Ющенко не обіцяв гарантій Кучмі, а "хабар" Пінчука й Ахметова забере

П'ятниця, 30 липня 2004, 15:07
Кандидат у президенти Віктор Ющенко обіцяє, що після його перемоги не буде перерозподілу власності, але попереджає, що деякі угоди поставить під сумнів.

Про це Ющенко заявив в інтерв'ю "Независимой Газете" у п'ятницю.

Він також заявив, що "націоналізація, деприватизація і реприватизація - виключені", оскільки немає часу "порпатися в тому, що і як відбувалося в 1993-1994 роках".

"Потрібно підвести риску і рухатися вперед. Важливо, щоб бізнес-еліта нації погодилася, що після 31 жовтня настає новий етап і необхідно працювати і жити за новими цивілізованими правилами і нормами, забувши про кланово-олігархічні схеми таємних змов і домовленостей", - сказав Ющенко.

У той же час Ющенко сказав, що є "одиничні випадки, на які не можна закрити очі".

"Наприклад, ми вважаємо політичним хабарем і злодійством приватизацію "Криворіжсталі", - сказав Ющенко.

Як відомо, іноземні, у тому числі російські, інвестори не були допущені до участі в конкурсі. Перемогу в ньому одержав холдинг підприємств Рината Ахметова і Віктора Пінчука.

Кандидат у президенти також сказав, що "не залишить без уваги й історію з "Укртелекомом", коли в спішному порядку під передвиборчий шумок стратегічний об'єкт хочуть прибрати до рук "свої" для нинішньої влади люди за досить символічну суму". "Мова йде про розкрадання України", - заявив він.

Відповідаючи на питання, чи пропонував він якісь гарантії безпеки президентові Кучмі, Ющенко сказав: "Ні, цього не було".

"Але те, що ми повинні будемо прийняти закон про президента і про гарантії президентові, це факт. Мова йде не про закон про Кучму, а про закон про президента, цей шлях уже пройшли Польща, Росія, інші наші сусіди. Якщо суспільство хоче цивілізовано розлучитися з минулим, ми повинні це зробити", - додав він.

Ющенко також прокоментував рішення Кучми виключити вступ до НАТО і ЄС з Військової доктрини.

На думку Ющенка, зовнішня політика України "в останні роки перетворилася в інструмент торгу з Росією і з Заходом".

"Мова вже давно йде не про політику, а про політиканство", - заявив він і навів приклад: "У день зустрічі президентів України і Росії в Ялті Леонід Кучма підписує зміни до військової доктрини, заявляючи, що Київ уже не йде в НАТО і не збирається інтегруватися в Євросоюз".

"Ледь закінчилася зустріч у Ялті, ледь МЗС Росії устиг висловити глибоке задоволення новою військовою доктриною України, як зовнішня політика Кучми качнулася в інший бік", - продовжив Ющенко.

"Українські дипломати, апарат Ради національної безпеки й оборони і міністр оборони дружно заявили, що військова доктрина – це короткостроковий документ, а стратегію визначають інші документи, і наш курс – усе-таки на вступ у НАТО і Євросоюз".

"Скажіть, хіба це серйозна політика? Хіба так чинять відповідальні партнери?" – здивувався Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування