Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МАРЧУК ПРИ НОВІЙ ВЛАДІ ЗНОВУ ГОТОВИЙ ВСТУПАТИ ДО НАТО

Вівторок, 27 липня 2004, 22:29
Міністр оборони Євген Марчук підкреслює, що оновлена Військова доктрина не змінює стратегію країни і напрям на євроатлантичну інтеграцію.

"Життя змінилося, внесено корективи і відпрацьовано нову редакцію військової доктрини. Пройде час, не знаю, 5 або 10 років, буде нова редакція доктрини", – сказав Марчук у програмі "Саме той" на УТ-1.

Він відзначив, що доктрина – документ не парламентського рівня, "де дуже важко усе дається", а президентського затвердження, оскільки визначає тактичні елементи на певний час.

"Але є речі стратегічні, тому, якщо згадати стратегію Україна-НАТО, це указ президента 2003 року, то стратегія ця не змінена і євроатлантична інтеграція як напрямок залишилася", - підкреслив міністр оборони.

Як відомо, Кучма своїм указом виключив з військової доктрини слова про кінцеву мету євроінтеграції – членство в НАТО і ЄС.

За словами Марчука, у новій редакції військової доктрини України залишилися всі основні напрямки співробітництва з НАТО.

"Євроатлантична інтеграція, співробітництво з НАТО, орієнтація на критерії НАТО, досягнення цих критеріїв, план дій Україна-НАТО, інформаційне забезпечення в Україні подальшого співробітництва з НАТО, співробітництво в рамках Партнерства заради миру, нові ініціативи, активне співробітництво в Середземному морі - усе це залишається", - підкреслив Марчук.

Міністр нагадав, що у високі представники НАТО і ЄС не змогли назвати дат - реальної перспективи членства України в цих організаціях.

"Ми йшли до Стамбульського самміту і говорили, що варто було б розглянути можливість переходу на нову якість співробітництва України з НАТО, але потім почалися різного роду сигнали про те, що не сподівайтеся на нову якість, у вас є і так достатній режим".

"Добре, ми приймаємо цю гру, ми будемо нормально співпрацювати в Партнерстві заради миру, у миротворчих операціях, у Косово і так далі", - відзначив Марчук.

На питання про те, чи вплине нова редакція військової доктрини на зміст військової реформи в країні, Марчук відповів: "Абсолютно ні. І ніякого це відношення не має".

Відповідаючи на питання, чи йде Україна до НАТО, міністр сказав: "Україна йде сама до себе. Україна створює свій рівень, рівень армії, реформованих Збройних сил. Багато країн НАТО сьогодні є орієнтиром для України".

Марчук також відзначив, що в зв'язку зі змінами у військовій доктрині, План дій Україна-НАТО на 2004 рік не зазнає змін, а в ряді напрямків навіть активізується, що передбачено й указом від 15 липня.

Інтерфакс-Україна

Читайте також:

РАДБЕЗ ЗНАЙШОВ ВІДМАЗКУ ДЛЯ КУЧМИ

КУЧМА ВІДМОВИВСЯ ВСТУПАТИ ДО ЄС І НАТО

ЗАМІСТЬ ВСТУПУ ДО НАТО ЯНУКОВИЧ ПОБОРЕТЬСЯ З ТЕРОРИЗМОМ

КУЧМА ВІДМОВИВСЯ ВІД НАТО, ТОМУ ЩО ЙОГО РОЗЛЮТИЛИ В СТАМБУЛІ?

Відмову України від НАТО в Росії назвали "збалансованою"


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування