Заходу запропонували заморозити рахунки і закрити візи Кучмі

Вівторок, 27 липня 2004, 18:07
Відмова Леоніда Кучми від інтеграції України з НАТО і Євросоюзом свідчить про небажання президента виконувати зобов'язання щодо проведення прозорих виборів президента.

Так прокоментував внесення змін до військової доктрини України нардеп, заступник лідера партії "Батьківщина" Олександр Турчинов.

"Відмова від європейської інтеграції дасть нашому східному сусідові достатньо важелів політичного впливу на Україну, коли Москві справді буде байдуже, хто саме стоятиме у нас біля керма влади", - йдеться в коментарі Турчинова, надісланому прес-службою партії "Батьківщина".

"Разом із тим, підписання указу продемонструвало, що наміри Кучми щодо євроінтеграційних процесів ніколи і не були щирими. Тому сьогодні просто впала ширма, за якою протягом десятиліття відбувалася крупна зовнішньополітична спекулятивна гра", - зазначив депутат.

"Тепер зрозуміло, що Кучма не мав і не має наміру виконувати свої зобов’язання перед світовою спільнотою, зокрема, і щодо чесних та прозорих виборів", - вважає Турчинов.

В той же час народний депутат України Леонід Грач оцінив зміни в військовій доктрині як такі, що відповідають "справжнім інтересам України і потребам українського суспільства".

За його словами, економічних і соціальних проблем вдалося б уникнути, якщо б євразійський вектор інтеграції було обрано раніше.

У той же час, зі слів Грача, висловлювання, які в той же день прозвучали з боку опозиції, "тільки підтверджують правильність слів Володимира Путіна" (про "агентуру з-за бугра").

"Не викликає сумніву, що спроби звинуватити президента України в незаконності прийнятого ним рішення робляться в інтересах тих держав, які бояться посилення конкурентоспроможності наших країн", - вважає Грач.

А лідер партії "Яблуко" Михайло Бродський вважає, що відмовою від інтеграції в Євросоюз і НАТО українська влада ще раз показала, що "їй плювати не тільки на свій народ, але й на Європу, і на міжнародну громадську думку".

"Режиму зараз, як повітря, потрібна нова "залізна завіса" від Європи, щоб безкарно і безконтрольно сфальсифікувати результати президентських виборів в Україні. Але треба розуміти, що вся ця метушня - це чергова "розводки" Кучми", - сказано в коменарі Бродського для ЗМІ.

"До дня президентських виборів, я упевнений, він ще не раз поміняє свою позицію з зовнішньополітичного курсу України. Це просто спроба агонізуючого режиму торгуватися з Москвою і Заходом. А предмет торгу - ЄЕП, ЄС, НАТО", - вважає лідер "Яблука".

Він закликав світову спільноту заморозити іноземні банківські рахунки, які мають відношення до Леоніда Кучми, Віктора Януковича і всього їхнього оточенню, до обрання нового президента України.

"Цей крок буде надійним "запобіжником" від різного роду махінацій влади на виборах, тим більше, що ні для Європи, ні для США власність і вклади режиму не є таємницею", - вважає Бродський.

Крім того, він запропонував усім демократичним державам тимчасово закрити в'їзні візи в свої країни для всіх українських діячів, які замішані в корупції і фігурують на плівках Мельниченка.

"Українська правда"

Читайте також:

Кучма, НАТО, вибори і "російське питання"

КУЧМА ВІДМОВИВСЯ ВСТУПАТИ ДО ЄС І НАТО


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...