Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ТНК одержала Одеса–Броди на три роки. І вимагає гарантій

Вівторок, 27 липня 2004, 20:43
"Укртранснафта" і російська ТНК-ВР підписали контракт на прокачування нафтопроводом Одеса - Броди протягом трьох років 9 млн. тонн нафти в реверс.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" начальник управління міжнародного співробітництва "Укртранснафти" Леонід Нестер у вівторок, підписані також чотири супровідні угоди.

Вони дозволяють компанії залучити кредит у розмірі до $108 млн. на закупівлю 245 тис. тонн технологічної нафти і забезпечити гарантії фінансових ризиків.

За його словами, контракт передбачає 100% передоплати за послуги з прокачування нафти і штрафні санкції за відмову транспортувати передбачені контрактом обсяги.

При цьому відповідно до підписаних документів допускається можливість для "Укртранснафти" зміни напрямку транспортування нафти по Одеса - Броди за умови попередження іншої сторони за три місяці, а також можливість дострокового повернення кредиту (на технологічну нафту) без будь-яких додаткових витрат у цьому випадку.

Разом з тим, як відзначив Нестер, для ухвалення подібного рішення "Укртранснафта" повинна одержати економічно більш привабливу пропозицію, підтверджену реальними обсягами, що в нинішніх умовах практично неможливо.

Говорячи про пряме використання Одеса – Броди, він уточнив, що обсяги транспортування зараз не можуть перевищувати 4 млн. тонн на рік, тому що наливна залізнична естакада в Бродах просто не в змозі перевалити більший обсяг.

Мінімальний же обсяг, що забезпечує рентабельну роботу нафтопроводу, складає 6 млн. тонн на рік.

Також існують проблеми з боку словацької компанії "Трансперол". Вона заявляє, що для послідовного прокачування нафти різних сортів потрібна реконструкція вартістю $40-60 млн., і компанія готова її провести тільки у випадку твердих гарантій з боку постачальників нафти, яких не існує.

Нестер також відзначив, що через три роки, по закінченню терміну дії підписаного з ТНК-ВР контракту, сторони можуть переглянути його умови. Зокрема, Україна може прийняти рішення про пряме прокачування нафти, якщо зміниться кон'юнктура ринку і це буде для неї більш вигідно.

Закачування технологічної нафти в магістральний трубопровід Одеса - Броди може бути завершене у вересні, а комерційне прокачування по ньому російської нафти почнеться не пізніше початку жовтня 2004 року.

У цьому зв'язку ТНК-ВР письмово зажадала підтвердження технічних можливостей порту "Південний" на прийом до четвертого кварталу 25 танкерів вантажопідйомністю по 80 тис. тонн кожен, і "Укртранснафта" одержала таке підтвердження.

Як відомо, спершу України ухвалила рішення тільки про пряме використання Одеса – Броди на Європу. Однак улітку це рішення було відкориговане, і тепер трубопровід запрацює в інтересах Росії. Як очікується, після введення реверсу обсяг прокачування територією України не збільшиться, оскільки по Одеса – Броди піде нафта, яка зараз транспортується трубопроводом "Дружба" і залізницею.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування