Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Війна й мир – 2. "Зустрічний вогонь"?

П'ятниця, 23 липня 2004, 00:00
Це були фантастичні кадри.

Грозовий перевал. Гори. Тьмяне, із сутінковими відблисками червоного сонця і грізними хмарами небо.

Поодинокі, не як на мітингу, а як на привалі, групи людей, іноді в однострої, яких не одразу пізнаєш з екрану. Такі ж поодинокі прапори, на яких – окрім державних – мабуть, саме через кольорову гаму та освітлення, написи "Так! Ющенко" розбереш тільки з третього чи четвертого перегляду...

І пристрасний, із блискавками в очах, молодий, палкий промовець...

І слова, що от-от візьмуть за серце...

Якби, раптом, не оце саме, що не підлягає навіть цитуванню. Не лише тому, що за вживання цих слів можна потрапити до розповсюджувачів та розпалювачів... Просто гидко.

Коли дивишся на все це вже втретє чи вчетверте, - лише тоді починаєш цікавитись: а як на цей захід потрапила телекамера "Інтеру"? Причому – одна, так би мовити – ексклюзивна.

Потім, якщо ти не фаховий телекритик, - схаменешся: а авторів сюжету там зазначено? Пригадуєш – вперше в "Подробицях" було "без коментарів", другого дня – увага була переключена на коментар ведучого програми, а наступними днями титрів не виявилося взагалі, ніби просто через повтор...

От через цю ексклюзивну телекамеру "Інтеру" на абсолютно компрометуючому заході "Нашої України" чомусь крізь першу думку – "всі "нашоукраїнці" дебіли", і другу думку – "невже Тягнибок стільки часу утримувався, аби "викинути" цей номер саме зараз, і чому саме зараз?" – наступна вже про інше.

Згадка про 4 липня, коли оператор ТРК "Альтернатива" був пійманий членами блоку Ющенка за те, що нібито намагався на Хрещатику робити "постановочне кіно" про пияків-"нашоукраїнців"...

А ще були кадри ходи по Хрещатику хлопчаків з УНА Коваленка, і перенесений з 16 на 30 липня з'їзд цієї структури, із приводу якого сам Ющенко звернувся до Кучми, Тимошенко – до Васильєва, Безсмертний – до Смєшка, а Зінченко до Білоконя на предмет зупинення розпалювання отого самого.

На що, до речі, заступник глави АП Базів відреагував прохолодно: мовляв, наразі нема доказів, що УНА пропагує фашизм...

Потім по бруківці кіношно прогуркотів Корчинський на бетеері, явно пом'якшуючи напругу навколо своєї фігури зовсім кумедними фокусами...На його тлі майже непомітна реєстрація кандидатами в президенти панів радикальних націоналістів Бойка та Козака...

І після цього брат Ющенка Петро Андрійович бере із собою на досить специфічний і зовсім не масовий, ніби й не передвиборчий захід – одну-єдину телекамеру, і саме з телеканалу запеклих ворогів.

І тут, на цьому заході, дає своєму "рідному", з самого початку належному до блоку "Наша Україна", себто ніби ж не засланому козачку, а ідейному соратникові Тягнибоку – продемонструвати все, що він продемонстрував...

Щось тут не так.

А потім уже сам Ющенко дав Тягнибоку шанс виправитися – вибачитися. Вибачення не вийшло: це була демонстрація не впертості Тягнибока у своїх патріотичних чи навіть націоналістичних переконаннях, а вираз відвертого наміру підкреслити образу, і навіть не національних почуттів, а саме сподівань нормальних людей, що "не всі "ющенківці" – дебіли".

Пригадується, як колись, зопалу порвавши стрічку з національними кольорами з вінка Кучми, вибачався після 9 березня Чорновіл. І порвав щиро, і вибачився шляхетно...

І от тоді, переконавшись, що пан Тягнибок більше не займається політикою, а виконує абсолютно чітку установку розпочати процес, який досі так і не був розпочатий, - Ющенко вигнав його з блоку. Принаймні, так виглядає хронологія інформповідомлень.

І з тих же повідомлень зрозуміло, що гнівні заяви комуністів Симоненка та Грача вже "пролетіли". Не тому, що Ющенко встиг ще до цих заяв виключити Тягнибока, і тепер оцінювати доводиться саме цей його крок – нехай як не щирий і не достатній.

А "пролетіли" тому, що надто довго чекали – днів так зо три з першого відео на "Інтері", - як саме піде розвиток подій.

А події знову розгортаються явно не за тим сценарієм, який мав би виправдати якусь таємну "годину Х", чомусь призначену не на вересень чи навіть жовтень, а саме на цю першу фазу виборчого процесу...До 30 липня, ну, до 3 серпня – висування та реєстрація кандидатів...

Адже насправді для виборців усі ці телешоу все ще не є вирішальними: і часу до дати голосування повно, та й – літо, відпустки.

І взагалі – хіба мало за останні роки вони чули про нібито загрозу націоналізму в Україні, а крім сивих ветеранів УПА, що навіть свої соціальні права захистити не в змозі, і крім виключно позірних телешоу не надто ретельних імітаторів – так нічого справжнього й не побачили.

Непристойностей з антисемітизмом теж нещодавно наслухались-надивилися – через справу "Сільських вістей", і так само там не було досить зрозуміло, що мали на увазі автори "проекту": чи, бува, не втягти в це болото тоді ще можливого "єдиного кандидата" від опозиції?

То чому ж українському виборцю і не дотримуватися тієї простої думки, що коли вже хтось збереться по великому рахунку розігрувати цю карту, - то ніщо інше, як спецоперація спецслужб, це бути не може?

І хвилюватися з цього приводу, кидаючись із політичною підтримкою від одного кандидата до іншого – немає жодного сенсу. А за що дійсно варто хвилюватися – силовики та бандити на кожному кроці – так це задоволення кожного дня...

Відтак, і історія з "загрозою націоналізму" та особисто Тягнибоком – не на виборця загалом розрахована.

А спровокувала вона той процес, якого, власне, "Наша Україна" давно очікує.

З подачі Держкомітету національностей та міграції справою про порушення законності – очевидно ж, у плані "розпалювання міжетнічної та міжнаціональної ворожнечі" - має зайнятися Генпрокуратура.

Це вже щось. Це для ГПУ краще, ніж кожного дня "звітувати" про справу Гонгадзе. І – про справу Тимошенко, від якої у Генпрокурора Васильєва, схоже, починаються галюцинації. Аж до таких висловів: "Скільки людей має вбити народний депутат, щоб дозволили притягти його до відповідальності?" Якщо раптом запитати, хто саме з депутатів і кого конкретно вбив, - що на це пан Васильєв відповість?

А так - гарна справа: про розпалювання.

До речі, можна слідчі дії провадити: чи не змовлялися вчинити державний переворот?

Цікаво лише, чи вимагатимуть такого дізнання щодо ідеологічних опонентів комуністи, в яких самих щойно засуджено одеську групку комсомольців-"бомбистів", які чи то книжок начиталися, чи то просто не знали, як оформити бандитську "романтику" в стилі молодих років одного з кандидатів у президенти... Утім, якщо тут комуністи на політичну розправу не скаржаться, то може, для "балансу" будуть зліші до "нациків"...

Але до чого, окрім майбутніх парламентських ексцесів ще й з приводу подання на притягнення до відповідальності депутата Тягнибока, - може призвести його справа? Чи дасть вона хоч якусь зачіпку, аби ставити питання про зняття Ющенка з перегонів? Бо інакше – взагалі нема, про що говорити...

Мабуть, спроби такі будуть. Але після виключення Тягнибока з блоку та заяв Ющенка – до чого причепитися? До УНА, на яку сам же Ющенко нажалівся Кучмі, а той – ані пари з вуст? До Корчинського, який знати не хоче про "Нашу Україну" як чужий бренд?

В усякому разі, це вже робитиметься тепер, а не потім, не в переддень голосування...

А от щодо "великої заварухи", на тлі якої можна було б робити радикальні кроки нашого головного "кандидата", в чиєму намірі піти зі сцени не змогли переконати нікого навіть запевнення його дочки та зятя, - так для цього, схоже, тільки-но й зібрався цілий "консиліум" із найкращих мізків братньої Росії.

І це тішить. Не тому, що, як каже пан Павловський, Росії важлива легітимність наших виборів, а тим більше – стабільність.

А просто тому, що, вчинивши "заваруху" зараз і негайно – вони вже не будуть потрібні навіть до 31 жовтня.

Тож далі буде...

Читайте також:

Навіщо потрібен Гельман, якщо є Тягнибок?

ЮЩЕНКО ПОКЛИЧЕ НАРОД БОРОТИСЯ З "ФАШИСТАМИ"-ПРОВОКАТОРАМИ

Заступник Медведчука хоче переконатися, що "УНА" – профашисти

Корчинський-"сатаніст" приїхав у ЦВК на броньовику

Генпрокурор обурився, коли Турчинов запитав, що замість Тимошенко когось перевдягнули

Ющенко змусить Тягнибока вибачиться за "москальсько-жидівську" мафію

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування