На батьківщині Януковича підтримує 90%, Ющенко наздоганяє Симоненка

Вівторок, 20 липня 2004, 22:00
Кандидат у президенти Віктор Янукович лідирує за електоральною підтримкою в Донецькій області.

Такі дані соціологічного дослідження, проведеного з 3 по 10 липня Центром досліджень соціальних перспектив Донбасу, повідомляє "Острів".

У більшості так званих депресивних міст популярність прем'єра складає 70-80%. У рідному для Януковича Єнакієвому за нього готові голосувати 90% виборців, а в Маріуполі - тільки 35% опитаних.

Друге місце за популярністю займає Петро Симоненко, хоча в порівнянні з минулими президентськими виборами його популярність падає. Так, у Донецьку за нього готові проголосувати тільки 7%.

Електорат Віктора Ющенка в області розподілений дуже нерівномірно. Якщо в Донецьку, серед тих хто визначився з вибором, у нього фактично друге, після Януковича, місце – 8%, то в селах Тельманівського району він не одержав би жодного голосу, у Макіївці – 1,6%, у Селідово - 10,8%, у Маріуполі 5,6%, а в деяких селах Слов'янського району, навпаки, до третини голосів виборців.

За даними дослідження серед прихильників Ющенка найбільша частка людей з вищою освітою- 26,5% . На другому місці за симпатіями високо освічених людей Олександр Мороз – 23,5%. На третьому –18,3% - Віктор Янукович.

Найнижча, у порівнянні з іншими кандидатами, кількість прихильників з вищою освітою у Симоненка – 12%. У той же час серед його прихильників найбільша кількість людей з початковою освітою – 14%.

Серед електорату Ющенка найбільшу групу складають молоді люди до 30 років - 32,3%. Серед електорату Януковича молодь складає 22%, Симоненка – 7,8%, Мороза – 5,9%.

При цьому в Ющенка найбільший відсоток виборців – молодь, і найменший – люди пенсійного віку (після 55 років). У Мороза: молоді найменший показник (5,9%), а люди вікової категорії від 55 років серед його виборців складають 64,7%. У Януковича приблизно однакова кількість прихильників у всіх вікових групах, але найбільша з них пенсіонери – 33,3%.

За даними соцдослідження 35,3% прихильників Ющенка цілком довіряють Інтернету, але при цьому лише 2,8% довіряють телебаченню і тільки 4,9% його електорату вірять місцевим газетам. У Януковича пропорція зворотна. 71% його прихильників заявили про довіру місцевим газетам і 67,1% - телебаченню. Інтернету довіряють – 17%.

Як відомо, на Донеччині знаходиться найбільша кількість виборчих округів – 23.

Соцдослідження проведене за сприяння Національного інституту підтримки демократії (США). Опитування проводилося за стандартною квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення області за статтю, віком і рівнем освіти. Помилка репрезентативності не перевищує 3-5 %. Опитано 684 особи у 16 населених пунктах області.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...