КУЧМА ВІДМОВИВСЯ ВСТУПАТИ ДО ЄС І НАТО

Понеділок, 26 липня 2004, 14:12
З Військової доктрини України виключено згадку про підготовку країни до повноправного членства в НАТО і Європейському Союзі.

Це визначено указом президента України Леоніда Кучми від 15 липня, яким затверджене рішення Ради нацбезпеки й оборони від 6 липня 2004.

Рішення Радбезу має назву "Про подальший розвиток відносин з НАТО з урахуванням результатів засідання Комісії Україна-НАТО на вищому рівні 29 червня 2004 року", що відбулося в Стамбулі.

Відповідно до внесених змін у доктрині зафіксовано, що умовами забезпечення військової безпеки України є "зміцнення довіри між державами, послідовне зниження загрози використання військової сили, проведення політики євроатлантичної інтеграції".

Крім того зазначено, що "Україна має на меті зміцнювати зовнішні гарантії національної безпеки, протидіяти виникненню нових погроз стабільності в Центральній і Східній Європі".

"В умовах сучасної військово-політичного обстановки інтереси національної безпеки України зумовлюють істотне поглиблення відносин з НАТО і ЄС як гарантами безпеки і стабільності в Європі".

"Активізація євроатлантичної інтеграції України, у тому числі шляхом глибокого реформування оборонної сфери держави відповідно до європейських стандартів, відноситься до найважливіших пріоритетів як зовнішньої, так і внутрішньої політики", - сказано в доктрині.

Раніше в доктрині була присутня, серед іншого, теза: "Виходячи з того, що НАТО і ЄС є гарантами безпеки і стабільності в Європі, Україна готується до повноправного членства в цих організаціях".

Відповідно до указу від 15 липня, Кабінету міністрів доручено розглянути в місячний термін стан виконання Цільового плану Україна - НАТО на 2004 рік і вжити заходів щодо його безумовного виконання, забезпечити посилення персональної відповідальності керівників центральних органів виконавчої влади України за досягнення цілей, визначених цим Планом.

Уряду разом з Національним центром з питань євроатлантичної інтеграції України слід активізувати інформаційно-роз'яснювальну роботу про цілі та завдання політики євроатлантичної інтеграції України; організувати підготовку центральними органами виконавчої влади України пропозицій про пріоритетні заходи для включення їх у проект Цільового плану Україна - НАТО на 2005 рік, підготувати цей проект, забезпечити узгодження з НАТО і внести його в чотиримісячний термін на розгляд Держради з питань європейської і євроатлантичної інтеграції України.

Необхідно також погодити з НАТО форми й умови участі України в операції "Активні зусилля" у Середземному морі та внести у встановленому порядку відповідні пропозиції; визначити з НАТО умови реалізації проекту утилізації боєприпасів, легких озброєнь і стрілецької зброї з залученням коштів Трастового фонду програми "Партнерство заради миру"; завершити узгодження з НАТО форм і умов участі України в Празьких зобов'язаннях, забезпечувати виконання досягнутих домовленостей у цій сфері.

На виконання заходів Цільового плану Україна - НАТО на 2005 рік повинні бути передбачені кошти в держбюджеті-2005.

Інтерфакс-Україна

Читайте також про саміт НАТО в Стабмулі:

Індульгенція Кучмі. Без права фальсифікації виборів

Демократичні кебаби для Кучми

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування