Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Російський політолог вважає Ющенка "мрією"

Середа, 28 липня 2004, 12:14
Кандидатів у президенти України можна розділити на три основні групи. Таку думку висловив український експерт Вадим Карасьов на "круглому столі" у Російському медіа-центрі в Києві.

За аналогією до Голівуду, Карасьов кандидатів ділить на "мейджерів", "спойлерів" і "артистів", повідомляє "Голос Америки".

"Мейджерів" - головних претендентів, на думку Карасьова, четверо, і це Ющенко, Янукович, Симоненко й Мороз.

Наступна група, висуваючись у президенти, насправді мала на меті не президентські, а парламентські вибори, і їх нинішнє завдання, каже Карасьов, як, наприклад, у пані Вітренко – "відгризати шматки електорату і мочити Ющенка".

Решта претендентів, за його словами, взагалі не має жодних шансів на скільки-небудь пристойну цифру підтримки. Серед них є "спойлери", тобто "псувачі" – Бойко, скажімо, або Козак, які теж відгризатимуть шматочки від ющенківського електорату,

І є ще "артисти" – Корчинський і Бродський – мета яких "естетизувати кампанію", перетворюючи її на абсурдне шоу, щоб понизити напругу ідеологічного вибору, на який ставить кандидат Ющенко, стерти моральний імператив його кампанії та не дати вирости в загальнонаціонального лідера.

Російський політолог Сергій Марков у свою чергу запевнив, що в Росії сталася переоцінка цінностей: якщо раніше вважалося, що Москві потрібна слабка Україна, щоб над нею домінувати, то тепер, Росії потрібна сильна Україна, аби з нею співпрацювати.

На думку російського полiтолога, на цих виборах є лише 2 реальних кандидати – Ющенко і Янукович, і якщо Янукович репрезентує реальну Україну, то Ющенко – мрію про Україну.

"Янукович представляє сьогоднішню Україну з усіма її проблемами, труднощами, а Ющенко представляє радше мрію. Хто переможе – реальність чи мрія – покаже виборча кампанія", - каже Марков, додаючи, що росіяни заздрять українцям у тому, що результат виборів в Україні не відомий наперед.

На думку українського політолога Віктора Небоженка, на цих виборах діятиме не так адміністративний ресурс, як "адміністративний ринок":

"Адміністративний ресурс добре діє, коли є наказ і нема альтернативи. А в даному випадку для губернаторів і облрад закінчився цикл, коли провідні кандидати вже поїхали й домовилися, хто скільки відсотків отримає. І насправді вони будуть робити вибір", - сказав він.

"Ми вперше маємо справу з ситуацією "адміністративного ринку", коли кожний регіон, виходячи з власних потреб, страхів і надій, вирішуватиме, кому більше віддати голосів і в який спосіб скоригувати результати", - говорить Небоженко.

Як зауважує з цього приводу український політолог Дмитро Видрін, основний бій між двома головними претендентами розгориться "за Полтаву" – тобто за Центр України, який, на відміну від Заходу й Сходу, ще не до кінця визначився.

Інший український експерт Володимир Фесенко прогнозує, що основний бруд цих "найбрудніших в історії незалежної України виборів" може припасти на жовтень – останній місяць перед голосуванням.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування