Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дике поле

Четвер, 22 липня 2004, 20:19
Розслідування загибелі журналіста Георгія Гонгадзе - лакмусовий папірець стану правосуддя в Україні. Чотири роки українська влада демонструвала усьому світу, що закон можна обходити - заплутуючи слідство, гублячи докази, не помічаючи очевидні факти. Тепер влада показує, що закон можна відверто відкинути.

Напередодні викрадення Георгій звернувся до генерального прокурора Потебенька з проханням розібратися, чому співробітники міністерства внутрішніх справ організували за ним незаконне спостереження. Прокурор "розібрався" - офіційно заявивши, що міліція за журналістом, мовляв, не стежила.

Після викрадення Гонгадзе керівні співробітники прокуратури - Потебенько, Баганець, Винокуров, міліцейське начальство - Кравченко, Джига, неодноразово підкреслювали, що спостереження за Гонгадзе не було.

Після того, як завдяки записам розмов Миколи Мельниченка став відомий замовник злочину - президент Леонід Кучма, котрому Кравченко неодноразово доповідав про спостереження за Георгієм, влада почала завіряти не тільки українську, але й зарубіжну спільноту, що записи "хфальшивка".

Все це, мовляв, вигадки опозиції, політичні маневри. Потім офіційні особи визнали: частина записів таки достовірна. Так, незаконні накази віддавалися. Але вони, мовляв, не виконувались, - вигадали як вигородити начальство єзуїти від юриспруденції.

І ось чотири роки по тому сама прокуратура і міліція офіційно визнають: "Так, ми стежили за Гонгадзе". Та це ж рівнозначно: ТАК, ВОНИ БРЕХАЛИ! І це дуже близько до визнання: ТАК, ВОНИ ВБИЛИ!

Минув цілий тиждень з дня офіційного визнання організації незаконного стеження за Георгієм Гонгадзе. І ніхто з високопоставлених чиновників навіть не спробував покаятися, піти у відставку - проте, від таких людей чесної поведінки вже ніхто не чекає.

Ніхто навіть не спробував хоч якось пояснити, чим же цілих чотири роки займалося слідство, якщо були відкинуті найбільш важливі докази - перш за все, це звернення самого Георгія з описанням обставин стеження, і номеру міліцейської машини, котра його переслідувала.

Ніхто не спробував пояснити, чому і як просто у слідчому ізоляторі, який знаходиться під охороною було вбито важливого свідка злочину - офіцера міліції Ігоря Гончарова.

Як же посмів президент Леонід Кучма, який проголосив останнє десятиріччя "епохою Кучми", ніяк не відреагував на ці кричущі факти?! Він же давав слово знайти вбивць, застосувати кращі сили до розслідування, дивився в очі подрузі Георгія! Президент мовчить. Президент примусив мовчати вірну йому більшість Верховної Ради і не допустив парламентського звіту слідчої комісії по справі Гонгадзе.

Вони думають, що мовчання - ознака впевненості у собі. Але перш за все - це ознака відсутності самоповаги. Відсутність поваги до сім’ї вбитого, до суспільства, це повне і цинічне нехтування законом.

І ще одне. І Соціалістична партія, і наша фракція у Верховній Раді, і, не маю сумніву, усі опозиційні сили, не дозволять владі зробити вигляд, начебто історію з вбивством Георгія Гонгадзе можна прикрити галасом президентських виборів.

До тих пір, поки в Україні правоохоронні органи можуть собі дозволити переслідувати пересічних громадян - замість того, щоб боротися з наркомафією, корупцією, розкраданням державних ресурсів, розмови про демократичні вибори залишаються блефом,

Абсурд - їздити за кордон, обмінюватися демократичним досвідом, грати в "лідера європейського масштабу" тоді, як всім відомо - нема тут навіть згадки про демократію. Дике поле.

Я впевнений, що поки президент Кучма зберігає свої повноваження, поки зберігає свої повноваження єдиний кандидат від влади на президентських виборах Віктор Янукович, вони повинні дати відповідь, чому "бєспрєдєл" в країні офіційно узаконений.

Це потрібно не одній опозиції, чи суспільству, чи журналістам. Це потрібно і Кучмі, і Януковичу, котрі повинні зберегти хоч якісь крихти авторитету самого інституту влади. Мовчання посадових осіб, причетних до вбивства Георгія Гонгадзе, не зможе відвернути судовий процес, котрий обов’язково відбудеться. Тому що всі докази уже зібрані.

На цьому фоні заява про "європейський вектор", про інтеграцію до Європейського Союзу, в євроатлантичні структури виглядають як дешевий піар, трагіфарс. Ніколи країна, де закон відверто ігнорується тими людьми, котрі по статусу повинні його захищати, ні в яку Європу не попаде. Тих, хто не поважає себе сам, в поважному суспільстві ніхто не чекає.


Автор: Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України

Читайте також:

Міліція стежила за Гонгадзе. Правда, на яку чекали чотири роки

Допит співробітника "наружки" МВС, який був на чергуванні за день до викрадення Гонгадзе

Як обезголовлений труп та мертвий свідок повертаються з того світу, щоби полювати за лідером України

Реанімація справи Гонгадзе. Паралельно у Британії та Україні

Адвокат начальника "наружки" Пукача заявляє, що за Гонгадзе могла стежити міліція

"Кравченко наказав убити Гонгадзе від імені Кучми". У Британії оприлюднено допити міліціонерів


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування