Клінтон не хоче згадувати Кучму

Середа, 28 липня 2004, 12:19
Екс-президент США Біл Клінтон у своїх мемуарах не ділиться враженнями про президента Кучму – на відміну від Гавела, Єльцина і Квасневського.

Книга мемуарів Клінтона під назвою "Моє життя" четвертий тиждень поспіль залишається лідером у списках американських бестселерів, повідомляє радіо "Свобода".

На відміну від інших членів своєї адміністрації – Мадлен Олбрайт чи Строуба Телбота – у своїх спогадах Клінтон не обійшов увагою Україну. Під час перебування у Білому домі він відвідав Україну тричі – у 1993, 1995 та 2000 роках.

Найчастіше колишній президент США згадує Україну у зв’язку із проблемою нерозповсюдження ядерної зброї та підготовкою до закриття Чорнобильської АЕС. Він відзначає, що був особливо задоволений, що закриття Чорнобилю відбулося до його відходу з Білого Дому.

Незважаючи на те, що особистих згадок про Кучму в книзі відсутні, Клінтон не стримує емоцій коли ділиться своїми спогадами про пересічних українців, до яких він звернувся у прощальному виступі у Києві на Михайлівській площі.

"Наприкінці візиту я виступив під відкритим небом перед величезною громадою українців, до яких я звернувся із закликом йти далі шляхом свободи та економічних реформ", - пише він.

"Київ виглядав чарівним у променях весняного сонця, і, я сподівався, що люди зможуть зберегти те відчуття надзвичайного піднесення, яке я помітив серед присутніх на моєму виступі. Їм треба було подолати ще багато перешкод попереду", - описує Клінтон свої спогади.

Перекладачем Клінтона під час цієї промови була Марта Зєлик, яка згадує, що Клінтон тоді прибув до Києва з Москви, де "тоді погода була понура, а в Києві дійсно весна, чудовий сонячний день".

За словами Зєлик, яка працювала із Клінтоном під час усіх років його президентства, він розпочав промову не дуже впевнено, оскільки переживав за вимову деяких українських слів.

"Я думаю, він не впевнений в собі був, коли вперше вимовив слова "Слава Україні!". Але, сказавши раз, публіка відразу відреагувала, очевидно, і піднесення публіки вплинуло на нього", - згадує Зєлик.

"Його настрій ще більше піднісся, це була відчутна енергія від такої кількості народу, яку можна торкнути. Хвилями енергія плила до нас, до подіуму. А він на цьому ріс і віддавав назад це українській публіці. Це було неймовірно", - згадує перекладач Клінтона.

Останніми словами Клінтона під час цієї промови був Шевченків заклик: "Борітеся – поборете". Як пояснює Клінтон у книзі, вже тоді він відчував, що попереду українцям необхідно буде подолати багато перешкод.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...