Янукович виставив Україну на ярмарок для росіян

Середа, 28 липня 2004, 13:26
Нардеп Сергій Терьохін попереджає про "катастрофічні економічні наслідки ярмарку стратегічних підприємств", влаштованого українською владою перед виборами президента.

Про це він заявив, коментуючи зустріч Леоніда Кучми і Володимира Путіна у Ялті, де також відбувся форум бізнес-кіл Росії та України.

За словами Терьохіна, розпродаж української власності росіянам супроводжується нехтуванням інтересами української держави, повідомляє прес-служба штабу Віктора Ющенка.

"Тут слід звернути увагу на два аспекти. По-перше, дисципліна сплати податків. Наприклад, після продажу Миколаївського алюмінієвого заводу і переведення цього підприємства росіянами на так званий толінг, він почав платити в державну казну в вісім разів менше податків, ніж платив до приватизації", - зауважив Терьохін.

Іншим аспектом Терьохін назвав те, що крім податків, які сплачують як державні, так і приватні підприємства, є також дивіденди, які отримує лише власник підприємства.

"Минулого року "Укртелеком" заплатив дивідендів власнику, тобто, державі, понад 600 мільйонів гривень. А "Криворіжсталь", яку нещодавно Фонд держмайна "загнав" за значно заниженою ціною, заплатив півмільярда гривень дивідендів".

"Отже, лише ці два об’єкти минулого року дали державі 1,1 мільярда гривень. Після приватизації ці гроші вже йтимуть не в бюджет, а в кишені тих, хто придбає ці підприємства", - розповів нардеп.

Як відомо, Фонд держмайна найближчим часом планує оголосити конкурс з приватизації "Укртелекому".

"Коли глава ФДМ пан Чечетов обіцяє продати до виборів державного майна на суму, яка перевищує 10 мільярдів гривень і перевиконати таким чином цьогорічний план приватизації втричі, то слід також порахувати, скільки грошей не потрапить в державну казну в майбутньому, а, отже, не потрапить у кишені українських громадян", - заявив Терьохін.

Терьохін нагадав, що "Кремль останнім часом значно активізував свою зовнішню політику на пострадянському просторі".

"Наприклад, нещодавно Путін заявив, що Москва розглядає можливості відродження СНД і оптимізації даної структури, хоча експерти з дня створення називають її мертвонародженою," – зауважив Терьохін.

На його думку, російський президент розпочав скупку досі не приватизованих підприємств в Україні, Казахстані і Білорусі.

"Україна – найбільш ласий шматок, тому російська бізнес-еліта почала активно працювати саме в цьому напрямку. Російські ЗМІ не приховують, така активізація є наслідком президентської виборчої кампанії в Україні".

"При цьому московські експерти відверто заявляють, що такий масовий розпродаж української власності напередодні виборів активно підтримується одним з кандидатів на посаду глави держави", - стверджує Терьохін.

Читайте також:

Путін попрацював на Януковича

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування