КУЧМА ВІДМОВИВСЯ ВІД НАТО, БО ЙОГО РОЗІЗЛИЛИ В СТАМБУЛІ?

Вівторок, 27 липня 2004, 13:00
Президент України Леонід Кучма повертає Україну в сферу впливу Росії, відкидаючи перспективи вступу держави до ЄС та НАТО, пише польське видання "Газета виборча", коментуючи рішення Кучми виключити з Воєнної доктрини України тезу про вступ до ЄС і НАТО.

"Повне членство в Альянсі та ЄС уже не є ціллю України, натомість Київ хоче пришвидшити зближення з Росією", - відзначає автор статті, журналіст Мартін Войцеховський.

Він також наводить слова президента РФ Володимира Путіна, який у понеділок на зустрічі з українським президентом у Ялті заявив, що україно-російській інтеграції перешкоджає "агентура із західних країн".

"Перший раз він чітко дав зрозуміти, що Москва надалі вважає Україну за свою сферу впливу і не дозволить їй вийти з-під неї", - вважає журналіст.

На думку Войцеховського, Україна мала достатньо успішні відносини з НАТО і могла розраховувати на членство у цій організації.

"Україна організувала у себе навчання для військ НАТО, мала миротворчий контингент у Косово та Іраку. У разі продовження реформ та зміцнення демократії Київ за кілька років мав шанс стати членом об'єднання", - відзначається у статті, і зауважується, що у червні цього року радник колишнього Президента США Збігнев Бжезинський підтвердив цю позицію.

За даними газети, відмова Кучми від євроінтеграції та вступу до НАТО зумовлена невдачею на саміті Україна-НАТО наприкінці червня у Стамбулі, головною темою на якому були майбутні президентські вибори. "Дипломати НАТО дали чітко зрозуміти, що якщо вибори не будуть демократичними, то Київ може навіть не мріяти про НАТО", - пише видання.

"Наша делегація почула там (на саміті) мало похвал і більше претензій. Кучма розізлився, і зміни в доктрині є результатом", - сказав газеті представник українського Міністерства закордонних справ, який побажав залишитися неназваним.

"Європейський Союз увів більш жорстку політику стосовно України, але завжди давав зрозуміти Кучми, що у разі впровадження європейських стандартів політики, а замість кланово-олігархічної системи - сильного ринку ЄС не відмовить державі у вступі", - відзначає "Газета виборча".

Польське видання підкреслило, що зміна доктрини не виключає подальшої інтеграції України. На його думку, все залежатиме від результатів президентських виборів у жовтні. "Рішення приймуть самі українці 31 жовтня, обираючи між опозицією та чинним прем'єром Януковичем", резюмує "Газета виборча".

Як відомо, президент України Кучма указом від 15 липня вніс зміни до положень Воєнної доктрини України, виключивши слова, що вступ України в НАТО і ЄС є кінцевою метою політики євроатлантичної інтеграції держави.


УНІАН

Читайте також:

КУЧМА ВІДМОВИВСЯ ВСТУПАТИ ДО ЄС І НАТО

Кучма, НАТО, вибори і "російське питання"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
Усі новини...