Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко не переможе в 1 турі через нарцисизм і задумку Януковича

Середа, 28 липня 2004, 14:33
Реєстрація великої кількості технічних кандидатів зумовлена тим, що команда Януковича зрозуміла вірогідність перемоги Ющенка у першому турі на президентських виборах.

Про це заявив у середу директор Інституту політики нардеп Микола Томенко ("Наша Україна").

На думку політолога, "сумарні показники" багатьох низькорейтингових кандидатів "дозволять бути впевненим", що у першому турі Ющенко не набере більше половини голосів виборців.

Томенко нагадав, що у 1991 році на пост президента претендували 6 кандидатів, у 1994-му – 7, у 1999 році – 13. Нині ж, скоріше за все, кандидатів у президенти буде більше двадцяти.

Зростання кількості кандидатів у президенти України в порівнянні з попередніми роками "не пояснюється жодною логікою", вважає директор Інституту політики.

Як варіант політолог також припустив, що "традиційний політичний нарцисизм української політичної еліти загострився на стику тисячоліть". Також, на його думку, це можна пояснити бажанням кандидатів "розкрутити свій проект до 2006 року".

Томенко відніс усіх кандидатів у президенти до чотирьох різних типів. До першого типу –
фаворитів виборчих перегонів – відносяться, на його думку, Віктор Ющенко та Віктор Янукович. Шанси на президентство першого з них Томенко оцінює у 30%, шанси другого – у 20%.

До другого типу кандидатів, на думку Томенка, можна віднести людей, які "асоціюються не лише з партіями, а з ідеологіями".

Обидва таких представники ідеологічних доктрин у типології Томенка представляють ліві сили – Компартію (Петро Симоненко) і Соцпартію (Олександр Мороз). Як зазначив Томенко, ці політики "можуть бути впевненими, що за будь-яких умов повернуть свої гроші (заставу)", набравши понад 7% голосів.

Томенко підкреслив, що якби Симоненко і Мороз домовилися про висунення єдиного кандидата від двох партій, "виборча кампанія отримала б хоч якусь інтригу". Але за умови, коли у президенти балотуються обидва лівих лідери, жоден із них до другого туру не вийде.

До третього типу Томенко відніс так званих "кандидатів на отримання статусу лідерів парламенських партій", зачисливши до таких Михайла Бродського ("Яблуко"), Наталію Вітренко (ПСПУ), Анатолія Кінаха (ПППУ), Віталія Кононова (ПЗУ) та Олександра Омельченка ("Єдність").

Ці кандидати, на думку Томенка, можуть розраховувати на 1-3% голосів. Їх стратегічною задачею, вважає політолог, є набуття статусу "умовних фаворитів виборчої кампанії" для їхніх партій у 2006 році.

Пояснив це Томенко "раціоналізацією" самовизначення виборців, які, навіть будучи потенційними прихильниками тієї чи іншої політичної сили, не голосують за неї, якщо упевнені в її "непрохідності".

Всім іншим кандидатам у президенти Томенко прогнозує менше 1% голосів і пропонує віднести їх до четвертої групи як "периферійних кандидатів", куди зараховує як просто політичних аутсайдерів та невдах, так і "кілерів".

"Українська правда"

Читайте також:

Зареєстровано 15 кандидатів у президенти. На черзі ще Бродський, Омельченко, Кононов і лідер партії-тезки Жириновського

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування