У Бундестазі зрозуміли: Кучма ніколи не казав правди

Середа, 28 липня 2004, 11:26
У Німеччині указ Леоніда Кучми про викреслення з військової доктрини положень про вступ до НАТО та ЄС вважають логічним наслідком його "зигзаг-політики".

Німецька газета "Зюддойче цайтунг" навіть присвятила цій події спеціальний коментар, назвавши його “Компас Кучми”.

Видання пише, що відносини між Україною та НАТО, незважаючи на підписану угоду про "Партнерство заради миру", завжди залишалися "прохолодими" та "без справжніх обійм".

Одна з причин такого розвитку, на думку газети – недостатні темпи реформ в Україні.

Далі видання зауважує, що український державний лідер "вже давно розкрив себе як президент, що заграє як із Заходом, так і з Росією", що він "ніколи не говорив власному народу, куди він справді хоче направити свою країну", що "це робить його непередбачуваним".

Подібної думки дотримується і член фракції соціал-демократів у Бундестазі Ґерд Вайскірхен.

"У нас від самого початку були побоювання, що міркування Кучми про наміри в перспективі приєднатися до НАТО та до ЄС, як це наголошувалося у військовій доктрині, були тактичною грою. Останнє його рішення продемонструвало, що він ніколи серйозно не переслідував цю мету", - сказав Вайскірхен.

Німецький депутат висловив сподівання, що після президентських виборів Україна все ж таки зможе довести, що вона є надійним партнером.

Як зауважив Вайскірхен, "на Заході сподіваються, що новий уряд, новий президент зможуть подолати ту шкоду, якої було завдано нестабільною політикою нинішнього глави держави, політикою, яка постійно змінюється".

Натомість експерт Німецького товариства зовнішньої політики Александер Рар вважає, що не слід драматизувати ситуацію.

"Я думаю, що зміни у військовій доктрині України мало щось змінять у її зовнішній політиці. Як би там не було, Україна після Кучми зберігатиме орієнтацію в напрямку Заходу", - вважає він.

Проте для німецького експерта "не зовсім зрозуміло, чому Кучма робить такі маневри, адже йому залишилося правити Україною тільки чотири місяці".

Рар розцінив останні дії глави української держави, як "зигзаг-політику", яку Кучма проводить уже десять років: коли український президент відчуває, що Захід не йде йому назустріч, він починає схилятися в бік Росії; коли він відчуває, що Росія починає вже занадто тиснути на Україну, він кидає її і рухається в напрямку Заходу.

Водночас Рар відкинув твердження, що рішення Кучми пов'язане з передвиборчою боротьбою, яка нині ведеться в Україні. На його думку, це, найімовірніше, реакція на те, що ані НАТО, ані ЄС поки що не захотіли відкривати свої двері для Києва.

Українська служба радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування