Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці витіснять США з чорноморського ринку?

П'ятниця, 23 липня 2004, 11:35
Українці та фермери інших країн регіону Чорного моря можуть витиснути американців з експортних зернових ринків.

Таку думку висловили аналітики британського спеціалізованого видання "Ллойдз Лист", повідомляє Радіо "Свобода".

За даними експертів, традиційні постачальники регіону – Сполучені Штати цього року мають погані перспективи на врожай. У Канзасі, де вирощується дві третини американської пшениці, через погану погоду - спочатку засуху, а потім проливні дощі - зерно зіпсувалося настільки, що його можна використати хіба що для тваринництва, для харчової промисловості воно вже не підійде, пише "Ллойдз Лист".

У зв’язку з цим видання прогнозує подорожчання американського зерна в цілому, а це означає, що покупці шукатимуть дешевших варіантів.

Натомість в Україні й Росії цього року очікується високий урожай зернових.

За прогнозами Міністерства аграрної політики, врожай нинішнього року складе 33 - 34 млн. тонн зерна, у тому числі продовольчого - близько 16 млн. тонн. У цілому, потреба українського ринку в продовольчому зерні складе 6 - 7 млн. тонн, а у фуражному - 12 - 14 млн. тонн.

Таким чином, очікуваний обсяг врожаю не тільки цілком наситить внутрішній ринок, включаючи харчову, переробну промисловість, тваринництво, але й відкриє серйозні можливості для експорту.

На думку заступника директора Української Зернової Асоціації Володимира Лапи, протягом 2004/2005 маркетингового року цілком реально вивезти 7,5 - 8 млн. тонн зерна, повідомляє агентство "Agriukraine".

В Росії також прогнозують врожай, що буде набагато більшим, ніж торішній. Цього року російська влада прогнозує 76 мільйонів тонн, у порівнянні з минулорічними 67 мільйонами. Тож, якщо ситуація залишиться стабільною, то торгові шляхи переключаться на Чорне море, доходить висновку британське видання "Ллойдс Лист".

Те, що Україна й Росія стануть лідерами експорту зерна в регіоні, було зрозуміло ще два роки тому, коли вперше за багато років цей регіон мав великий врожай зернових, але торішній неврожай дещо відклав ці події.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування