Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучмі анулюють візу, якщо вибори будуть нечесними?

Середа, 21 липня 2004, 12:09
Британський журнал "Джейнс Інтеллідженс Дайджест" повідомляє, що НАТО, Європейський Союз та ОБСЄ занепокоєні можливістю, що результати президентських виборів в Україні призведуть до міжнародної кризи.

Про це повідомляє українська служба радіо "Голос Америки".

Хоча нинішній президент Кучма і обіцяв проведення чесних і прозорих виборів, кількість тих, хто продовжує вірити в ці обіцянки, невпинно зменшується, зазначає журнал.

"Контрольовані державою ЗМІ прославляють улюбленця Кучми, прем’єр-міністра Віктора Януковича, опозиція майже не має доступу до державних або приватних телеканалів, страждаючи, крім того, від спрямованих проти неї кампаній дискредитації", - ідеться у матеріалі.

Європейський Союз, НАТО і США попередили Кучму, які наслідки очікують на Україну в разі, якщо вибори не будуть вільними і чесними.

Але, зазначається в статті, такі загрози будуть дієвими, якщо Кучма є відвертим в своєму бажанні приєднати Україну до Євросоюзу і НАТО, адже ще й досі Україна переживає найгірші часи у сенсі відступу від демократії.

Окрім того, підкреслюється в статті, попередження міжнародних організацій можуть бути проігноровані і внаслідок двох інших причин. Перша полягає в тому, що Кучма отримав вотум довіри від адміністрації Буша за надiслання найбільшого не-НАТОвського військового контингенту до Іраку.

Другою причиною є пустопорожність загрози Європейського Союзу, оскільки з його боку Україні не було запропоновано майбутнього членства. Тому Брюссель ніяк не може змусити Україну грати за правилами, зазначається в статті.

Кучма та його союзники бояться тільки двох сценаріїв розвитку подій, якщо вибори не будуть визнані вільними і чесними.

Перше – це можливість, що США анулюють візи високопосадовців, як вже зробили це у випадку Білорусі та Придністров’я. Крім того, може бути почато розслідування банківських рахунків українських олігархів в офшорних зонах, наприклад, на Британських Вірджинських Островах, п’ятого за величиною іноземного інвестора України.

Другий сценарій, що викликає занепокоєння Кучми, полягає у невизнанні ОБСЄ та Радою Європи результатів президентських виборів. Таке невизнання може призвести знову ж таки до анулювання віз та міжнародної ізоляції України.

Тому якщо Захід дійсно хоче, щоб Кучма дотримався свого слова щодо проведення чесних і вільних виборів, обидві ці загрози мусять бути озвучені чітко і ясно. Оскільки, допоки на Кучму не буде здійснено жорсткого тиску, навряд чи він дозволить провести вільні вибори.

Джейнс Iнтеллiдженс Дайджест також пише, що Кучма та його союзники не вважають членство в НАТО терміновою необхідністю, яка вимагає проведення справжніх демократичних реформ та вільних виборів. Адміністрація планує відкласти спроби вступу до НАТО на період вiд 2009-2013 року.

Це потрібно для забезпечення часу, необхідного для того, щоб Януковичу зміг - у перехідний після відходу Кучми період - посилити домінування правлячих олігархів в Україні, зазначає британський часопис.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування