ОПРИЛЮДНЕНО 180 СТОРІНОК ДОПИТІВ У СПРАВІ ГОНГАДЗЕ

П'ятниця, 23 липня 2004, 16:49
Витік допитів у справі Гонгадзе прорвало. Після публікації в лондонській газеті "Індепендент" Генпрокуратура визнала, що за Георгієм до дня його викрадення слідкувала міліція. Відомство Васильєва порушило кримінальну справу за оприлюднення даних досудового слідства.

Тепер історія набула продовження. Оприлюднено величезний масив допитів свідків у справі Гонгадзе.

У п'ятницю було поширено прес-реліз Національної спілки журналістів Великобританії та Ірландії. У ньому повідомлялося про те, що на сайті www.delogongadze.org вміщено матеріали кримінальної справи Гонгадзе.

Як зазначається у прес-релізі, інтернет-сторінку www.delogongadze.org створено "групою журналістів, що звернулися до Національної спілки журналістів Великобританії та Ірландії та попросили про допомогу в оприлюдненні документів".

"Документи, опубліковані на сайті www.delogongadze.org, можуть надати важливі свідчення, які доводять правдивість закидів, вперше наведених у газеті "Індепендент" минулого місяця, що розслідування справи Гонгадзе було блоковано на найвищому владному рівні", – зазначає британська організація.

"Національної спілки журналістів Великобританії та Ірландії вважає справу Гонгадзе ключовим тестом на свободу ЗМІ на рівні європейських стандартів. Разом з Міжнародною федерацією журналістів і нашими українськими колегами ми виступаємо за всебічне розслідування і справедливий вирішення справи".

НСЖ "упевнена, що ці документи є справжніми, однак не має можливості провести незалежну перевірку". "Разом з тим, ми упевнені, що необхідно мати максимально можливу прозорість у розслідуванні цієї справи, тому ми хочемо привернути до цих свідчень увагу журналістів і дослідників".

Також у прес-релізі наводяться слова Джеремі Діра, генерального секретаря НСЖ: "Справа Гонгадзе є життєво важливою для всіх європейських журналістів. Не тільки тому, що мова йде про безкарне убивство журналіста. Але провалився ряд розслідувань, зігноровані найважливіші свідчення".

"Торік Міжнародна федерація журналістів почала власне розслідування цих провалів у справі Гонгадзе, яке активно підтримується і НСЖ. Ми вважаємо правильним з погляду інтересів свободи ЗМІ і свободи слова те, що документи на www.delogongadze.org тепер доступні широкій громадськості", - відзначив Дір.

Усього на сайті www.delogongadze.org розміщено понад 180 сторінок допитів свідків у справі Гонгадзе – у тому числі Ігоря Гончарова, журналіста Олега Єльцова, директора Радіо "Континент" Сергія Шолоха, членів банди "перевертнів", працівників "зовнішнього спостереження", які стежили за Георгієм.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування