Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма приніс Україну в жертву заради свого майбутнього

Четвер, 29 липня 2004, 12:19
Рішення Леоніда Кучми викреслити із Військової доктрини вступ до НАТО та ЄС пов'язано з виборами президента.

Про це пише впливова німецька газета "Франкфуртер Альґемайне цайтунґ", передає радіо "Німецька хвиля".

Те, що на перший погляд схоже на відступ України від її політики інтеграції в західні структури (НАТО та Європейський союз), швидше за все є не стільки поворотом у напрямку Москви, скільки внутрішньополітичним та передвиборним маневром президента Кучми, пише видання.

"З брюссельської точки зору таким чином порушено також доктрину ЄС та НАТО, в якій ідеться про те, що в Європі не повинно бути "нових ліній розділу". Але цьому документу з самого початку була притаманна велика порція нереальної оцінки ситуації: білоруський диктатор Лукашенко, наприклад, відразу вирішив вирити глибокий рів, аби відділитися від Заходу", - стверджує газета

Видання вважає, що головне завдання – віднайти належні форми співпраці та партнерства, оскільки "лінії розділу виникають так чи інакше, бо вони географічно розділяють те, що не хоче об'єднуватися політично".

Інше видання "Франкфуртер рундшау" стверджує, що близький до президента України депутат Ігор Шурма пояснив зміну курсу результатами самітів Україна-НАТО в Стамбулі та Україна-ЄС у Гаазі, які викликали розчарування.

За його словами, Україна стукає в двері, які їй ніхто не хоче відкривати. Європейський союз справді досить мляво відреагував на зацікавленість Києва у членстві в цій організації.

"Але Україна могла цілком сподіватися на те, що в довгостроковій перспективі вона матиме шанс стати членом НАТО. Тому не дивно, що представники альянсу поки що утримуються від оцінок зі свого боку, - зазначає видання.

"Державного лідера, який постійно маневрує між Заходом та Росією, спонукала вдатися до зміни курсу не тільки критика з боку Заходу стосовно порушень прав людини. Зробити ставку на російську карту Кучму примусила турбота про власне політичне майбутнє, вважає опозиція", – розповідає видання.

Тим часом польська преса покладає відповідальність за новий поворот Києва до Москви також на Європейський союз. Хочемо ми того чи ні, але через ізоляцію, спричинену "стіною байдужості", Україна потрапляє в сферу впливу Росії, - цитує німецька "Франкфуртер Рундшау" польске видання "Газета виборча".

Читайте також:

Геть від Брюсселя!

Кучма, НАТО, вибори і "російське питання"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування