ЄС і НАТО не відчувають себе винними за рішення Кучми відвернутись від них

Середа, 28 липня 2004, 10:42
Україна не повідомила НАТО про зміни у своїй Воєнній доктрині, заявив один із речників Північно-Атлантичного альянсу Роберт Пшель.

"Українські колеги нас офіційно не поставили до відома. Тому важко реагувати на це. З нашого погляду, ми не зафіксували жодних змін у політиці України щодо НАТО", - сказав Пшель у коментарі Радіо Свобода.

"Якщо ми оцінюватимемо реформування Україною війська, величезний внесок України у миротворчі місії, ми мусимо сказати, що вважаємо Україну дуже серйозним партнером і тому оцінюємо Україну дуже позитивно", - додав він.

На запитання, чи не відчуває він, що НАТО частково несе відповідальність за рішення Кучми, Пшель сказав: "Взагалі, важко говорити про вину будь-кого в цьому".

"Факти свідчать, що Україна знаходиться в процесі реформи, ми маємо з Україною конкретний план дій, ми допомагаємо Україні у багатьох проектах, що поліпшать її демократичні стандарти, в чому ми дуже зацікавлені", - сказав речник.

"Ми робимо багато речей разом, які йдуть на користь нам обом. І тому ваше питання про "розчарування", я не думаю таку серйозну державу, як Україна, можна назвати розчарованою в нас. Україні немає чого розчаровуватися. У нас попереду багато роботи і нам приємно працювати з Україною", - додав він.

В той же час у Брюсселі відкидають закиди у тому, що саме ЄС несе відповідальність за похолодання у відносинах із Києвом.

"Стосовно відносин з Україною й Росією, то у нас добрі і тісні відносини з обома державами і ми сподіваємося, що вони будуть ще тіснішими у майбутньому. Членство у Європейському Союзі ніколи не пропонувалося цим державам і не обговорювалося як перспектива", - заявив речник Європейської комісії Рейо Кемппінен.

Емма Удвін, речниця Європейської комісії із зовнішніх питань зазначила, що Європейський Союз запрошує Україну до участі в програмі сусідства та дає зрозуміти, що до українців наразі не будуть ставитися по-особливому.

А в приватній розмові один з дипломатів ЄС сказав радіо "Свобода," що в Брюсселі є серйозні застереження до того, як Україна виконує свою нинішню угоду про партнерство й співпрацю з ЄС. Головні застереження торкаються утисків демократії та прав людини, які, на думку західних дипломатів, ширяться в Україні під час президентства Леоніда Кучми.

Тому амбіції Києва мати тісніші контакти з Брюсселем, зокрема укласти угоду про асоціацію, там вважають безпідставними.

Як відомо, рішенням РНБО з військової доктрини України вилучено пункт про кінцеву мету України вступ до НАТО та ЄС.

Читайте також:


МАРЧУК ПРИ НОВІЙ ВЛАДІ ЗНОВУ ГОТОВИЙ ВСТУПАТИ ДО НАТО

РАДБЕЗ ЗНАЙШОВ ДЛЯ КУЧМИ "ВІДМАЗКУ"

Кучма, НАТО, вибори і "російське питання"

КУЧМА ВІДМОВИВСЯ ВСТУПАТИ ДО ЄС І НАТО

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування