Шредер розкритикував Україну

П'ятниця, 13 серпня 2004, 11:05
Канцлер Німеччини Ґергард Шредер висловив у четвер критику щодо будівництва Україною судноплавного каналу в дельті Дунаю.

Під час свого візиту до Румунії Шредер назвав ці дії "безвідповідальними", повідомляє радіо "Німецька хвиля".

Канцлер Німеччини зазначив, що слід було б продовжувати будівництво каналу лише після того, як буде однозначно встановлено, що цей проект не зашкодить найбільшому в Європі біосферному заповіднику.

Румунія вимагає негайно припинити будівництво каналу в дельті Дунаю, до якого українська сторона долучила й одну німецьку фірму. Шредер заявив у Бухаресті однак, що його уряд не може заборонити німецькому підприємству брати участь у цьому проекті.

Як пише румунська преса, понад 120 неурядових організацій висловлюють протест проти спорудження каналу, який, як вони твердять, загрожує довкіллю, повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

Зокрема, одна з організацій мала передати пану Шредеру декларацію протесту проти спорудження каналу німецькою компанією Мубіус.

Тим часом Румунія твердить про альтернативний шлях, який може зупинити українське будівництво.

"Журнал Націонал" пише, що оскільки всі дипломатичні та екологічні зусилля Румунії та європейського співтовариства переконати Україну припинити будівництво були проігноровані Києвом, Бухарест розглядає зараз альтернативний варіант - побудувати новий канал на території Румунії.

Цей канал поглинув би більшу частину вод кілійського гирла, в результаті чого український канал по Бистрому буде непридатний для судноплавства через зниження рівня води.

Одним з прихильників цієї ідеї є Роберт Редуце, який взяв у концесію північну частину Дельти Дунаю. Він каже, що це є найкращою відповіддю на ставлення українців.

Роберт Редуце сказав, що відповідно до проекту довжина каналу буде приблизно 20 км, а глибина 15 метрів, а потім, якщо українська сторона припинить будівництво свого каналу, то його можна буде закрити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування