Конгресмени США розказали Ківалову про темники і адмінресурс. Той сказав, що це не до нього

П'ятниця, 30 липня 2004, 14:20
Колишні конгресмени США, які будуть спостерігати за виборами в Україні, повідомили Центвиборчкому про те, що володіють інформацією про порушення, які вже мають місце в ході президентської кампанії.

У п'ятницю в Києві глава ЦВК Сергій Ківалов зустрівся з делегацією колишніх американських конгресменів, що знаходяться в Україні як громадські спостерігачі на виборах у рамках українсько-американської "Програми партнерства громад по поширенню досвіду самоврядування".

У ході візиту в Україну шестеро колишніх конгресменів відвідали Харківську, Полтавську і Сумську області.

На зустрічі з Ківаловим екс-конгресмен Грегорі Лафлін відзначив, що в ході цієї поїздки вони одержали інформацію про низку порушень, які нібито мають місце в ході президентської кампанії.

Зокрема, конгресмени почули заяви, що від працівників держустанов - учителів, медпрацівників, транспортників - вимагають брати участь у зборі підписів і в мітингах на підтримку одного з кандидатів.

Крім того, конгресмени одержали інформацію про те, що одна з обласних рад нібито ухвалила рішення про загальну підтримку одного кандидата, і аналогічне рішення також вимагали прийняти від однієї з міських рад.

Лафлін заявив, що конгресмени також мають інформацію про те, що в ряді випадків при наданні приміщень для розміщення виборчих штабів і проведення зустрічей виборців різні кандидати не завжди мають рівні права.

Крім того, колишній конгресмен також відзначив, що ЗМІ "не завжди збалансовано висвітлюють діяльність різних кандидатів".

"Нас тривожать випадки, коли люди вважають, що закон про вибори президента не буде виконуватися", - також заявив він.

Екс-конгресмени закликали ЦВК докласти всіх зусиль для того, щоб законодавство в ході виборчого процесу "виконувалося без відступів". Ківалов запевнив їх, що комісія "робить, і буде робити все, щоб вибори пройшли чесно, демократично і законно". Він також підкреслив, що ЦВК реагує, і буде реагувати на всі сигнали про порушення, якщо вони будуть надходити безпосередньо в комісію.

У той же час він підкреслив, що ЦВК є "не правоохоронним і судовим органом", тому якщо є порушення, то він зобов'язаний звертатися в суд або правоохоронні органи, щоб вони розслідували ці факти.

Інтерфакс-Україна


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування