"Посидимо як боги"

Четвер, 12 серпня 2004, 11:48
Україна відправляється в свій черговий похід за олімпійським золотом – у середу до Греції прибув глава Національного олімпійського комітету – він же кандидат у президенти Віктор Янукович із дружиною.

На Олімпіаді Україну будуть представляти 234 спортсмени, 147 тренерів, медиків, масажистів, 18 співпрацівників штабу олімпійської збірної, 10 арбітрів.

Не треба нагадувати, що передвиборча кампанія та головування у НОК "єдиного кандидата" Януковича накладають на українську спортивну дружину додаткові зобов’язання. Не тільки перед країною, а перед дуже конкретним високопосадовцем.

Ймовірно, саме тому повідомлення про відправлення наших спортсменів в Афіни більше нагадує про підготовку до бойових дій.

Відповідними до завдань, що поставлені перед олімпійцями є й суми "бойових" виплат: золота медаль "коштує" 100 тисяч доларів, срібна - 70 тисяч доларів, бронзова - 50 тисяч доларів.

Тренери спортсменів-переможців отримають преміальні, рівні половині відповідної винагороди спортсменів-медалістів. Крім того, прем’єр-міністр заявив, що вітчизняним спортсменам і тренерам буде збільшена зарплата приблизно на 40%.

У Росії ситуація із преміальними дещо інша: золота медаль – $50 тисяч; срібна – $30 тисяч; бронзова – $20 тисяч.

Для призерів Параолімпійських ігр, у яких беруть участь спортсмени із обмеженими фізичними можливостями, сума винагород у порівнянні із минулими іграми підвищено удвічі (золото - $10 тисяч; срібло - $4 тисячі; бронза - $2 тисячі).

Варто звернути увагу, що керівництво НОК України не афішує суму винагород українським параолімпійцям. Принаймні інформаційні агенції, що повідомили про підвищення преміальних для українських олімпійців, не згадали про параолімпійців. Можливо тому, що параолімпійська перемога не дуже багато важить у системі тотального PR успіху діючого уряду.

До речі, рекордну суму за перемогу на Олімпіаді у Сеулі отримали олімпійські чемпіони Кореї – $ 100 тисяч. А американці отримують за перемогу "усього" $25 тисяч, оскільки у США завжди вважали, що олімпійська медаль є сама по собі величезним стимулом. Хоча американським спортсменам простіше - спорт у цій країні фінансується не лише під час президентських виборів.

А, мабуть, для того, щоб олімпійці не забували, заради кого вони насправді виступають, в Греції очікується прибуття більш ніж 200 високопосадовців (серед них два десятки співпрацівників АПУ; стільки ж – КМУ, обрані губернатори; нардепи).

Залишається лише сподіватись, що глава АП Медведчук, його заступник Базів, міністр транспорту Кірпа, керівник МЗС Грищенко, глава туристичної адміністрації Цибух, голова Верховного суду Маляренко та сам Янукович своєю присутністю таки забезпечать виконання олімпійсько-політичного нормативу українськими спортсменами.

Але "керувати процесом" необхідно у звичних, так би мовити, належних умовах. По інформації віце-президента НОК для VIP-туристів зарезервовано 200 місць на фешенебельному лайнері "Роттердам".

Таким чином, перебування кожного чиновника коштує від 4 тисяч до 16 тисяч євро. Прес-аташе НОК Бондарчук підкреслив, що перебування чиновників оплачується виключно спонсорами.

За словами віце-президента НОК Федоренка, за вояж високопосадовців спонсори надали 20 мільйонів гривень, серед яких він назвав Київстар та Samsung.

До спонсорів віднесені також Укрзалізниця, Міністерство транспорту і зв’язку, а також Міністерство агропромислової політики. Мотивація державних підприємств та органів виконавчої влади, що спонукала їх до подібного спонсорства, залишається невідомою.

Можливо, хтось і повірив би версії спортивних чиновників, однак у пана Базіва не витримали нерви й нещодавно він заявив інтернет-виданню "Обкому":

"У всiх державах свiту такi поїздки вiдбуваються за кошт бюджету. Ви ще зателефонуйте Бушу, Шредеру, i запитайте за чиї грошi вони поїдуть. Не потрiбно такi питання ставити. Якщо це офiцiйна делегацiя, то вона їде за бюджетнi кошти з усiх країн свiту. Лише в Українi знаходяться провiнцiали, в яких виникають сумнiви щодо цього. Ми є держава, то вчiться мислити по державному. Хоча Ви ще у Львовi залишаєтеся глухою провiнцiєю".

Після цього урядовий сайт повідомив, що поїздка президента Національного олімпійського комітету України Януковича на XXVIII літні Олімпійські ігри в Афінах фінансується за рахунок НОК України (тобто із бюджету).

Тепер давайте проаналізуємо підстави для оптимістичних заяв урядовців щодо нашого світлого олімпійського майбутнього. За словами голови Держкомспорту Костенка, біля 50 млн. грн. виділено на підготовку збірної країни до Олімпійських ігор.

Якщо порівняти із сумою, що "зібрана" для туру високопосадових туристів (20 млн. грн.), стають зрозумілими пріоритети уряду у нашій країні.

Якщо порівняти ці цифри із російськими, стає зрозумілим обережність чиновників при складанні прогнозів на виступ української збірної. Отже, заяви Януковича про значний прорив у фінансуванні спорту є, м’яко кажучи, необґрунтованими.

Так, голова Олімпійського комітету Росії Тягачев сказав, що бюджет програми підготовки російських збірних до Олімпіади-2004 склав $109 млн. За його словами, ці кошти було спрямовано не тільки на підготовку спортсменів-олімпійців, а й на будівництво сучасних спортивних об'єктів, закупівлю інвентарю, обладнання. Саме тому Росія сподівається зайняти перше місце у загальнокомандному заліку.

Взагалі, треба зазначити, що найголовніший успіх уряду на Олімпіаді має визначатись не олімпійським золотом спортсменів, що вже є світовими зірками, а новими іменами. Чи здатний наш уряд запалювати нові зірки, а не лише грітися у світлі тих, що вже сяють, покаже час.

Як покаже й те, чи готовий Янукович, як голова НОК України, взяти приклад із свого російського колеги та оголосити про очікуваний прогноз (як результат його керівництва НОКом та витрачених державних грошей) та очікувану відповідальність у разі невдачі?

Чи можлива олімпійська криза стане лише черговим епізодом услід за хлібною та бензиновою у переліку здобутків уряду Януковича?

P.S. За даними "Львівської газети", на Олімпіаду їдуть окрім уже названих Кірпи та Грищенка міністри економіки – Микола Деркач, праці та соціального захисту – Михайло Папієв, освіти і науки – Василь Кремень...

Із адміністрації президента окрім Медведчука та Базіва – заввідділу кадрів апарату секретаріату АП пані Цуканова. Серед губернаторів, яких включили до "штату вболівальників": Євген Кушнарьов (Харківська обл.), Анатолій Засуха (Київська обл.), Анатолій Близнюк (Донецька обл.), Володимир Щербань (Сумська обл.), Володимир Яцуба (Дніпропетровська обл.), Валентин Мельничук (Чернігівська обл.), Сергій Гриневецький (Одеська обл.).

Депутати: Григорій Суркіс, Володимир Рябіка, Тамара Прошкуратова (усі – СДПУ(о), Катерина Самойлик (КПУ), Равіль Сафіуллін ("Регіони України"), Андрій Шкіль (БЮТ).

Також голова Верховного Суду Василь Маляренко, керівник управління з питань помилування Володимир Сліпченко, заступник голови Федерації профспілок України Ігор Романчук і перший заступник голови Львівської облради Ігор Держко...

Читайте також:

Під час Олімпіади Янукович помолиться на Афоні, Ющенко закликає його брати приклад з Павленка


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування