організації своєї партії, я - голова обласної організації своєї партії, до таких заяв ставлюся спокійно. На рахунок вибачень - це його персональна точка зору. Я думаю, що ефективність кроку, який був зроблений на з’їзді партії "Реформи та порядок", покаже час.

Ніхто не каже, що це рішення буде безконфліктним. Ніхто не каже, що воно не є ризикованим. Але просто так рухатися в тому руслі, в якому зараз рухалося будівництво вільної партії, було неможливо. Треба було щось робити. І там багато хто заявить, що це пошкодить Ющенкові.

Я багато чув таких заяв з української Народної партії. Так, єдина партія, але тільки навколо УНП. Це ж все реалії? Реалії. І для того, що б виконати те, що політики під час виборчої кампанії ще два роки тому говорили, всі об’єднаємося в єдину партію. Чому? Бо ми граємо на одному електоральному полі, ми ділимо це електоральне поле.

А якщо ми хочемо після виграшу Ющенком президентських виборів, на що ми сподіваємося, ще й виграти парламентські вибори, то нам потрібна єдина партія чи десять? Та ясно, що єдина. І ПРП, до певної степені, я ще раз хочу повторитися, в доброму розумінні цього слова, провокувала процес. Це рішення заставить інші партії відреагувати.

Наталка Ряба: Пане Тарас, але перейменування ПРП на "Нашу Україну" наштовхувало на думку, що, власне, ПРП стане таким ядром, а тут Ви кажете: "Ні!" То, на Вашу думку, яка партія стане ядром об’єднання оцих партій в єдину?

Тарас Стецьків:
Я думаю, всі партії мають стати. В першу чергу, чотири ведучих партії: Народний Рух України, Українська Народна партія, партія "Реформи та Порядок", Конгрес українських націоналістів, менш значимі партії. Всі партії мають бути втягнуті в процес. Я ще раз кажу: партія "Реформи та Порядок" не тягнула на себе ковдру. Не тягнула! Ми лише запалили вогонь. Ми сказали: ну, друзі, ми ж два роки обіцяли це зробити. Чому ж ми це не робимо? Адже у нас є оргкомітет, цю ідею одобрив Віктор Ющенко. Чому нічого не робиться?

Олександр Лащенко Ви з ним радилися щодо перейменування, так?

Тарас Стецьків:
Ну, я думаю, що він про це справився. Я особисто не радився.

Олександр Лащенко Ви думаєте?

Тарас Стецьків:
Я особисто не радився. Але я впевнений, що лідер моєї партії і керівництво моєї партії сто відсотків вело переговори і ставило до відому це питання.

Олександр Лащенко І Ющенко дав "добро"?

Тарас Стецьків:
Я не знаю, дав він "добро" чи не дав. Я думаю, що він у курсі справи. З моєї точки зору, його реакція повинна бути, його ж запитають, правильно? Під час першої ж публічної зустрічі його запитають: Ваше ставлення до ідеї єдиної партії, до того, що ПРП перейменувалася у "Наша Україна? "Чи не вважаєте це кражею бренду?" – так же запитають журналісти у Віктора Андрійовича Ющенка.

Олександр Лащенко А Ви як вважаєте? Чи є це кражею бренду? Не є це намагання, про що говорив пан Погребинський, створити 23 відсотка популярності і т.д. за спиною Ющенка?

Тарас Стецьків:
Це не є за спиною Ющенка, більше того, я думаю, що буде 23% чи 28% і 30%, коли буде справді об’єднана партія. Кажу ще раз: це є сигнал, це не спроба вкрасти бренд, це сигнал іншим партіям. Ми обіцяли створити об’єднану партію? Обіцяли. Ми обіцяли, що це партія буде називатися "Наша Україна"? Обіцяли. Чому не створюємо? ПРП сказала: давайте створювати, ми відкрили ворота. І ніхто не буде претендувати на роль батька цього процесу чи ядра цього процесу. Всі працюють разом. Більші партії внесуть більший внесок. Менші партії внесуть менший внесок.

Наталка Ряба: Завтра відбудеться координаційна рада блоку "Наша Україна", де буде розглянуто питання перейменування ПРП, про це нам заявила речник Віктора Ющенко Ірина Геращенко.

Ірина Геращенко:
"Завтра одним із питань координаційної ради буде саме рішення з’їзду ПРП. Безумовно, вже сьогодні у колі демократичних сил думають про наступні парламентські вибори, і партії "Нашої України" готуються до 2006 року. І насправді, Ющенко неодноразово заявляв, що до того часу буде створено потужні партії європейського зразку.

І ми розглядаємо вчорашні події на з’їзді ПРП і рішення партії, які треба розглядати в контексті майбутньої політичної консолідації. І насправді, ми бачимо, що бренд "Наша Україна" є надзвичайно популярним, і він тільки підкреслює, що на сьогодні це є найпотужніший блок і найвдаліший політичний проект."

Наталка Ряба: Пане Тарас, скажіть, на Вашу думку, яке рішення буде завтра прийнято на координаційній раді?

Тарас Стецьків:
З моєї точки зору, як мінімум, буде непросте обговорення. Як мінімум. Але це є дуже добре. Коли є непросте обговорення, воно приводить до певного консолідованого компромісного рішення. З моєї точки зору, будуть критичні зауваження, але в загальному, я думаю, що керівництву партії вдасться переконати членів кординаційної ради, вдасться донести до їх розуміння, в тому числі до Віктора Андрійовича, що це є справа, спрямована на консолідацію.

Це справа на позитив, а не на негатив. Вона не несе реальної загрози під час виборчої кампанії президентської, вона не заміняє президентську кампанію парламентською, але вона говорить: крім президентської кампанії, яка зараз на першому місці, треба починати паралельно думати про парламентську кампанію.

Тобто, треба починати робити певні організаційні ходи. Бо 21 листопада, коли буде другий тур, коли вирішиться питання з президентськими виборами, моментально ми повинні почати думати, як здобути демократичним силам парламентську більшість. То вже зараз треба починати, бо потім не встигнемо.

Це будуть наші аргументи, це будуть аргументи нашого керівництва членам координаційної ради. А якщо буде вказано, що, скажімо, в тому чи іншому моменті партія "Реформи та Порядок" трошки перегнула палку, то це можна завжди поправити. Ми хотіли б добитися схвалення ідеї необхідності створення, якнайшвидше, до кінця року, єдиної партії на базі блоку "Наша Україна".

Олександр Лащенко Пане Тарас, чи немає тут суперечності з перейменуванням партії "Реформи та Порядок", тобто, знову ж таки, "журавель в небі – синиця в руках". Якщо розглядати "журавля в небі" – перемогу вашого лідера блоку, я маю на увазі фракції Віктор Ющенка, на президентських виборах, то у такій ситуації, після перейменування, коли, напевно, опоненти Ющенка розкрутяться на всіх провладних телеканалах, зокрема, мовляв, можливі розколи, і т.д. Це не секрет, це може таке бути. Тоді Ющенко, можливо, програє вибори, тоді вже не буде про що говорити.

Тарас Стецьків:
Суперечності, без сумніву, є. Але повірте мені, що суперечності містяться тільки в площині взаємовідносин лідерів партій і самих партій в блоці "Наша Україна". Вони не відобразяться на виборчій кампанії Ющенка, бо, ще раз підкреслюю, Ющенко пішов на вибори шляхом самовисунення.

Він апелює не до партій, а до народу. Партії лиш можуть бути елементом його підтримки, як і громадські організації і так дальше. Ющенко розраховує на підтримку народу, оскільки він є народний кандидат в Президенти, на противагу кандидату від олігархів чи від влади. Це не буде мати значення. Суперечності будуть лише в певних амбіціях партійних лідерів і партійних організацій. Звичайно, що іншій партії можуть не сподобатися...

Олександр Лащенко: Рейтинг Ющенка, Ви вважаєте, не знизиться.

Тарас Стецьків:
Абсолютно, абсолютно. І тут більше можна сказати. Альтернатива була така: або цей крок робити, або лишити в блоці все як є.

Олександр Лащенко Треба було змінити?

Тарас Стецьків:
Треба було змінити. Правильно.

Олександр Лащенко: Дякуємо, пане Тарасе.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...