Дружина й особисте життя як політичний фактор. Частина 2

П'ятниця, 13 серпня 2004, 21:30
Початок читайте тут: Дружина й особисте життя як політичний фактор. Частина 1

Людмила

"Міцний господарник" Віктор Янукович розуміє роль особистого життя. Він якось сказав: "Якщо в підлеглого не йде добре робота, треба подивитися, що в його родині".

Людмила Олександрівна Янукович, 1949 року народження, закінчила Макіївський інженерно-будівельний інститут, зараз, начебто б, домогосподарка (чому "начебто б" стане ясно пізніше).

Янукович познайомився з майбутньою дружиною Людмилою в грудні 1969 року на Єнакіївському металургійному комбінаті. Одружилися в серпні 1972 року.

Останнім часом у деяких ЗМІ з'явилися статті про "рецепт" сімейного
щастя родини Януковича, у яких у захоплених тонах описується ідилія, яка панує в цій родині. Однак деякі дані вказують на те, що ці статті з'явилися неспроста, їхня публікація переслідує певну мету.

Публікації розміщаються в основному у виданнях регіонів, що вважаються для Віктора Януковича проблемними: "Рівне вечірнє", "Молода Галичина", "Волинь", "Львівська газета", "Слово" (Одеса). Поява цих статей підтверджує важливість порушеної теми – політика політикою, а наш електорат здебільшого оцінює ще кандидатів за їхніми особистими якостями, особливо жінки.

Звертає на себе увагу і така обставина – як автори статей у різних виданнях фігурують ті самі особи - Тетяна Петрова і Тетяна Борисенко.

Хоча автори публікацій насамперед намагалися писати про те, що "любові всі підвластні, незважаючи на посади", усе-таки вимальовується трохи інша картина сімейних відносин чоловіка і жінки Януковичів. Схоже, що в родині прем'єр-міністра все чітко і регламентовано, як на службі. Можна навіть сказати, що стосунки будуються "у кращих радянських традиціях".

Та ж Борисенко відзначає: "Робота, робота, робота - на неї Віктору Януковичу доводиться витрачати майже 24 години на день. Так було завжди, починаючи з 26 років". Журналісти також відзначають, що авторитет батька в родині Януковичей сумніву не підлягає. Навіть дружина кличе його "батєй".

Про рід занять Людмили Олександрівни одержати достовірні відомості важко. З одного боку, у біографіях видно, що вона домогосподарка. З іншого боку, відповідно до поданої у ЦВК декларації, доход дружини на рівні доходу Віктора Федоровича - 39 382,65 гривень. І все це нібито отримано зарплатою. Якщо це так, то виникає питання, яку посаду займає Людмила Олександрівна – домогосподарки чи все-таки десь працює?

30 грудня 2003 дружина Януковича Людмила Януковича подарувала шахтарям "Красноармейской-западной-1" (начальникам ділянок і бригадирам) дві машини "Mersedes" і десять ВАЗ-2109. Про це повідомила прес-служба Донецької облдержадміністрації.

З'являлася також інформація про те, що Людмила Олександрівна дарує деяким установам мікроавтобуси. Не кожний може дозволити собі такі кроки.

Завісу над деякими особливостями таких подарунків відкрив, як не дивно, офіційний сайт футбольного клуба "Шахтар", який повідомив, що в Донбасі діє благодійний фонд "Від серця до серця", його очолює дружина прем'єра.

У зв'язку з цим за дорученням президента "Шахтаря" Ахметова директор клубу по зв'язках із громадськістю Марк Левицький вручив представникам Донецької спеціалізованої школи-інтернату № 3 для дітей з важкими порушеннями мови ключ від новенького мікроавтобуса "Газель".

Ринат Ахметов може собі дозволити не "піарити" Людмилу Олександрівну, тому на сайті написали чесно про те, хто саме купив "подарунок".

Узагалі про приватне життя дружини прем'єр-міністра інформації обмаль. Це зайвий раз підтверджує, що в родині Януковича укоренилися традиції радянських керівників: справжня дружина – це робота 24 години на добу. А чим займається дружина у вільний від роздачі подарунків час – загадка.

Щоправда, завдяки "Львівській газеті" (№ 317 від 19.12.2003) можна довідатися, що перед Новим роком Людмила Олександрівна відпочивала в Трускавцеві й у зв'язку з цим приїхала до Львова, де відвідала ринок "Південний" і зробила деякі покупки.

Одне з відомих висловлювань Віктора Федоровича таке: "Шансом, який надало мені життя, я спробую скористатися повністю..." При характеристиці прем'єра багато хто робить наголос, насамперед, на те, що він "справжній мужик, міцний господарник, вольовий керівник".

Один з аналітиків охарактеризував Віктора Януковича в такий спосіб: "Соціотип "Жуков". Коротке формулювання: Воля, рішучість, цілеспрямованість, владність, жорсткість, дія, твердість, перемога, лідерство, конкурентність, боротьба, влада, напористість, недемонстративність, ініціатива, наполегливість, безстрашність, зібраність, агресивність, значимість, авторитет, крутий мафіозі, пахан, ватажок (Олексій Голобуцький "Дійові особи: Претенденти і важелі впливу").

Відповідно до опитування, проведеного в липні 2004 Центром досліджень соціальних перспектив Донбасу (ЦДСПД), при характеристиці Януковича на перше місце респонденти поставили рішучість - 48,1%, а 31,7% вважають Януковича твердим.

Так що можна сміливо сказати, що за Віктора Федоровича віддадуть свої голоси ті жінки, які цінують у чоловіках саме такі якості – твердість, рішучість, владність, авторитаризм.

Причому, за даними ЦДСПД, серед електорату Віктора Януковича молодь складає тільки 22%, найбільшою з вікових груп є пенсіонери – 33,3%.

Чи буде цього достатньо, щоб в Україні збереглася наступність не тільки у владі, але й в імені першої леді "Людмила", ми незабаром довідаємося.

Катерина

Як пише Хорст Штаерманн ("Час"), Віктор Ющенко і Катерина Чумаченко познайомилися в літаку, який мчав обох до Америки. Місця Віктора і Катерини, як говорить сімейна легенда - зовсім випадково, виявилися поруч. Вони проговорили кілька годин. А з трапа літака в аеропорту імені Кеннеді вони зійшли вже ледь чи не взявшись за руки і на офіційних вечірках трималися так, що їхні відносини ні в кого не викликали сумнівів.

Після повернення в Україну зустрічі Віктора Ющенка і Катерини Чумаченко продовжилися. Він завжди відгукувався на її прохання про допомогу, брав участь у благодійних проектах. Вони разом їздили до хворих дітей, вибирали обладнання для дитячих будинків...

Навіть деякі віхи в біографії дивним образом збігалися. Віктор і Катерина вважали головними своїми учителями своїх батьків. Батько Катерини пройшов німецький полон і захворів на туберкульоз на примусових роботах у Німеччині, батько Віктора чудом вижив у Освенцимі...

Як відзначають багато журналістів, чоловік Катерини Чумаченко подобається тисячам жінок. Але за кожний день життя з нею він змушений боротися – із плітками й інтригами, заздрістю і відвертою ненавистю. Але Віктор Ющенко і Катерина Чумаченко навчилися жити, не звертаючи уваги на пересуди. Щастя в їхньому розумінні – це будинок, у якому багато дітей і друзів.

Це другий шлюб Віктора Ющенка. Першою дружиною була Світлана, родичка Вадима Гетьмана. Про неї практично немає інформації. Дорослі діти від першого шлюбу, Віталіна й Андрій, а також зять Михайло, судячи з оприлюднених у пресі інтерв'ю і сімейних фото, підтримують з батьком і "другою матір'ю" чудові відносини.

Напередодні народження молодшої дочки Катерина у власний день народження прочитала в одній з газет, що вона – американська шпигунка. Пізніше, коли на її чоловіка обрушився шквал "чорнухи", вона знову потрапила в епіцентр уваги ЗМІ. Чого тільки ні довелося "довідатися" про себе!

Менталітет, властивий американцям, виявляється в житті і вчинках Катерини Чумаченко, що не дивно. Одного разу Катерина не витримала і сама, як це прийнято в Штатах, подала до суду на наклепників.

Чумаченко продовжує займатися підприємницькою діяльністю і заробляє навіть більше чоловіка. Відповідно до декларації, її сукупний доход складає 480 756,85 гривень.

Судячи з даних ЦДСПД, якщо розглядати прихильників кандидатів за статевою ознакою, то в таборах більшості претендентів пропорція між чоловіками і жінками приблизно однакова – із природним для демографії області невеликою перевагою жінок.

Вибиваються з цієї схеми лише Олександр Мороз і Леонід Кучма. Серед прихильників першого жінки складають 82,4%, другого – 67,7%. На третьому місці за кількістю симпатиков-жінок – Віктор Ющенко (58,8%).

Слід розуміти, що за Ющенка, у першу чергу, будуть голосувати ті жінки, яким подобаються імпозантні чоловіки, здатні на ніжні, теплі почуття у відносинах з улюбленою жінкою; чоловіки з числа тих, про яких говорять – гарний сім'янин, чуйний і уважний чоловік. Причому, це буде здебільшого молодь. Згідно з даними ЦДСПД, серед електорату Ющенка найбільшу групу складають саме молоді люди до 30 років - 32,3%.

Світлана

Як і личить чинному комуністичному вождеві, Петро Миколайович Симоненко не афішує свою дружину. Відомості про неї можна почути хіба що з розповідей самого Петра Миколайовича. З опублікованих інтерв'ю можна довідатися, що зі своєю дружиною Світланою (1952 року народження) Петро Миколайович знайомий ще зі шкільної лави. Вони училися в паралельних класах.

Симоненко згадує:

"Вона прийшла до нас у школу в 9-му. Якось усім класом ми відпочивали в лісі, я програв їй у шахи і зрозумів, що закохався. З тих часів ми були нерозлучні. Гуляли, ходили в кіно. Про те, що її люблю, я оголосив відразу усім - батькам, друзям. Мама з цього приводу дуже переживала. Ми зустрічалися п'ять років. Світлана закінчила технікум, я - інститут. Одружилися тільки тоді, коли я став заробляти й зміг утримувати родину" ("Столичні новини", 23.11.2001).

За професією Світлана Володимирівна – економіст, але, судячи з декларації, не працює. Треба думати, домогосподарничає, як і Людмила Янукович.

Петро Симоненко, виходячи з його декларації, одержав за 2003 рік сукупний доход у сумі 31 355,03. На ці гроші Петро Миколайович і живе з дружиною Світланою, напроти заробітків і рахунків якої стоять одні риски.

Хоча сам Петро Миколайович не акцентує на цьому уваги, схоже, що в його житті велику роль грає ще одна жінка. Це мати дружини сина Симоненка (у народі кажуть простіше: сваха) - лідер Аграрної фракції Катерина Ващук, вона ж соратниця Леоніда Кучми, а тому, соратниця і його протеже – Віктора Януковича.

Катерина Тимофіївна в інтерв'ю газеті "Сегодня" розповідала, що, незважаючи на те, що вони з Петром Миколайовичем належать до різних політичних сил, це не заважає їм зберігати теплі сімейні стосунки.

Треба думати, що за Петра Симоненка жінки будуть голосувати в основному з ідейних переконань – як за свого вождя. Вікова категорія також специфічна. За даними ЦДСПД, люди похилого віку становлять більшість у групі симпатиків Петра Симоненка – 52,9%. Але і таких залишилося мало.

У порівнянні з минулими президентськими виборами, популярність Петра Симоненка в Донецькій області (рідна область глави комуністів) помітно упала. У Донецьку він уже не більш популярний, ніж Віктор Ющенко.

Тут би за нього проголосували лише 7% виборців. Навіть у так званих депресивних, тобто, соціально неблагополучних містах, Петра Миколайовича часто випереджає за популярністю Леонід Кучма.

Цікавий також освітній рівень потенційних виборців Симоненка. Найбільша кількість опитаних з початковою освітою (14%) припадає на електорат Петра Симоненка. У нього ж найнижча, у порівнянні з іншими кандидатами, кількість прихильників з вищою освітою – 12%.

Валентина

З Валентиною Андріївною, своєю дружиною, Олександр Мороз познайомився, коли та була дев'ятикласницею. Майбутня кохана дружина виявилася дочкою колишнього улюбленого вчителя математики.

На сайті Олександра Мороза повідомляється, що двадцять п'яте серпня шістдесят третього року - день народження любові з першого погляду. У цей день Олександр повернувся в рідне село після курсової практики.

Через два роки було весілля. Перша дочка Ірина народилася, коли Олександр Мороз служив в армії.

Потім у родині Валентини й Олександра Мороз народилася ще одна дочка. Шестирічна сестра назвала її Русланою. Після народження другої дитини стан здоров'я Валентини Мороз різко погіршився. Зараз Валентина Андріївна інвалід, пересувається тільки за допомогою інвалідної коляски.

Валентина Андріївна за минулий рік має сукупний прибуток 2 417,90. З них 543,64 - матеріальна допомога. Решта, треба думати, пенсія за інвалідністю (такого пункту в декларації немає).

У силу стану свого здоров'я Валентина Андріївна мало з'являється на публіці, чим, мабуть, і викликана відсутність її публічних фотографій.

Сан Санич дуже кохає свою дружину, але, як справжній чоловік, розуміє, що справжні почуття не призначені для публічної демонстрації. Тому мало кому відомо про цю сторону приватного життя Олександра Мороза.

Кілька років тому автор був на екскурсії в Лівадійському палаці і почув, як екскурсовод палко розповідала про ніжну любов Миколи Другого до своєї дружини, про те, як він вивозив її на прогулянки в інвалідному візку, оскільки імператриця останні роки не могла пересуватися самостійно. При цьому екскурсовод поскаржилася – немає нині таких чоловіків. Коли ж їй розповіли про аналогічні стосунки в родині Мороза, вона викликнула: "Треба ж, а я цього не знала".

Очевидно, в Олександра Мороза буде найбільш різнобічний жіночий електорат. З одного боку, минулі вибори показали, що багато жінок вважають його цікавим чоловіком.

З іншого боку, він, як і Ющенко, кохаючий чоловік. І, нарешті, у нього, як і в Симоненка, чимало ідейних прихильників. Доводилося спостерігати, як жінки, встановивши на вулиці столик, викладали на нього газети Соцпартії для роздачі перехожим і переконано агітували за свого лідера.

Як відзначалося вище, згідно з даними ЦДСПД серед електорату Мороза жінки складають велику частину - 82,4%. Серед них частина людей з вищою освітою складає 23,5%. Якщо розбити потенційних виборців за віковими категоріями, у Сан Санича найменший показник молоді (5,9%), зате люди вікової категорії від 55 років серед його виборців складають 64,7%.

***

Отже, хто ж буде першою леді? Вибори покажуть. А поки нам залишається протягом найближчих трьох місяців неначе герою Андрія Миронова з "Солом'яного капелюшка" тільки повторювати імена: Людмила, Катерина, Світлана, Валентина…

Читайте також першу частину:

Дружина й особисте життя як політичний фактор. Частина 1

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування