Порошенко: Від того, що Януковича підтримала "Партія ув'язнених", його авторитет не підвищився

П'ятниця, 30 липня 2004, 12:48
Коли ще не було створено коаліцію "Нашої України" та БЮТ, Петро Порошенко був першим заступником Ющенка у вищому органі ухвалення рішень – координаційній раді. Тепер він просто заступник – а на його місці прийшла Юлія Тимошенко. Щоправда, схоже, це Порошенка не бентежить і на питання про це він лише усміхається.

Зараз Порошенко на Одещині готує візит Ющенка. Він є куратором цього регіону, і саме звідси лідер "Нашої України" починає передвиборчий тур. Перед від'їздом Порошенко дав інтерв'ю "Українській правді". Перше питання хвилює зараз багатьох прихильників опозиції – чому не видно передвиборчої кампанії Ющенка.

Складається враження, що зараз Ющенко віддав ініціативу Януковичу в передвиборчій кампанії. Ми бачимо активний збір підписів за Януковича, постійні передвиборчі кроки і жодної ініціативи з боку Ющенка. Що відбувається?

– Я категорично з вами не згоден. Відбуваються паралельні події. Висунення 4 липня Ющенка з багатотисячним ентузіазмом людей, які об'єдналися навколо необхідності нової влади в Україні. І барабанщиці з лазерним шоу на висуненні Януковича в стилі "партхозактиву" в Запоріжжі.

Я думаю, що люди сьогодні самі здатні дати оцінку, чим нова влада буде відрізнятися від старої, і на кого спирається нова влада.

Але після висунення Ющенка на Співочому полі його активність була непомітна.

– Після цього відбулася акція Януковича в Харкові, дуже потужна. Куди під загрозою виключення з інституту або під іншим тиском стягували людей, намагалися продемонструвати масовість. Потім був чудовий спів Януковича на дні металурга...

З нашого боку, ми зараз не збираємося в період відпусток організовувати якісь масові акції чи шоу. Штаби сьогодні працюють, є достатня кількість агітаційного матеріалу, розроблена програма по збору підписів.

На відміну від Януковича, наш збір підписів – це агітаційна кампанія, а не купівля голосів. І є декілька етапів, ми перевіряємо потенційних членів наших дільничних комісій, які відповідним чином пройшли навчання.

Ми формуємо інститут довірених осіб, ми розробляємо на декілька етапів агітаційні матеріали. Я вас переконую, що кінець липня–початок серпня – це найменш публічна частина кампанії. Хоча з 1 серпня починається і агітаційна частина.

Сьогодні не є принциповим, хто перший починає, або хто перший завершує збір підписів. А ключове, як він проходить. І ви зможете переконатися в тому, що команда Ющенка здатна зробити це найбільш ефективно.

Тобто ви ще не почали збір підписів?

– Ні. Він починається з 1 серпня.

І ще невідомо, де краще бути: першим на зборі підписів, чи тим, хто іде слідом і "зачищає".

Яка різниця?

– Тому що наші люди приходять до населення тоді, коли агітатори Януковича вже пройшли. І ми знаємо позицію, з якою подає нас влада через телеканали. Влада сьогодні просто боїться Ющенка.

Це підтверджує поведінка донецьких по відношенню до "5 каналу" в своєму регіоні. Вони стверджують, що мають там абсолютну більшість голосів. І з жахом викликають операторів кабельних мереж, під загрозою вимагають виключати "5 канал". Про яку свободу, про яку демократію ми зможемо говорити – якщо, не приведи Господь, буде запроваджено їх сценарій розвитку?!

А ситуація з "5 каналом" на Донеччині не змінюється?

– Ситуація тільки погіршується. Я можу вам сказати, що однією з обставин, яка примушує Генпрокуратуру тиснути на "Волю–Кабель", є наявність в пакеті "Воля–кабель" "5 каналу". На сьогодні правоохоронні органи почали зачистку кабельних операторів. У планах є ще три кабельних оператори, на які очікується "наїзд".

Київські оператори?

– Ні. Побачите. Це міста Східної України.

Взагалі десь у Донецькій області виходить "5 канал"?

– Вони залишили його у маленькі мережі, яка налічує буквально декілька сотень абонентів. І примусили кабельних операторів припинити трансляцію "5 каналу" по всій області.

Ви як один з лідерів "Нашої України" проводили з цього приводу переговори з людьми, які відповідають за політичні рішення в оточенні Януковича?

– Це робила донецька влада, не Тігіпко, не Клюєв. Під час перебування спікера парламенту в Донецькій області була можливість поспілкуватися і я поставив до відома губернатора, голову облради і мера Донецька про неприпустимість подібного. Тоді, коли "5 канал" ще був не відключений. Мені було відомо, що в них є такі плани. Звичайно, нам сказали: "да ну...", "да мы..."

Вони кажуть, що це приватні мережі відмовляються транслювати "5 канал" і влада не винувата...

– Це брехня, тому що представники влади погрожували операторам кабельних мереж порушенням кримінальних справ. Наводячи приклад "Волі кабель". "Воля кабель" – це як приклад, щоб налякати кабельних операторів.

Після цього ілюзій чесних виборів бути не повинно. Які будуть механізми протидії "Нашої України" цій ситуації в державі?

– Ефективні. Сьогодні у нас вже є приклади незаконного збору інформації владою і втручання влади у виборчий процес. Є приклади, коли примушують керівників ЖЕКів, підприємств проводити певні кроки. На кожен крок влади у нас є достатньо ефективна протидія.

Яка саме?

– Залежно від сценарію. Дорогенький, якщо я вам буду зараз казати, які у нас відповіді на кроки влади, вона буде до цього готова. Фактор несподіванки ми будемо використовувати у повному обсязі. У нас уже пройшли навчання обласні штаби... Головне, що є у нас і чого немає у них – це підтримка людей.


У НАС ВІЙСЬКОВА ДИСЦИПЛІНА

Як ви розцінюєте готовність політичної структури у підтримку Ющенка? Створена коаліція блок Тимошенко і "Наша Україна". Інших політичних сил залучити в цю кампанію не вдалося...

– По–перше, формування коаліції ще не завершено. Воно завершиться після збору підписів. Є декілька партій, які будуть підтримувати Ющенка, і які не входять в блок "Наша Україна" і БЮТ.

Але наша позиція є абсолютно іншою. Від того, що Януковича підтримала "Партия заключенных" чи якихось інших людей, його вплив і його авторитет в суспільстві не підвищився. Це означає просто, що ще одного керівника так званої партії зламала адміністративна машина.

На нашу думку, люди все це бачать, вони ще з радянських часів дуже добре навчилися читати між строк. Наприклад, керівник державного комітету з телебачення та радіомовлення Іван Чиж за посадою, за процедурою призначення має займати незалежну позицію. І його партія "Справедливість" прийняли рішення про підтримку Януковича! То як він збирається забезпечити об'єктивне висвітлення виборчих кампаній, як представник держави?

Ми не хочемо повторювати ганебний шлях, яким пішла влада на цих виборах. Ми впевнені, що самовисування Віктора Ющенка і підтримку, яку він має, не здатна забезпечити жодна з провладних сил.

Як ви розцінюєте розподіл відповідальності між учасниками коаліції за Ющенка? Наприклад, за Донецьку область відповідає Турчинов – наскільки це адекватно сприйняттю БЮТ у тому регіоні?

– Це не є відповідальність Олександра Турчинова, це є кураторство. Ідеться про координацію штабів. Кожен член координаційного комітету відповідає за певну кількість регіонів. Мені здається, що менеджерські якості Юлії Володимирівни (Тимошенко), Олександра Валентиновича (Турчинова) дозволять ефективно забезпечити координацію штабної роботи.

Це жодним чином не руйнує вертикаль проведення кампанії, військову дисципліну під час кампанії на рівнях керівника кампанії, яким є Олександр Зінченко, центрального штабу і обласних штабів.

А за що ви відповідаєте?

– За рішенням координаційного комітету за мною закріплена Вінницька, Чернівецька, Житомирська і Одеська область.

Яка на ваших територіях стоїть задача?

– Забезпечити ефективну координацію дій.

А на виборах: 50%? 30%?

– Високий відсоток ми забезпечимо. І він дозволить перемогти.

Прихід Олександра Зінченка в виборчу кампанію сприймався певною мірою з пересторогами в керівництві штабу Ющенка – наприклад, Романом Безсмертним. Яка ситуація зараз?

– Мені не відомо, що прихід Зінченка сприймався насторожено і я зараз цього не відчуваю. Олександр Олексійович (Зінченко) достатньо ефективний менеджер і політик з великим досвідом для того, щоб вміти знаходити компроміси. На сьогоднішній день приводи для конфліктів мені не відомі.

Як сприймалось всередині "Нашої України" те, що він три роки тому був ворогом Ющенка, домагався його відставки, був одним з найбільших його критиків. І канал Зінченка нищив тоді Ющенка як прем'єр–міністра.

– По–перше, це був не його канал. І подальші події це продемонстрували.

Хіба це був не його канал?

– Якщо це його канал, чому він його позбавився? По–друге, я абсолютно переконаний, що подальші кроки Олександра Олексійовича продемонстрували: позиція, яку він займає, це не позиція "сіюмінутна". Він не людина, яка шукає тактичних рішень.

Це стратегічний вибір. Він це продемонстрував ще рік тому. Він свідомо, чітко і послідовно йшов до того, щоб забезпечити перемогу демократії в країні. І читайте Біблію: хай кине камінь той, хто без гріха.


Я БУВ ПЕРШИМ, ХТО ПОЧАВ ВОЮВАТИ З СДПУ(О)

Зінченко фактично повторив вашу дорогу. Ви прийшли від СДПУ(о) до Ющенка на кілька років раніше...

– Я не був в СДПУ(о). У 1998 я переміг на мажоритарному окрузі та як молодий політик увійшов у цю фракцію, з якої я асоціював поважних людей Марчука і Кравчука. І після того, коли я переконався, чим насправді є фракція СДПУ(о), я достатньо швидко прийняв рішення піти. Разом зі мною це рішення ухвалила потужна команда, яка сформувала групу "Солідарність" в парламенті минулого скликання.

Зінченко був тією людиною, яка привела вас до СДПУ(о)?

– У мене були нормальні стосунки з Зінченком, вони і зараз є дуже нормальними. Мене ніхто нікуди не водить. Я завжди приймаю рішення сам. І мені не потрібні комунікатори. Я сам спілкуюсь особисто з людьми.

Я мало з ким раджусь, коли я приймаю рішення відносно своєї долі. Це стосувалося і входження у виборчий список СДПУ(о), і цим пояснюється в тому числі моє перебування у фракції.

Так само я приймав рішення про неможливість своєї роботи в СДПУ(о). І подальші події переконали, що я був правий. Я тоді був перший. Тоді публічно воювати з СДПУ(о) не міг собі дозволити ніхто. Після мене були події на виборах мера Києва Омельченка, після мене був Зінченко...

Наскільки можна зрозуміти, ваша партія "Солідарність" все таки позиціонується як ліво–центриська сила?

– Правильно розумієте.

Для вас ідея створення єдиної партії на базі "Нашої України" залишається в силі?

– Я наголошую, що буде створена єдина партія для підтримки на парламентських виборах–2006 президента–переможця. Чи це буде одна або дві партії, чи буде інша структура – це буде вирішувати з'їзд партій, президент–переможець і блок "Наша Україна".

На сьогодні ключовим завданням партії "Солідарність" є активізація всіх структур і забезпечення перемоги Ющенка. Ми підтримуємо узгодження дій аж до створення єдиної партії, але це завдання наступного етапу.

Чи партія "Солідарність" увійде в єдину партію?

– Залежить від її складу, від обставин, які будуть. Ми прораховуємо і цей сценарій.

Як у керівництві "Нашої України" було сприйнято рішення про перейменування "ПРП" в партію "Наша Україна"?

– Нормально. Як нам пояснив Віктор Михайлович (Пинзеник), рішення ПРП – це пропозиція до учасників блоку про створення єдиної партії і можливість її перейменування після президентських виборів.

Але було враження, що всі незадоволені, що він привласнив таке розкручену назву.

– Я думаю, що це враження намагалися розкрутити політичні сили, які не входять до блоку.

А хто придумав назву "Наша Україна"?

– Віктор Андрійович Ющенко. Разом із символом. Ми в штабі це просто реалізовували.

Існує принаймні кілька сценаріїв створення єдиної партії і один з них базується на тому, що треба будувати ліберальну, а інші стверджують, що треба праву, націонал–демократичну партію.

– На сьогодні до президентських виборів будівництва єдиної партії не буде.


ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ НЕ БУДЕ БАЛОТУВАТИСЯ НА ШКОДУ "НАШІЙ УКРАЇНІ"

Леонід Черновецький – ще одна проблемна тема останнього тижня передвиборчої кампанії. Як сталося, що член фракції "Наша Україна" вирішив окремо піти на вибори?

– Це не є проблемою. Нічого не трапилось. Він голова партії, він старовинний партнер. Я переконаний і запевняю вас, що жодної інтриги тут не відбувається. Леонід Михайлович (Черновецький) веде узгоджену позицію в парламенті щодо будь–якого голосування, що він підтвердив під час висування в президенти.

Леонід Михайлович, виходячи з тих чи інших обставин, вирішив зареєструватися кандидатом в президенти. І при цьому під час реєстрації він каже, що він працює на Ющенка – це вибір Леоніда Михайловича. Варто спитати у нього щодо мотивацій, підстав, базисів його висування.

Але кажуть, що ви лобіювали його входження у "Нашу Україну".

– Ні. Це не відповідає дійсності. Я не лобіював. Леонід Михайлович самостійний політик, який не потребує жодного лобіювання. Позиція, з якою він виходить у професійних питаннях, вона підтримується фракцією "Наша Україна".

У нас співпадають погляди, він щиро бореться з владою, він щиро захищає інтереси підприємців. І ці політичні погляди є прийнятними для "Нашої України".

Але ж він порушив наріжний принцип: єдиний кандидат – Ющенко, і ніхто більше.

– Партія Черновецького не є членом блоку "Наша Україна". Вона прийняла рішення про висунення його кандидатом. Яка буде його подальша воля, яку він буде проводити кампанію – побачити. Я вас запевняю, що шкідливою для "Нашої України" вона не буде.

І ще третя конфліктна тема: Олег Тягнибок і його заяви. На вашу думку, що це було?

– Я багато років знаю Олега Тягнибока. Він є абсолютно прогнозована, щира, вихована людина. Але інколи під час виступів він перестає контролювати... Заряд, який йде від аудиторії, дає йому підстави в захваті висловлювати речі, які категорично не поділяє ні "Наша Україна", ні Ющенко, ні в кінцевому рахунку він сам.

І в захваті дійсно людина може казати такі речі, які потім, вирвані з контексту, можуть бути певним чином протлумачені. Він сказав, що не мав на меті жодного бажання принизити честь, гідність, національну свідомість будь–кого. Разом з тим ми вважаємо неприпустимою таку поведінку.

Ми надзвичайно жорстко ставимося до проведення національної політики, яка відпрацьована блоком "Наша Україна". Вона полягає у категоричному неприйнятті антисемітизму, будь–яких проявів національного чванства. І саме тому було рішення лідера у зв'язку з подібною заявою Тягнибока, у зв'язку з тим, що ефективно спростувати свою позицію Тягнибок не зміг – я підкреслюю, "не відмовився", а "не зміг" – було прийнято рішення про його виключення.

Лідер "Яблука" Михайло Бродський взагалі його назвав засланим агентом ворогів Ющенка.

– Я б не став так стверджувати. Я знаю Тягнибока. Але я думаю, що тут ми повинні аналізувати не стільки вчинок Тягнибока, скільки вчинок Ющенка.

Назвіть мені, буд ласка, приклад, коли за подібні речі виключали з фракції. Хіба Нечипорука виключали з фракції Губського? Чи це означає, що партія Губського, яка підтримала Януковича, сьогодні є антисемітською? Наявність у ній таких членів як Нечипорук – чому ніхто не обговорює його висловлювання і не асоціює його з Януковичем?


Я НЕ ЗНАЮ ПРО ТЕ, ЩО МОЖУ СТАТИ ПРЕМ'ЄРОМ ПРИ ПРЕЗИДЕНТІ ЮЩЕНКУ

Тема політичної реформи: представники влади кажуть, що мовляв, не страшно, у вересні Ющенко сам прийде і попросить провести зміни до Конституції, бо відчуватиме, що він не виграє вибори...

– У вересні представники влади самі прийдуть і попросять Ющенка, щоб він шукав компроміс і місце для того, щоб зберегти спокій в країні. Я думаю, що політична реформа не пройде, вона не має шансу. Тому що це не є політична реформа.

Це є це інструмент пошуку посад для президентського оточення, починаючи з Віктора Володимировича (Медведчука), який залишиться у розбитого корита в разі відсутності політреформи, закінчуючи всією його клікою.

Ви в непоганих відносинах зі спікером Литвином. Яка буде його позиція у вересні чи жовтні, коли будуть голосуватися в цілому зміни до Конституції?

– Він достатньо самостійна виважена людина. Мені не відома його позиція, я вам скажу відверто. Але я маю надію і переконаний, що вона буде проукраїнська.

Але ж "Наша Україна", наскільки відомо із заяв її різних представників, готова проголосувати за політреформу, якщо зміни до Конституції буде введено в дію з 1 квітня 2005 року...

– Єдиним речником щодо політреформи, який висловлює позицію "Нашої України", є Віктор Андрійович Ющенко.

Тобто заяви Катеринчука не відбивають позицію фракції?

– Я це не коментую. Я коментую те, що відповідно до рішення координаційного комітету блоку "Наша Україна" єдиним речником з питань політичної реформи є Ющенко.

На скільки мені відомо, в жодному інтерв'ю Віктор Андрійович не стверджує про готовність підтримки законопроекту 4180. Цей документ замість зміни влади передбачає її збереження. Разом з тим Ющенко чітко проводить лінію на те, що за будь–яких обставин наша політична сила в союзі з іншими проукраїнськими чесними силами буде проводити політичну реформу. І її проведе.

Але там буде реформа місцевого самоврядування, вона не буде впливати на волевиявлення громадян на виборах президента. Реформу будуть проводити лише ті сили, які мають довіру людей. І вона не буде переслідувати на меті якісь "сиюмінутні" речі – пошук посад.

Ви згадали про розподіл посад. Як це відбувається у вас, виходячи із майбутньої перемоги Ющенка?

– Знаєте, я з повагою ставлюсь до вас і я дуже не хочу вас розчаровувати... Але так інколи буває, коли люди ведуть політичну боротьба, маючи на меті встановлення чесної влади, створення ефективних перспектив розвитку держави, а не лише або взагалі не ставлячи перед собою питання щодо власної посади.

Я можу категорично заявити, що жодної обіцянки, жодного зобов'язання по відношенню до жодної посади Віктор Андрійович не брав на себе і не давав нікому. Я не виключаю, що після завершення формування коаліції на підтримку Віктора Андрійовича певні принципи, якими буде керуватися кандидат–переможець у кадровій політиці, будуть письмово зафіксовані і оприлюднені. І "Українська правда" буде серед перших, хто про це знатиме.

Які принципи закладені в коаліційній угоді?

– "Каждой сестре по серьге". Хто з чим прийшов – той з тим і піде. Тобто є авторитет, є вплив, є організаційний ресурс. Головний ключовий фактор – авторитет у суспільстві, підтримка людей, професіоналізм і чесність.

Кажуть, що у коаліції за Ющенка є два готовий прем’єра – Порошенко і Тимошенко. Хто з них, на вашу думку, має більше шансів стати главою уряду?

– Порошенку про те, що він є прем'єром – не відомо.

Але ж про це говорять...

– Ні Порошенко, ніхто з його команди, ні Віктор Андрійович, ні координаційний комітет ніколи не казали, що прем'єром є Порошенко, чи прем'єром є Тимошенко.

Я вважаю, що блок "Наша Україна" має достатню кількість фахових, чесних, підготовлених людей. Які здатні продемонструвати ефективні дії у суттєвому покращенні рівню життя людей, подоланні бідності, впровадженні цивілізованих стандартів, ліквідації корупції і бандитизму, які на сьогоднішній день панують в економіці.

– Нещодавно Тігіпко заявив, що він не виключає, що Ющенко може стати прем'єром при президенті Януковичі. Як ви думаєте, він колись може стати прем'єром при президенті Ющенку?

– "Never say never" – "ніколи не кажи ніколи". Це буде рішення, яке має приймати президент, що переможе.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
Усі новини...