Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Навіщо потрібен Гельман, якщо є Тягнибок?

Четвер, 22 липня 2004, 16:06
Якщо б Олега Тягнибока не було, то Марату Гельману требу було б його вигадати. Однак "галеристу" не довелося ускладнювати собі життя. Протягом місяця стараннями цього депутата Ющенку було двічі створено проблеми в рамках передвиборчої кампанії. У цій ситуації було ухвалено єдине правильне рішення – депутата виключили з фракції.

Звісно, Тягнибока в жодному разі не можна вважати людиною із оточення Ющенка. Як не входить до оточення Януковича інший фахівець з антисемітських питань - депутат більшості та член фракції Гавриша-Губського Нечипорук. Однак у випадку з Ющенком існує інформаційна війна, яка легко перетворює лідера "Нашої України" ледь не у підбурювача єврейських погромів.

В такій ситуації проблема Ющенка була в тому, що він надто довго дозволяв Тягнибоку перебувати у складі фракції – перед цим не зумівши змусити його відійти у тінь. З депутатом у фракції намагалися "проводити роботу", але, судячи з незмінності інтонацій та акцентів його спічів, безуспішну.

Олег Тягнибок за визначенням був зручним подразником для нападок на Ющенка. ЗМІ Медведчука, якщо у повідомленні звучало прізвище Тягнибока, не минали нагоди нагадати про його членство у Соціал-національній партії, навіть після того як СНПУ перейменувалася у "Свободу".

Та й як оратор Тягнибок заслуговував на їхню вдячну увагу – його охоче цитували, якщо словами про "Україну для українців" треба було проілюструвати "націонал-радикалізм" "Нашої України".

Сам нардеп на запитання, чи розуміє він, що його заяви шкодять лідеру "Нашої України", відповідав: "Ющенко сам погодився на співпрацю з націоналістами". Немов би хотів цим дати зрозуміти – "бачили очі, що купували"...

(Тут можна лише зауважити, що Ющенка підтримують і Конгрес українських націоналістів, і Організація українських націоналістів, які, втім, обходяться без ультрарадикальної риторики.)

Перший раз Тягнибок по-крупному підставив Ющенка, коли в день його самовисунення в президенти провів з'їзд партії "Свобода". І з традиційною нацриторикою заявив, що гаряче підтримує лідера "Нашої України". Це було саме те, чого не вистачало Медведчуку для повноти телекартини. Адже п'яних підлітків, переодягнутих у фальшиві футболки за Ющенка, забезпечили його технологи.

Так на "Інтері", "1+1" та Першому національному вийшли однакові сюжети. Звичайно, можна і треба говорити про перекручену подачу інформації. Але так само немає сумнівів, що Тягнибок мав передбачити (і, напевно ж, - передбачав!) саме таку її подачу. І все ж робив те, що робив…

На такий подарунок, як виступ Тягнибока 17 липня, антиющенківські технологи і не могли сподіватися. Він зробив те, для чого вони спеціально наймали УНА – в рамках сценарію АП по розламу України на Схід і Захід.

Нагадаємо, з чого все почалося. Поки минулої суботи сам Ющенко з основною масою прихильників дерся на Говерлу, Тягнибок взяв участь у мітингу на могилі командира Української повстанської армії Клима Савура на Івано-Франківщині. Де в мітинговому запалі сказав дослівно таке:

"Вони не боялися, як i ми зараз не маємо боятися, вони взяли автомат на шию i пішли в тiї лiси, вони готувалися i боролися з москалями, боролися з нiмцями, боролися з жидвою i з iншою нечистю, яка хотiла забрати в нас нашу українську державу… Треба вiддати Україну, нарештi, українцям. Отi молодi люди, i ви, сивочолi, оце є та сумiш, якої найбiльше боїться москальско-жидiвська мафія, яка сьогоднi керує в Українi".

Тягнибока у всій його "ефектності" продемонстрував телеканал "Інтер", а вже у вівторок це питання стояло на засіданні координаційної ради коаліції в підтримку Ющенка "Сила народу".

Щоправда, тоді колеги, попередивши Тягнибока про можливість виключення з фракції, вирішили "дати йому шанс усвідомити та виправити свої помилки". Ющенко висунув своєму підопічному по фракції вимогу "покаятися та вибачитися перед тими людьми".

Була одна причина, яка могла стримувати вигнання Тягнибока – це негативно могли сприйняти кілька депутатів фракції, зокрема, Василь Червоній.

Але вже наступного дня, у середу, лідер "Нашої України" заявив про виключення депутата з фракції. Попри вибачення останнього.

Ющенко при цьому посилається на результати засідання тієї ж самої вівторкової координаційної ради, яка "розцінила виступ як такий, що наносить шкоду іміджу демократичних сил".

Ймовірно, Ющенка переконали чи він сам зрозумів, що необхідноста жорсткіша реакція. Аргументувати це можна було тим, що залишення Тягнибока у фракції стимулюватиме канали Медведчука, які перетворять сюжет про ксенофоба в "Нашій Україні" на серіал.

Втім, Ющенко міг виключити Тягнибока з фракції й ознайомившись із текстом "вибачення" останнього. Тому що важко таким вважати слова: "Якщо історична правда когось образила, мені шкода".

Тягнибок, щоправда, підкреслив, що його погляди не є позицією фракції "Наша Україна" і висловив жаль, що слова активно використовуються провладними ЗМІ з метою дискредитації Ющенка.

З іншого боку, керівництву "Нашої України" могло стати відомо про підготовку звернення Держкомнацміграції до Генпрокуратури з проханням дати правову оцінку висловлюванням депутата. Що й підштовхнуло до радикального рішення. В усякому разі, заяву Ющенка було оприлюднено практично одночасно із заявою державного комітету.

Можливо, Тягнибок дійсно хотів щиро підтримувати Ющенка, хоча визнавав, що той не є націоналістом за своїм світоглядом, але встановить цивілізовані правила відносин в Україні. Разом з тим, схоже, й сам Тягнибок був не проти використати ім'я Ющенка, щоб додати позитивного іміджу й популярності власній партії.

Отже, фракція "Наша Україна" поменшала – з "круглої" сотні вона налічуватиме 99 нардепів. Це друге виключення депутатів – минуле трапилося у травні 2002, коли за підтримку Литвина при обранні його спікером вигнали кілька людей. Тепер вони або губернаторствують на Сумщині або беруть активну участь у великій приватизації. І ніхто не жалкує з того кроку. Чи буде так після 31 жовтня 2004 року?


Читайте також:

ТЯГНИБОКОМ ЗАЙМЕТЬСЯ ГЕНПРОКУРАТУРА?

ЮЩЕНКО ВИКЛЮЧИВ ТЯГНИБОКА З ФРАКЦІЇ ЗА КСЕНОФОБСТВО

Тягнибок після критики Ющенка вибачився за "москалів" і "жидву"

Ющенко змусить Тягнибока вибачиться за "москальсько-жидівську" мафію

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування