Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медведчук звинуватив 5 канал у цензурі, а сайти в залежності від США

П'ятниця, 13 серпня 2004, 15:24
Голова адміністрації президента і лідер СДПУ(о) Віктор Медведчук вважає, що свобода слова в Україні перетворилася в знаряддя боротьби опозиції з діючою владою.

Таку думку він виклав у величезному матеріалі, розміщеному на двох шпальтах, "Географія свободи" у щотижневику "2000".

За його словами, "свобода слова – це і щит, і кийок одночасно".

"Свободою слова можна орудувати в політичних битвах з опонентами. Але свободою слова можна прикритися, скажімо, від карного переслідування", - вважає Медведчук.

Як приклад він привів ситуацію навколо антисемітських статей у "Сільских вістей", закриття радіо "Континент" і арешту керівництва "Воля-кабель".

"["Континент"] пояснив свою поразку не боргами по кредиту, а тим, що на своїй частоті він транслювало програми Бі-бі-сі, "Голосу Америки" і "Німецької хвилі"... Зрозуміло, на цю точку зору встала опозиція і Захід...", - сказав Медведчук про закриття радіостанції.

Коментуючи питання існування темників, Медведчук відзначив, що подібні вказівки існують і на "Голосі Америки" і на "Свободі".

Він також охарактеризував як темники критичні статті про офіційну владу й іноземну пресу, що тиражуються в опозиційних ЗМІ. "Такими ж темниками для зазначених ЗМІ є резолюції того ж ПАРЄ", - відзначив глава АП.

Медведчук також відзначив, що договір про редакційну політику, підписаний на 5-му каналі, "є не що інше, як договір про політичну цензуру".

У той же час постійну критику ситуації із свободою слова в Україні Медведчук зв'язав з "незвичкою сприймати Україну як вільну і демократичну країну".

"Коли ми чуємо коментарі щодо ситуації в Україні, то найчастіше застосовується подвійний стандарт. Скажімо радіо "Свобода" – нерентабельна організація, більш того – державне (американське) ЗМІ! Тобто по визначенню – залежне".

"З іншого боку, в Україні маса газет і інтернет-сайтів, фінансованих за іноземні гранти, виходить, нерентабельних економічно (що означає, що вони залежні), - вважає глава АП.

Медведчук також пояснив залежність ЗМІ від капіталу з невисокою купівельною спроможністю громадян.

"Розвиток сфери ЗМІ невіддільний від рівня і якості не тільки економічної, але і політичної конкуренції в країні... Найбільш зацікавленими в становленні реальної незалежної четвертої влади із суб'єктів політичного життя могли б стати політичні партії", - вважає Медведчук.

При цьому він відзначає, що сили, що гальмують зараз політреформу, "консервують авторитарні елементи на майбутнє...гальмують демократичний розвиток країни в цілому, а свободи слова – зокрема".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування