Соціал-демократи за Ющенка. Порошенко – в голові

Понеділок, 26 липня 2004, 15:24
Між розумом і серцем

В тому що Соціал-демократична партія України підтримала кандидатом у президенти Віктора Ющенка – не стільки маленька перемога "Нашої України", скільки симптоматична маленька поразка Соціалістичної партії. Тому що СДПУ – ідейно споріднена соціалістам структура, і про це на з'їзді у суботу повторювалося неодноразово. Сам голова партії Юрій Буздуган у своїй доповіді про це сказав: "Олександр Мороз однозначно до нас ближчий – ідеологічно, політично, ментально і так далі". І "з важким серцем" закликав делегатів з'їзду підтримати... Ющенка.

При цьому голова СДПУ припустив, що "через півроку – рік ми посваримося і перейдемо (до Ющенка) в опозицію". Але все ж закликав проголосувати за лідера "Нашої України" – "не тому що ми любимо Ющенка", а тому що у нього більше шансів на перемогу.

"Зараз нам треба перемогти", щоб зробити демократичний "прорив" у країні, наголосив Буздуган. І лише тоді, на його думку, партія зможе реалізувати своє "головне завдання" – боротися за місця в парламенті у 2006 році.

Отже, СДПУ треба було вибирати, хто кращий - "ближчий нам Мороз з 5-7%, і не дуже близький, правий, але все ж таки демократ Ющенко з 26"%. За словами Буздугана, він "злий", що Мороз із Ющенком не домовилися між собою, і тепер треба "рвати собі серце", обираючи між двома достойниками.

Результат відомий – абсолютною більшістю з'їзд проголосував за підтримку Ющенка. З іншого боку, якщо в партійних організаціях СДПУ, як про це казав Буздуган, існують різні думки з приводу прізвища кандидата, а частина виступів від регіонів на підтримку Мороза носила характер водночас антиющенківський, то кінцева цифра 8 "проти" Ющенка та 29 "утрималися", правду кажучи, здивувала...

"Битва титанів"

Звичайно, наразі про щось більше, аніж моральне задоволення від підтримки партії Буздугана, ющенківцям казати важко. "Справжні соціал-демократи", як називає себе СДПУ, не можуть похвалитися організаційно-фінансовою потужністю та впливом. На відміну від тих же "несправжніх" соціал-демократів об'єднаних.

Але ж не все в політиці, і навіть на виборах, вирішують гроші. Підтримка якомога більшої кількості партнерів – питання іміджеве. І нехай СДПУ на останніх виборах до парламенту набрала лишень 0,26%, вона є найстарішою українською соціал-демократичною партією, чий установчий з'їзд відбувся ще у 1990 році.

Та й за кордоном її визнають – на відміну від тої ж СДПУ(о), СДПУ разом з СПУ є членом Соціалістичного інтернаціоналу. Крім того, хор підтримки з боку правих партій Ющенку дуже треба було розвести хоч якимись лівими силами.

Зрештою, якби підтримка есдеків Буздугана нічого не додавала, то не були б на з'їзді присутні "топ-емісари" одразу від двох кандидатів. А так за голоси делегатів боролися Йосип Вінський і Петро Порошенко.

Вінського не збентежило вписане в проект ухвали з'їзду прізвище Ющенка, і перший секретар Соцпартії у своєму "вітальному" слові на початку зібрання одразу ж пішов у наступ: "Я мав би запропонувати соціал-демократам українським підтримати соціал-демократа Мороза на виборах президента".

За словами Вінського, "сьогодні доля виборів знаходиться у руках трьох осіб – Ющенка, Мороза і Симоненка". І якщо це станеться, якщо три нинішніх кандидати "від всієї опозиції, включаючи і комуністів", домовляться – "СПУ підтримає будь-кого, без будь-яких політичних умов".

Але, пояснив далі Йосип Вікентійович, єдиною перешкодою для висунення такого об'єднаного кандидата від усієї опозиції є антагонізм між КПУ і "Нашою Україною", які не можуть знайти спільної мови. Про те, що соціалісти й самі не змогли домовитися з комуністами про єдиного лівого кандидата бодай від двох своїх партій, Вінський згадувати не став...

Натомість перший секретар перейшов до варіанту "якщо домовитися не вдасться" – і вкотре вже виклав свій прогноз: якщо до другого туру вийде Ющенко, для якого електоральною межею є 42%, він програє Януковичу; якщо нинішньому прем'єру у другому турі протистоятиме Мороз, котрий спроможний зібрати 56% голосів – він виграє.

Порошенко схем не будував. Висловив жаль, що вони з Вінським "у різних таборах" на виборах президента. Застеріг перед "трагедією", якщо через розкол опозиції "цій владі вдасться залишитися при владі". Згадав "Канівську четвірку" і підкреслив, що "не треба шукати протиріч, не там треба шукати розкол".

"Мороз має простягнуту руку", - наголосив Порошенко, і назвав єдину розбіжність з соціалістами – політреформа, яка задумана для того, щоб унеможливити зміну влади.

"Так само як ми протягнули руку Олександру Олександровичу, так само ми протягуємо руку і вам", - продовжив Порошенко, і зазначив, що ющенківці були б вдячні СДПУ не лише за ухвалену резолюцію, а й за практичну допомогу в кампанії.

"Ми будемо разом, як би цього не хотіли амбіції окремих політиків. Тому що в душах людей ми вже є разом, і ми переможемо", - лірично закінчив політкоординатор блоку "Наша Україна", і наостанок зачитав привітання від Ющенка.

Рани болять

Втім, більший рейтинг Ющенка у порівнянні з Морозом був, схоже, лише однією з причин для СДПУ підтримати лідера "Нашої України".

Тоді як Юрій Буздуган закликав до підтримки Ющенка "з важким серцем", і аплодував виступам на підтримку Мороза, дехто з його одно партійців був категоричнішим.

"Оточення Мороза – це ті вампіри, які висмоктують з Мороза як особистості усі його сили. Ось з цим оточенням Олександр Олександрович повинен боротися. Люди, які створюють його (Мороза) імідж – це антидемократи. Я проти тих людей, які б'ють в спину. Я за тих, хто тримає слово".

"Ніколи не забуду 2002 рік, коли ми працювали відверто, а нам вдарили в спину ножем. Значна частина оточення Олександра Мороза насправді працює проти нього".

Це цитати з двох виступів. Не беремося судити про адекватність образів, що прозвучали у виступах, але є усі підстави припускати, що проти Мороза зіграв, як не дивно, досвід співпраці з СДПУ.

Нагадаємо, що ще на минулих президентських виборах СДПУ й СПУ разом входили в Народно-патріотичне об'єднання, створене на підтримку кандидата Мороза.

Але образа есдеків бере свій початок на виборах парламентських. Тоді СДПУ розраховувала іти на вибори блоком із СПУ. Влітку 2001 було навіть підписано меморандум про утворення коаліції з перспективою на парламентські вибори.

Але Соцпартія, не попередивши своїх партнерів по коаліції, пішла на вибори сама. СДПУ було запропоновано влиття до соціалістів і... два місця у списку СПУ, з яких перше – під двадцять восьмим номером. Можливо, так соціалісти оцінили вагу цієї структури в українській політиці. А буздугановці образилися...

У результаті чого есдеки пішли на вибори самостійно, ледве встигнувши провести партійний з'їзд і подати в ЦВК документи, і набрали згадувані уже 0,26%. А в "колективній пам'яті" партійців залишилася образа на СПУ, яка їх "кинула".

Справедливо чи ні, але багато хто в СДПУ вважає, що таким низьким результатом партія "завдячує" саме соціалістам, тому що, розраховуючи на блок, не займалася "саморозкруткою".

До того ж, чи не головним обстоювачем ідеї самостійної участі Соцпартії у виборах-2002 багато хто в СДПУ вважає саме Вінського. То ж чи варто дивуватися, що слова Йосипа Вікентійовича про впевненість у те, що "на порядку денному ближчим часом стане питання об'єднання людей, які називають себе соціалістами і соціал-демократами", декому тільки роз'ятрили душу.

Порошенко також окреслив перспективу – по-ющенківськи "витієвато", але й без експансіоністських підтекстів:

"Я, як голова партії "Солідарність", яка стоїть на соціал-демократичних засадах, запевняю, що після перемоги демократичного кандидата справжнім соціал-демократичним силам, одним із яскравих представників яких є Соціал-демократична партія України, буде створена реальна можливість прийти з чесною, моральною і прозорою ідеологією до суспільства, до виборців, до громадянина, і продемонструвати, в тому числі перебуваючи у виконавчій владі, яким чином ми збираємося проводити в життя свої програмні положення".

Як відзначив хтось із "регіоналів", "Наша Україна" на місцях цікавиться СДПУ, "потребує її", тоді як побратими-соціалісти радше ігнорують.

Наскільки тривалим буде цей "інтерес" до СДПУ у "нашоукраїнців", покаже час. Чи перейде співпраця СДПУ у якісь особливі, сепаратні від "Нашої України", відносини з Порошенковою "Солідарністю", стане відомо ближче до виборів парламентських. В усякому разі, Буздуган не виключає створення коаліції ні з СПУ, ні з "Солідарністю".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування