Україна отримала "+", однак програє навіть Казахстану

Середа, 21 липня 2004, 11:05
Рейтингове агентство Стандарт&Пурс підвищило довгостроковий кредитний рейтинг України з "В" до "В+". Короткостроковий рейтинг залишився незмінним, а прогноз рейтингів стабільний.

Про це в середу повідомляє радіо "Свобода"

Агентство Standard & Poor’s пояснює підвищення українського довгострокового суверенного рейтингу поліпшенням показника зовнішньої ліквідності країни, прийнятним рівнем державного боргу, потужним економічним зростанням та добрим потенціалом для подальшого розвитку.

Країна має угоду з МВФ, Національний Банк акумулював 9 мільярдів доларів у валютному резерві, а потреба у зовнішньому фінансуванні зменшується.

Всі ці чинники, а також відносно розгалужена економіка і призвели до того, що кредитний рейтинг країни поліпшився, сказав в інтерв’ю радіо "Свобода" аналітик агентства Standard & Poor’s Люк Маршан.

Фактично рейтинг означає, що уряд не повинен би мати проблем з виплатою своїх зовнішніх зобов’язань протягом року.

Але щодо довшої перспективи, і цим відрізняється інвестиційний рейтинг від тієї категорії, де Україна перебуває зараз, їй потрібно пройти ще довгу дорогу, навіть щоб наздогнати Казахстан, наголошує аналітик.

"Для того, щоб просунутися в категорії "В" на вищу сходинку, а Україна ще на дуже низькому рівні, їй потрібні структурні економічні та політичні зміни. Для дострокового зростання потрібні політичні інституції, які зможуть його підтримувати. Інакше зростання може протривати два-три роки, і після цього наступить нова криза", - сказав Маршан.

Він також продовжив, що Україна "не досягла ще навіть рівня Казахстану, який має рейтинг "ВВВ-", вона не має ще того рівня прозорості економіки, яким уже може похвалитися Казахстан, і що найголовніше - в цій країні є згода щодо необхідності реформ та їхнього напрямку".

Маршан наголошує, що Україна продовжує залишатися надто залежною від російського ринку та відсутності усвідомлення національних інтересів серед еліт: "До Росії ви продаєте продукти харчування, метал, багато споживчих товарів, також ви перепродаєте деякі російські енергоносії".

"Росія зараз переживає підйом, і цим частково пояснюються успіхи вашої економіки, але сама Росія надто залежить від цін на нафту і в цьому слабке місце вже не лише російської, але й української економіки", - пояснив він.

"Незважаючи на це, українська економіка більш диверсифікована, ніж російська. Але залишаються структурні проблеми і найголовніші з них пов’язані з політичною неспроможністю уряду проводити послідовну політику реформ", - вважає Маршан.

Щодо надійності української статистики, у якій почали сумніватися деякі російські аналітики, то тут аналітик рейтингового агентства Standard & Poor’s вважає, що вона не гірша і не краща від тієї, яку мають країни, що перебувають у категорії "В".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...